Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Július 18. Szerda - Frigyes
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

Járt-e Brüsszelben, ki tervezte és mikor került Balatonboglárra a Balaton legérdekesebb épülete? Régi újságcikkekben nyomoztunk az igazság után.

(Fotó forrása: Fortepan/ Balázs Lajos)

Balatonboglár, sőt talán az egész Balaton egyik legikonikusabb épülete a Xantus János vagy köznapi nevén a Gömbkilátó. A ma is döbbenetes építményről sok leírást találunk a különböző oldalakon, ám ezekben sajnos rengeteg a téves információ. Tegyük hát tisztába az egyik legérdekesebb balatoni látványosság pedigréjét. Ha szóba kerül a Gömbkilátó, akkor hamar belebotlunk az olyan mendemondákba, hogy Kádár István tervezte, megjárta a Brüsszeli Világkiállítást és a BNV bontásakor került Balatonboglárra.

Hírdetés

 

Noha ezek az információk a wikipédián is szerepelnek, valójában egyik sem igaz. A Tó-Retró csapata fáradságot nem kímélve utánajárt a történéseknek, az Arcanum Digitális Tudománytárban őrzött, eredeti újságcikkek segítségével. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás igazán grandiózusra sikeredett és mivel ebben az időszakban az atomenergia civil felhasználása forró témának számított, így a teljes rendezvény e köré épült. A Kiállításra készült az azóta Brüsszel jelképeként ismert Atomium és a legnagyobb standok (Amerika, Szovjetunió) gömb alakúak voltak, az atommagra utalva.

 

A magyar stand éppen az említett két megaépítmény között, meglehetősen jó helyen épült fel, ám a Gádoros Lajos építész tervezte alkotás négyszögletes volt, fehér pikkelyszerű borítással. Bár mérete talán lehetővé tette volna, hogy befogadjon egy 15 méter átmérőjű gömböt, a későbbi kilátó akkor még el sem készült. A maga korában egyedi, alumínium vázszerkezettel készült gömb csak öt évvel a Világkiállítás után épült fel a Városligetben. Az Idegenforgalmi Hivatal standjaként szolgáló építmény az 1963-as első BNV (előtte BIV volt a neve) egyik legnagyobb attrakciója volt. Hogy mi adta hozzá az ihletet, azt ma már nem nagyon lehet kideríteni, de a Magyar Atomium név hamar ráragadt.

 

Valójában a gömböt nem Kádár István tervezte, bár aki ezt állítja, az nem jár messze az igazságtól, legfeljebb néhány száz méterre. Ugyanis Kádár másfél évvel korábban a szomszédos Nehézipar standját álmodta meg, míg a gömböt egy fiatal (30-36 év közötti) tervező csapat vetette papírra. Az építmény elkészült és valóban ámulatba ejtette a világot olyannyira, hogy a könnyűfém használatában élenjáró francia mérnököket is lenyűgözte, és innentől a magyarokat nevezték legjelentősebb konkurenciájuknak. Szintén közkézen forog a történet, hogy a stand eredeti belső burkolatát a Balatonboglárra szállítás előtt távolították el, ami szintén nem igaz. A következő oldalon még több érdekességet találhattok, megéri lapozni egyet!

 

Forrás: toretro.blog.hu

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Ezek Magyarország legnagyobb városai

Ezek Magyarország legnagyobb városai

2018-07-08

A Kárpát-medencét javarészt elfoglaló országunk Európa közepén fekszik, és összesen 93 030 négyzetkilométert foglal el a kontinensből és 19 megyére oszlik. Minden irányból több országgal is határos – szomszédjaink Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria és Ukrajna is.

Alig ismert érdekességek a Szomszédok című sorozatról!

Alig ismert érdekességek a Szomszédok című sorozatról!

2018-07-07

A Szomszédok az egyik legkedveltebb, legismertebb és legnépszerűbb magyar televíziós filmsorozat volt az 1990-es években, amelyet 1987-től 1999-ig vetítettek.

A megbízhatatlan emberek legfőbb ismertetőjelei

A megbízhatatlan emberek legfőbb ismertetőjelei

2018-07-06

Egyesek szerint csak úgy győződhetsz meg valaki megbízhatóságáról, ha megbízol benne. Ebben a kijelentésben van ugyan igazság, de nem egy egyértelmű jel árulkodhat arról, hogy egy személy megbízható-e, vagy sem.


2018-07-05 Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval. Nézzük, mik nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokról annó!

2018-07-08 Európa legcsodálatosabb helyei, amiktől leesik az állad

Mi európaiak nagyon szerencsés helyzetben vagyunk olyan értelemben, hogy több száz mesébe illő természetes és ember alkotta csoda vesz körül minket, amelyekért még csak nem is kell a tengeren, egész pontosan az óceánon túlra utazni.

2018-07-10 Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

Járt-e Brüsszelben, ki tervezte és mikor került Balatonboglárra a Balaton legérdekesebb épülete? Régi újságcikkekben nyomoztunk az igazság után.

2018-07-15 Okos spórolási tippek, amikkel tényleg pénzt takaríthatsz meg

Manapság naponta többször is hallhatjuk, hogy erre-arra nincs pénz valamilyen okból. Valóban nem egyszerű mulatság minden hónap végén elkerülni, hogy az egyenleg mínuszba csússzon át, de a legtöbb esetben nem is lehetetlen.

Titkok, melyeket eddig nem tudtál az Országházról!

Újabb és újabb dolgok derülnek ki az Országházról. Azt hihetnénk, hogy egy épület, mely már több mint 100 éve áll és tényleg minden nap...

Ilyen az, mikor utasszállítók repülnek a főváros fölött

Csodás és egyben hihetetlen felvételeket lehet találni a világhálón: hátborzongató az, mikor egy óriási utasszállító Budapest szívében a Duna...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.