Elhunyt Stephen Hawking

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 26. Csütörtök - Ervin
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

76 éves korában elhunyt Stephen Hawking

Hírdetés
Hírdetés
Stephen Hawking 76 éves korában hunyt el

Stephen Hawking, a fizika tudományának legfényesebb csillaga, aki gyökeresen megváltoztatta a világ kozmológiáról alkotott nézeteit és véleményét, és aki milliókat inspirált munkásságával és kitartásával, 76 éves korában elhunyt. Családja a március 14-ére virradó reggelen jelentette be a professzor halálát, aki élete utolsó óráiban Cambridge-i otthonában tartózkodott.

Hawking gyermekei, Robert, Tim és Lucy a következőt mondták a bejelentésben: „Mély bánattal fogadtuk szeretett édesapánk ma reggeli távozását. Hatalmas tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és hagyatéka sok évig tovább él majd. Bátorsága és kitartása mellé társuló zsenialitása és humora az világszerte inspirálta az embereket. Egyszer azt mondta: ’Nem igazán érne sokat ez az univerzum, ha nem lenne azon emberek otthona, akiket szeretsz.’ Mindig hiányozni fog nekünk.”

Hírdetés

 

Tudóstársai és szerettei számára Hawking intuíciója és páratlan humorérzéke éppen annyira különlegessé tette őt, mint elképesztő tudása, ami betegsége ellenére is bizonyította, hogy az emberi elme valóban nem ismer határokat.

 

Stephen Hawking hallgatói évei és betegsége

Hawkingnál 1963-ban, 21 éves korában állapítottak meg MND-t. Az orvosok legfeljebb két évet jósoltak neki. Azonban az akkoriban még csak szárnypróbálgató tudós betegsége jóval lassabban fejlődött az átlagnál, így a két évből végül 55 lett. Hawking egyszer azt állította, hogy összesen 1000 órát dolgozott egyetemi hallgatóként az Oxfordon. Utolsó egyetemi évében kétséges volt, hogy első- vagy másodfokú diplomával végez-e majd. Mivel jól tudta magáról, hogy nehezen kezelhető hallgatónak tartották ezért azt ígérte tanárainak, hogy ha elsőfokú diplomát adnak neki, akkor Cambridge-ben folytatja tanulmányait, és azzal fenyegetőzött, hogy ha másodfokú végzettséget kap, akkor az Oxfordon marad. Az illetékesek az első opció mellett döntöttek.

 

Talán csak azok tudják igazán értékelni az életet, akik valaha szembenéztek a halállal. Hawkingnak erre több lehetősége is adódott. Egyrészt 21 éves korában állapították meg nála súlyos betegségét, másrészt szemtanúja volt egy leukémiás fiú halálának is, akit még a kórházban ismert meg. Ezen történések eredményeként egy új szemlélet fogalmazódott meg benne: „Habár jövőm felhősnek látszott, rájöttem, nagy meglepetésemre, hogy jobban élvezem a jelenben élni az életet, mint bármikor azelőtt. A kutatásomban is sikerült előrehaladnom.” „A célom egyszerű. Az univerzum egészének teljes megértése, hogy miért az ami, és hogy egyáltalán miért létezik.”

 

Már a 60-as években elkezdett mankókat használni, de sokáig nem volt hajlandó tolószékbe ülni. Amikor végül megbékélt az ötlettel, cseppet sem visszafogott száguldozásairól vált hírhedté Cambridge utcáin, nem beszélve a hallgatók lábujjaira való szándékos ráhajtásról, és az iskolai ünnepségek táncparkettjén való pörgésről. Igen, ez volt a fiatal Stephen Hawking. A következő oldalon megismerkedhettek munkásságával!  

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Hihetetlen méretekkel rendelkező darazsak jelentek meg Magyarországon!

Hihetetlen méretekkel rendelkező darazsak jelentek meg Magyarországon!

2018-04-23

Óriási méretekkel rendelkező darazsak bukkantak fel Magyarországon, mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a legnagyobb darazsakat a világon. Ismerd meg te is ezeket a hatalmas rovarokat.

Budapesten turistaként

Budapesten turistaként

2018-04-21

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden évben külföldön töltse a szabadidejét. A jó hír az, hogy hazánkban is megannyi hely vár arra, hogy felfedezzük mindazt, amit kínál az érdeklődők számára. Példának okáért itt van mindjárt Budapest, országunk központja!

A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

2018-04-21

A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. De ismered a titkos tulajdonságait is? A kovászos uborka sokféleképpen tesz jót az emberi szervezetnek, emellett azonban meglepő hatással lehet a lelkiállapotra is.


2018-04-21 Tündérmesébe illő települések Európában

Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy egy igazi tündérmese részesévé válhass egy ehhez méltó helyszínen. Európa szerte találhatók olyan elvarázsolt falvak és kisvárosok, amelyeket mintha csak egy mesekönyv lapjai közül húztak volna elő.

2018-04-24 A magyar népviseletről röviden

A magyarok népviseletének történelme és öltözködésünk hagyományai évszázadokra nyúlnak vissza. A Kárpát-medencében való letelepedésünk óta az ország különböző részein több népcsoport is kialakult, melyek a mai napig jellegzetes stíluselemeket használnak fel művészeti alkotásaikban, beleértve persze a ruházatot is.

2018-04-24 Budapest hídjai

A Budapest városát kettészelő Dunát átívelő hidak felfedezése egy igazi építészeti időutazás. A két városrészt összekötő szerkezetek közül nem egy vált a főváros jelképévé, amelyet általában látványos designjuknak köszönhetnek. Van azonban néhány ritkábban emlegetett híd is, amelyek a látványt feláldozva inkább modern, praktikusabb kialakítással re

2018-04-25 Pünkösdi programok 2018

Pünkösdi programok országszerte – A legjobb pünkösdi programokat hoztuk el, vegyetek részt ti is Magyarország legjobb pünkösdi programjain, nézzétek meg, melyek a legjobb pünkösdi programok Magyarországon! Pünkösdi programok Magyarországon.

Pünkösdi programok 2018

Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani mindenki számára, ezért most elhoztuk a legjobb pünkösdi programokat! Töltsétek az ünnepet ti is vidáman,...

A világ legszebb kávéházai - köztük egy magyar is!

Miután az európai kávéházak a kortárs művészek közkedvelt találkozóhelyeivé váltak a XIX. és XX. században, igazi kulturális intézményekké...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.