Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Íme a legjobb retró társasjátékok, amik tuti, hogy felkerülnének a polcokra megint!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Június 18. Hétfő - Levente
Hírdetés
 | Szerző: vd
címkék: Érdekességek, Retró

A legmenőbb retró társasjátékok, amikkel még ma is bármikor játszanánk

Hírdetés
Hírdetés
Itt a legmenőbb retró társasjátékok listája

Ki ne emlékezne a régi szép időkre, amikor a nyári szünetben, a hétvégén vagy az ünnepeknél leültek a barátok, vagy a családtagok és együtt társasoztak. Mindig hatalmas viták kerekedtek belőle, vagy egyszerűen jól múlatott a család, de a legtöbben szép emlékeket őrzünk a régi társasokról. Elhoztuk, a legmenőbb retró társasjátékokat, amikkel tuti, hogy te is játszottál régen.

A társasjátékok hatalma nem veszett el az idők folyamán. Volt ugyan egy időszak, amikor lappangott a piac, de mára ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Kifejezetten erre specializálódott, úgy nevezett ’Board Game’ klubbok is nyíltak az elmúlt időkben, ami lényegében egy romkocsmai környezetbe épített társasjáték kávézó. Kérhetsz magadnak teát, kávét, sört és közben 1000 társasjáték közül választhatsz, melyek játékszabályát el is magyarázzák neked, ha kéred.

Hírdetés


Egyre nagyobb piaca van ismét a társasjátékoknak. Egyre újabb és ráadásul egyre igényesebb és szebb csomagot vehetünk a kezünkbe – természetesen egyre ’szebb’ összegekért – de mindenképpen megéri, hiszen fantasztikus élményeket tud okozni, amikor összeülünk egy jó kis társaspartira. Na de lássuk azokat, melyek gyerekkorunkból magukkal hozták, a mai nagy kedvünket ehhez.

 

Gazdálkodj okosan!


Az egyik legrégebbi és talán legáltalánosabb társasjáték, amely nem hiányozhatott egyik háztartás társasjáték gyűjteményéből sem. A játék 1966-ban készült és elsősorban a külföldi Monopoly játék hiánya miatti űrt hivatott betölteni. Volt még egy kezdeményezés az adaptációra, nevezetesen a Capitaly nevű játék, de ezt 1952-ben „imperialista” szemlélete miatt betiltották. A játék ugyan több szempontból is eltért a Monopoly-tól, de hasonló tematikára lett felépítve.

A szerencsének is sokkal nagyobb szerepe van a játékban, mint a stratégiának, hiszen míg a Monopoly-ban úgy nyerhetünk, hogy az ellenfeleket nehéz helyzetbe hozzuk, addig a Gazdálkodj okosan!-ban az egyes játékosok előrehaladása nem befolyásolják a másikét. Elsősorban nevelő funkcióval van ellátva, hiszen olyan mezők lettek elhelyezve a táblán, mint pl.: „Zárd el a csapot!”, „Ne szemetelj!”, „Ne dohányozz!”, valamint a testedzés és a könyvtárba járás népszerűsítése is helyet kapott rajta. Voltak ugyan benne életszerűtlen példák is, mint például a bérelhető berendezési tárgyak, vagy a biztosítások díjainak egyszeri megfizetési, így a játék lényegében rácáfolt saját nevére, hiszen nem igazán tanította meg az okos pénzgazdálkodást. A rendszerváltásig a játékból közel 1 millió példány kelt el. A rendszerváltás után új köntöst kapott, kapott egy-két kiegészítés, valamint elkészült belőle egy online változat is, ahol single- (egy élő játékos, algoritmus vezérelte karakterek ellen)  és multiplayer (több online felhasználó valós idejű játszmája) verzióban is játszhatunk a játékkal.

 

Libajáték


Emlékszem, hogy gyerekkoromban, amikor először ültem le vele játszani, már akkor is ütött kopott volt a tábla, hiszen nem elsőgenerációs kincs volt. Borzasztó egyszerűségével lehengerlő volt rengeteg embernek és a mai napig emlékszem a kis kék korongokra, amiket gyűjtögetni kellett benne. A Libajátékot először az 1500-as években játszották Franciaországban és viszonylag gyorsan elterjedt Európa más országaiban is.

