Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 25. Péntek - Orbán
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Hírdetés
Hírdetés
2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Kilenc hónapon át, márciustól novemberig 34 helyszínen majd 302 ezer kilogramm pontyot, s emellett még számos más fajta halat telepített a Balatonba és a Kis-Balatonba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 

Százhuszonegy fuvarral összesen 9218 kilométert tettek meg. A telepítésekről folyamatosan tájékoztattuk a horgászokat – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Mindig értesítettük az adott horgászegyesület elnökét. 2017-ben sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen olyan helyi horgász, aki a haltelepítés megtörténtét igazolta.

Hírdetés

 

A legnépszerűbb horgászhalból, a pontyból éves szinten 300 ezer kilogramm (vegyes 2-3 nyaras) a társaság telepítési kötelezettsége. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, mert akkor halásszák le tógazdaságaik halastavait, ennek ellenére az éves mennyiség ötödét már tavasszal és nyáron kihelyezték. Nagy Gábor hozzátette: összesen 301 ezer 923 kiló pontyot engedtek a tóba. A keleti-medencében (Zamárdi, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany) 101 ezer 802 kiló, a középső-medencében (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp) 94 581 kiló, a nyugati-medencében (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód) 105 540 kiló csúszdázott a Balatonba.

 

– A horgászok igénye szerint igyekeztünk a telepítéseket időben és térben is elosztani – hangsúlyozta a horgászati ágazatvezető. – A haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, a halállomány az élőhelyi és táplálékviszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Egynyaras süllőből az idén összesen 6 627 kiló került a tóba, így már negyedik éve jelentősen túlteljesítik a 6000 kilogrammos éves kötelezettséget. Előnevelt csukából 271 ezret telepítettek, amely 21 ezerrel haladja meg a vállalásukat. A kis csukákat az idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára. A helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a társaság munkatársai a halőri motorcsónakokból engedték őket szabadon a parti növényzetnél.

 

Menyhalból 2150 egynyaras, 6000 előnevelt és 40000 zsenge ivadék került a tóba az idén. Kétnyaras korú compóból a kötelezettség ötszörösét, 1000 kilót telepítettek be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével. Az idén először jelentős mennyiségű, 3600 kétnyaras balint tettek a Balatonba. Érdekesség, hogy a balint mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, s ezzel első a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az országban.

 

– A Kis-Balatonba 250 ezer előnevelt pontyot és 200 ezer előnevelt süllőt helyeztünk ki – közölte Nagy Gábor. – Ez a vízterület ugyanis tápanyagban kellően gazdag az ivadék felneveléséhez.

 

Forrás: EU-Info

Hírdetés
Hírdetés

Nagyon kevesen tudnak erről a vízparti veszélyről - Ha ilyet látsz, ne menj a vízbe!

Nagyon kevesen tudnak erről a vízparti veszélyről - Ha ilyet látsz, ne menj...

2018-05-17

Ebben a cikkben megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mit is jelent pontosan ez a veszélyes áramlat, hogyan lehet elkerülni, vagy mi a teendő, ha valaki ilyen veszélyes helyzetbe kerül.

Európa legszebb szigetei

Európa legszebb szigetei

2018-05-16

Habár méretét tekintve Európa a kisebb kontinensek közé sorolható, kulturális és történelmi szempontból kétségtelenül a leggazdagabbak egyike is egyben. A hazai utazók nagy örömére még a kontinenst sem kell elhagyni, ha egzotikus vidékeket szeretnénk felfedezni, többé-kevésbé ismerős kulturális körülmények közepette.

Tényleg egészséges a vegán étrend?

Tényleg egészséges a vegán étrend?

2018-05-16

Az utóbbi években egyre több helyen jelenik meg ez a különös kifejezés, amelyet a mai napig némi homály vesz körül. Sokan esküsznek rá, míg mások szerint többet árt, mint amennyit segít.


2018-05-16 Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Annyira jó volt látni szinte minden kertben, ahogy tüsténkednek az emberek, mindenki rohant a kertészetekbe, halomszámra vették a virágokat, hogy pár órával később már a saját otthonukat díszítsük ezekkel a szépségekkel.

2018-05-19 Így hosszabbíthatod meg az életedet akár 15 évvel

Valószínűleg minden ember sokáig szeretne élni, de persze nem mi döntjük el, hogy ez pontosan mennyi idő is lesz. Nagyban szerepet játszik a genetika és az életmódunk is abban, hogy mennyi ideig élünk. Van néhány olyan tényező, melyek segítségével akár 15 évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket!

2018-05-19 Ezért vagy boldogtalan

A boldogság elérése mindenki végső célja, még akkor is, ha nem feltétlenül vagyunk tisztában ezzel. Valójában mindent azért teszünk hogy boldogok lehessünk. Ha igyekszem minél több olyan dolgot csinálni, amik szórakoztatnak ahelyett, hogy magadra erőltetnéd a dolgokat, akkor sokkal közelebb juthatsz majd ehhez az áhított boldogsághoz.

2018-05-23 2018 titkos filmes csodái

Még 2018 felénél sem járunk, de az esztendő már eddig is sok drágakővel ajándékozta meg a moziközönséget. Megannyi megelőlegezett sikerű, várva várt alkotást láthattunk az év első hónapjaiban, amiket bizonyára senkinek sem kell bemutatni (ki ne hallott volna többek között az új Bosszúállókról?)

Főszerepben az apák! Hamarosan itt van az Apák napja!

Kiharcolt vagy reális ünnep? Sokszor tapasztalhattuk már meg, hogy ha valaki az ’Apák napját’ emlegeti, sokaknak szarkasztikus mosoly ül ki az...

A Balatonon túl is van élet – Magyar tavak, amiket érdemes meglátogatni nyáron!

Magyarország legszebb tavait mutatom most be nektek, ezzel is bebizonyítva azt, hogy a Balatonon túl is van élet! Ismerjétek meg kis hazánk meseszép...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.