3000 éves kastélyt találtak a tó fenekén!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. December 11. Hétfő - Árpád
Hírdetés
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Érdekességek

3000 éves kastélyt találtak a tó fenekén!

Hírdetés
Hírdetés
3000 éves kastélyt találtak a tó fenekén!

Íme valami, amit nem lát minden nap az ember: egy 3 000 éves erődítmény maradványaira bukkantak Törökország legnagyobb tavának fenekén. A búvárok egy rendkívül jó állapotban lévő várfalat találtak, amelyről azt feltételezik, hogy valaha az Urartu-civilizációhoz tartozhatott.

A szakértők már egy évtizede tanulmányozták a Van-tó vizét, az elveszett erődítmény azonban mindeddig sikeresen bujkált előlük. A várat Tahsin Ceylan víz alatti fényképész és videográfus, Cumali Birol búvár és Mustafa Akkuş, a Van Yüzüncü Yıl Egyetem egyik hallgatója fedezték fel, akik immáron már tíz éve kutatták a Van-tavat, amelynek fenekén a helyi legendák szerint ősi romok találhatók. Mint kiderült, a legendák igazak voltak.

Hírdetés

 

Habár a főnyeremény sokáig rejtve maradt előlük, az előző tíz év nem telt eseménymentesen a csapat számára. Merüléseik során küsz halakat, mikrobák által létrehozott vízi képződményeket, korallokat és még egy elsüllyedt orosz hajót is sikerült lencsevégre kapniuk. Végül aztán a kitartó munka meghozta gyümölcsét, a csapat jutalma pedig egy óriási felfedezés lett. Szerencséjükre a vár szerkezetét a tó lúgos vizének kiváló állapotban sikerült megőriznie.

 

Az építményt a szakértők az Urartu-civilizációhoz kapcsolják, mivel ez a civilizáció előszeretettel használta építkezési célokra a vár falát alkotó köveket. A kastély és sok környező falu illetve település természetesen még akkoriban épültek, amikor a vízszint sokkal alacsonyabb volt ezen a területen. A következő oldalon még több érdekesség és egy videó is vár! 

 

Hírdetés
Hírdetés

Amit a szódavízről tudni illik

Amit a szódavízről tudni illik

2017-11-29

Tudtátok, hogy mint sok minden más, a szódavíz is magyar találmány? Most mindent megtudhatsz a szódavízről, ismerkedj meg közelebbről ezzel a magyar találmánnyal!

Egy magyar volt az elsüllyedt Titanic hőse!

Egy magyar volt az elsüllyedt Titanic hőse!

2017-11-28

A Titanic tragikus balesetéről biztosan hallott már mindenki, azt viszont csak nagyon kevesen tudják, hogy egy magyar orvos, nevezetesen Doktor Lengyel Árpád mentette meg a hajószerencsétlenség túlélőit!

Ilyen volt az 1987-es nagy havazás

Ilyen volt az 1987-es nagy havazás

2017-11-28

Ma már elég, hogyha leesik egy-két centi hó, és máris megáll az élet, a vonatok késnek, mint mindig, a gépjárművek döcögnek. Nem tudom, mi lenne, ha megismétlődne az 1987-es havazás.


2017-11-27 Virágok ültetésével hívják fel a figyelmet a kátyúkra!

Az egész világ tele van kisebb-nagyobb kátyúkkal, az emberek egy része ezt megunva eldöntötte, hogy felhívja a figyelmet, nézzük, mit találtak ki!

2017-12-01 Retro édesség kvíz - Te felismered még őket?

Egyszerűen imádtuk ezeket az édességeket, de vajon mennyire emlékszel még közül? Összegyűjtöttük a legkedveltebb retro édességeket!

2017-12-01 Magyar feltalálók kvíz

Számtalan nagyszerű, világmegváltó találmány fűződik magyar feltalálók nevéhez. A következőkben egy kvíz segítségével tesztelheted, hogy mennyire ismered őket!

2017-12-09 Milyen színű a szemed? Ezt árulja el rólad!

Szemünk színe is sok mindent elárul rólunk, most következő cikkünkben el is mondjuk nektek, miket! Tudd meg te is, mit rejt szemed színe!

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod?

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe...

Pár szem krumpli kell a magyarok egyik nagy kedvencéhez!

A magyarok egyik legnagyobb kedvence, amit biztos vagyok benne, hogy te is nagyon szeretsz! Nem kell hozzá sok minden, most pedig meg is mutatom nektek a...