Alapja, hogy egy dobokockával dobunk, haladunk előre, közben minden féle veszély és szerencse leselkedik libáinkra, és az nyer, aki először eléi a 81-es mezőt. (azt mondjuk nem tudom miért pont 81 de ez most mindegy is). A játékkal akár 6-an is játszathattak egyszerre, persze csak akkor, ha még meg volt hozzá az összes bábú, amikor a kezünkbe került. A játékot a mai napig híres Piatnik cég gyártotta és gyártja a mai napig is, így akár gyerekinknek is beszerezhetünk egyet a retró hangulat kedvéért.
 

Nézd meg a többi retró társasjátékot is, amire tuti, hogy emlékezni fogsz!

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Top 5 retró bringa – Ismerd meg a Csepel biciklik nagyágyúit

Top 5 retró bringa – Ismerd meg a Csepel biciklik nagyágyúit

2018-03-15

Talán még neked is volt Csepel biciklid, de az biztos, hogy hallottál róla. Top 5 retró bringa, amiket neked is tudnod kell – Ismerd meg a Csepel biciklik nagyágyúit, és hogy mivel kerekeztek a szüleid! Tudd meg régen mire spóroltak a srácok autó helyett: szuper magyar retró bringák. Szerezz be egyet akár ma is.

Egy ember hajtogatta, egy ragasztotta – A Trabant története

Egy ember hajtogatta, egy ragasztotta – A Trabant története

2018-03-15

Mindenki látta már, mindenki hallott róla, de a történetét nem mindenki ismeri. A Trabant története összefoglalva, hogy a mai gyerekek is értsék apukájukat. Modellek, és gyártási történet egy helyen. Nektek otthon milyen csoda volt belőle? Fussuk át a keletnémet kisautó, a Trabant történetét és nosztalgiázzunk együtt!

Melkus RS 1000 – A Wartburg legendája

Melkus RS 1000 – A Wartburg legendája

2018-03-23

Ahogy a Trabantról, úgy a Wartburgról is ódákat tudna zengeni a '80-as, '90-es évek magyar sofőrje. De azt vajon mindenki udja, hogy ez a keletnémet autó miként élt tovább? Akár egy páncélba zárt szellem, úgy vándorolt a versenyautók közé. Melkus RS 1000 – A Wartburg legendája


2018-04-11 A legmenőbb retró társasjátékok, amikkel még ma is bármikor játszanánk

A társasjátékozás gyerekkorát idézheti fel mindenkiben. Amikor összeült a család egy jót társasozni, akkor ott kő kövön nem maradt. A legtöbben szép emlékeket őrzünk róla, így rendkívül jó hír, hogy egyre jobban tér vissza a szórakozás eme formája. Most elhoztuk nektek a legmenőbb retró társasjátékokat, amik tuti, hogy visszakerülnének a polcaidra.

2018-03-07 Így néz ki ma belülről a zalaegerszegi Ruhagyár

Több ezer embernek adott munkát a zalaegerszegi Ruhagyár, ahova egyszerűen imádtak bejárni az alkalmazottak. A kiváló minőségű ruhákat gyártó cég telephelyét ma már hajléktalanok lakják.

2018-02-22 Hallottál már a Várnegyed leghíresebb bűnügyeiről?

Még a budapestiek is szívesen sétálnak a város történelmi központjában. Ám hányszor és hányszor megyünk el úgy épületek mellett hogy kutatjuk, keressük titkait?! Budapest, főleg a Várnegyed, számos olyan érdekes történetet rejt magában, amit hiba lenne kihagyni. Rejtélyes bűnügyek csodaszép utcácskákba és épületekbe csomagolva? Bizony!

2017-11-30 Újévi hiedelmek és babonák gyűjteménye

Nem talált rád 2017-ben a szerelem? Nem értél el kimagasló szakmai sikereket, vagy sokat betegeskedtél? Szeretnéd, ha 2018 a szerencse éve lenne? Akkor tarts velem!

Titkok és összefüggések Magyarországról

Hazánk a Kárpát-medencében pontosan Európa szívében fekszik. Mindegy, hogy az ember keletről, vagy nyugatról jön, ezen a területen át kell haladnia....

Ezeket a helyeket ne hagyd ki, ha Zalaegerszegen jársz

Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város. Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.