Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

A Duna-parti cipők érdekes története

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Június 18. Hétfő - Levente
Hírdetés
 | Szerző: LK
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyar történelem, Magyarország, Történelem

A Duna-parti cipők története

Hírdetés
Hírdetés
A Duna-parti cipők érdekes története

A Duna pesti oldalán, az Országház mellett sétálgatva különös, első pillantásra oda nem illő dolgokra lehetünk figyelmesek: a sétány mentén 60 pár, a folyó irányába fordított vascipő áll, gazdátlanul.

Azonban nem egy helyi művészeti iskola tanulóinak szobrászati projektjéről van szó – a „Cipők a Duna-parton” nevet viselő alkotás a Nyilaskeresztes Párt által elkövetett szörnyűségekre emlékezteti az egész nemzetet, akik a második világháború során kerültek hatalomra.

 

A második világháború utolsó éveiben a Nyilaskeresztes Párt puccsal ragadta meg a hatalmat Magyarországon. Szálasi Ferenc náci szimpatizáns párja többek között az antiszemitizmust is átvette az Európát terrorizáló német hatalomtól. Ennek következtében a „nyilasok” uralma alatt az országból ezerszámra deportálták a zsidó származású civileket, akik vagy munkatáborba kerültek, vagy kivégezték őket.

Hírdetés

 

A Nyilaskeresztes Párt mindössze néhány hónapig tartó kormányzása során (a becslések szerint) 10 ezer főt gyilkoltak meg az utcákon, és nagyjából 80 ezren kerültek koncentrációs táborokba.

 

De mi köze mindennek a Duna-parti cipőkhöz? A nyilasok kormányzása alatt a zsidókat gyakran a Duna partján sorakoztatták fel, és lőtték bele a folyóba, amely aztán magával sodorta őket. A kivégzésre várók azt az utolsó parancsot kapták, hogy vegyék le cipőiket, ugyanis ezek a háborús időkben igazi értékeknek számítottak. A kivégzőosztag tagjai ez után összegyűjtötték, majd eladták, vagy saját maguk viselték a lábbeliket.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Titkok és összefüggések Magyarországról

Titkok és összefüggések Magyarországról

2018-06-17

Minden magyar embernek ismernie kellene ezeket a titkokat és összefüggéseket, mivel Magyarországgal kapcsolatos az összes, érdekesebbnél érdekesebbek!

A legszebb budapesti templomok

A legszebb budapesti templomok

2018-06-16

A most következő cikkben bemutatjuk nektek a legeslegszebb budapesti templomokat, mindegyik egyedülállóan szép, látványosságnak sem utolsó! Ismerd meg mindet!

A világ legszebb Parlamentje a miénk!

A világ legszebb Parlamentje a miénk!

2018-06-07

Kevesen tudják, hogy Magyarország rendelkezik a világ egyik legszebb Parlamentjével, ráadásul a világ egyik legnagyobb Parlamentjével is egyben. Be is mutatjuk nektek a csodás épületet.


2018-06-17 Ezeket a helyeket ne hagyd ki, ha Zalaegerszegen jársz

Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város. Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a helyek, amiket nem hagyhatsz ki, ha Zalaegerszegre látogatsz!

2018-06-05 Budapest, mint a Világörökség része! Az Andrássy út bemutatása

Budapesten számos csodával találkozhatunk, sokan azonban nem tudják, hogy vannak olyan helyszínek, amik felkerültek a Világörökségi Listára is, most ezeket mutatjuk be nektek!

2018-06-04 Összeállítás a legjelentősebb, legérdekesebb magyar találmányokról, feltalálókról

Olyan dolgokat mutatunk most be nektek, amiket meg kellett volna köszönnie a világnak, de elfelejtették. A magyarok viszont nagyon is büszkék lehetnek ezekre a dolgokra!

2018-06-08 Ahova érdemes ellátogatnia mindenkinek – Hazánk legtisztább levegőjű települése

Magyarország legtisztább levegőjű településére, egyben kis hazánk egyik legszebb környékére kalauzollak most el titeket! Ez az a hely, ahova tényleg érdemes ellátogatnia mindenkinek!

Titkok és összefüggések Magyarországról

Hazánk a Kárpát-medencében pontosan Európa szívében fekszik. Mindegy, hogy az ember keletről, vagy nyugatról jön, ezen a területen át kell haladnia....

Ezeket a helyeket ne hagyd ki, ha Zalaegerszegen jársz

Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város. Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.