2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Március 22. Csütörtök - Beáta
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Hírdetés
Hírdetés
2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Kilenc hónapon át, márciustól novemberig 34 helyszínen majd 302 ezer kilogramm pontyot, s emellett még számos más fajta halat telepített a Balatonba és a Kis-Balatonba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 

Százhuszonegy fuvarral összesen 9218 kilométert tettek meg. A telepítésekről folyamatosan tájékoztattuk a horgászokat – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Mindig értesítettük az adott horgászegyesület elnökét. 2017-ben sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen olyan helyi horgász, aki a haltelepítés megtörténtét igazolta.

Hírdetés

 

A legnépszerűbb horgászhalból, a pontyból éves szinten 300 ezer kilogramm (vegyes 2-3 nyaras) a társaság telepítési kötelezettsége. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, mert akkor halásszák le tógazdaságaik halastavait, ennek ellenére az éves mennyiség ötödét már tavasszal és nyáron kihelyezték. Nagy Gábor hozzátette: összesen 301 ezer 923 kiló pontyot engedtek a tóba. A keleti-medencében (Zamárdi, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany) 101 ezer 802 kiló, a középső-medencében (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp) 94 581 kiló, a nyugati-medencében (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód) 105 540 kiló csúszdázott a Balatonba.

 

– A horgászok igénye szerint igyekeztünk a telepítéseket időben és térben is elosztani – hangsúlyozta a horgászati ágazatvezető. – A haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, a halállomány az élőhelyi és táplálékviszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Egynyaras süllőből az idén összesen 6 627 kiló került a tóba, így már negyedik éve jelentősen túlteljesítik a 6000 kilogrammos éves kötelezettséget. Előnevelt csukából 271 ezret telepítettek, amely 21 ezerrel haladja meg a vállalásukat. A kis csukákat az idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára. A helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a társaság munkatársai a halőri motorcsónakokból engedték őket szabadon a parti növényzetnél.

 

Menyhalból 2150 egynyaras, 6000 előnevelt és 40000 zsenge ivadék került a tóba az idén. Kétnyaras korú compóból a kötelezettség ötszörösét, 1000 kilót telepítettek be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével. Az idén először jelentős mennyiségű, 3600 kétnyaras balint tettek a Balatonba. Érdekesség, hogy a balint mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, s ezzel első a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az országban.

 

– A Kis-Balatonba 250 ezer előnevelt pontyot és 200 ezer előnevelt süllőt helyeztünk ki – közölte Nagy Gábor. – Ez a vízterület ugyanis tápanyagban kellően gazdag az ivadék felneveléséhez.

 

Forrás: EU-Info

Hírdetés
Hírdetés

Magyar színésznők, akiket sohasem feledünk - 1. rész

Magyar színésznők, akiket sohasem feledünk - 1. rész

2018-03-18

Magyarországon számtalan tehetséges és gyönyörű színésznőt láthattunk a színpadon vagy éppen a vásznon. Vannak azonban közöttük is kiemelkedőek, akik olyat alkottak, amit sohasem fogunk elfeledni.

Egy idős bácsi tanácsai: egy ilyen nőnek soha ne kérd meg a kezét drága fiam!

Egy idős bácsi tanácsai: egy ilyen nőnek soha ne kérd meg a kezét drága fiam!

2018-03-17

Az idősek szavait mindig érdemes meghallgatni, sokan azonban mennek a saját fejük után, és nem törődnek semmivel legtöbbször azt gondolják, hogy az öreg nem tudja, mit élnek ők át, és régen sokkal másabb volt minden, szóval nem tudnának olyan tanácsot adni, ami a mai világban is megállná a helyét.

A legjobb fesztiválok Magyarországon, amiket nem hagyhatsz ki idén

A legjobb fesztiválok Magyarországon, amiket nem hagyhatsz ki idén

2018-03-17

Te is imádod a zenei fesztiválokat? Akkor itt az idő, hogy megismerkedj egy kicsit jobban az idei felhozatallal! Bemutatjuk a legjobb fesztiválokat Magyarországon, amiket nem hagyhatsz ki idén!


2018-03-15 Magyar művészek, akikre büszkék lehetünk

Magyarország nem csak feltalálóiról, a pálinkáról és a fürdőiről híres. Nemzetünk fennállása során számos hihetetlenül tehetséges művészt kapott tőlünk a világ, akik különféle médiumokon keresztül fejezték ki mindazt, amit elméjük és szívük diktált nekik.

2018-03-19 Ötletes találmányok a vízhiány ellen

Sokat halljuk, hogy a világ kétharmada hamarosan vízhiánnyal fog küzdeni. Kutatók évtizedek óta próbálják megtalálni a megoldást, hogy tudná az emberiség kiküszöbölni, hogy ivóvízünk eltűnjön a föld színéről. A Víz Világnapjának közeledtével nézzétek meg, milyen kreatív ötletek láttak már eddig napvilágot, ennek a problémának a megoldására.

2018-03-19 Híres filmek, amiket Magyarországon forgattak

Az utóbbi években többször is olvashattunk híreket arról, hogy XY világsztár forgat hazánkban. Rengeteg nemzetközi filmcsillag fordult már meg nálunk munkaügyben, azonban mi is büszkélkedhetünk egy olyan filmsztárral, „aki” világszerte híres.

2018-03-21 Állatfajok, amivel már sose találkozunk a Földön

Nap mint nap elveszítünk egy kicsit a természetből és a földi élet csodáiból. Nem tartozik kivétel alá ez alól sajnos az állatvilágunk sem. Nézzétek mi minden tesz az ember azért, hogy megmentsen kihalás szélére sodródott állatfajokat és melyek azok, amelyeket a közelmúltban vesztettünk el. Ezzel a három állatal már biztos nem fogunk találkozni.

Tóth Gabi új párja már családra vágyik!

Tóth Gabi és új párja alig egy hónapja jelentették be, hogy hivatalosan is egy párt alkotnak, máris komoly kapcsolat sejthető a pár között.

Magyar divatmárkák, amiket érdemes megismerned

Habár viszonylag ritkán hallunk erről, Magyarország igenis gazdag, színes és változatok designok otthona, ha a divatról van szó. Egyes divattervezőink...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.