Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Elhunyt Stephen Hawking

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Július 18. Szerda - Frigyes
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

76 éves korában elhunyt Stephen Hawking

Stephen Hawking 76 éves korában hunyt el

Stephen Hawking, a fizika tudományának legfényesebb csillaga, aki gyökeresen megváltoztatta a világ kozmológiáról alkotott nézeteit és véleményét, és aki milliókat inspirált munkásságával és kitartásával, 76 éves korában elhunyt. Családja a március 14-ére virradó reggelen jelentette be a professzor halálát, aki élete utolsó óráiban Cambridge-i otthonában tartózkodott.

Hawking gyermekei, Robert, Tim és Lucy a következőt mondták a bejelentésben: „Mély bánattal fogadtuk szeretett édesapánk ma reggeli távozását. Hatalmas tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és hagyatéka sok évig tovább él majd. Bátorsága és kitartása mellé társuló zsenialitása és humora az világszerte inspirálta az embereket. Egyszer azt mondta: ’Nem igazán érne sokat ez az univerzum, ha nem lenne azon emberek otthona, akiket szeretsz.’ Mindig hiányozni fog nekünk.”

Hírdetés

 

Tudóstársai és szerettei számára Hawking intuíciója és páratlan humorérzéke éppen annyira különlegessé tette őt, mint elképesztő tudása, ami betegsége ellenére is bizonyította, hogy az emberi elme valóban nem ismer határokat.

 

Stephen Hawking hallgatói évei és betegsége

Hawkingnál 1963-ban, 21 éves korában állapítottak meg MND-t. Az orvosok legfeljebb két évet jósoltak neki. Azonban az akkoriban még csak szárnypróbálgató tudós betegsége jóval lassabban fejlődött az átlagnál, így a két évből végül 55 lett. Hawking egyszer azt állította, hogy összesen 1000 órát dolgozott egyetemi hallgatóként az Oxfordon. Utolsó egyetemi évében kétséges volt, hogy első- vagy másodfokú diplomával végez-e majd. Mivel jól tudta magáról, hogy nehezen kezelhető hallgatónak tartották ezért azt ígérte tanárainak, hogy ha elsőfokú diplomát adnak neki, akkor Cambridge-ben folytatja tanulmányait, és azzal fenyegetőzött, hogy ha másodfokú végzettséget kap, akkor az Oxfordon marad. Az illetékesek az első opció mellett döntöttek.

 

Talán csak azok tudják igazán értékelni az életet, akik valaha szembenéztek a halállal. Hawkingnak erre több lehetősége is adódott. Egyrészt 21 éves korában állapították meg nála súlyos betegségét, másrészt szemtanúja volt egy leukémiás fiú halálának is, akit még a kórházban ismert meg. Ezen történések eredményeként egy új szemlélet fogalmazódott meg benne: „Habár jövőm felhősnek látszott, rájöttem, nagy meglepetésemre, hogy jobban élvezem a jelenben élni az életet, mint bármikor azelőtt. A kutatásomban is sikerült előrehaladnom.” „A célom egyszerű. Az univerzum egészének teljes megértése, hogy miért az ami, és hogy egyáltalán miért létezik.”

 

Már a 60-as években elkezdett mankókat használni, de sokáig nem volt hajlandó tolószékbe ülni. Amikor végül megbékélt az ötlettel, cseppet sem visszafogott száguldozásairól vált hírhedté Cambridge utcáin, nem beszélve a hallgatók lábujjaira való szándékos ráhajtásról, és az iskolai ünnepségek táncparkettjén való pörgésről. Igen, ez volt a fiatal Stephen Hawking. A következő oldalon megismerkedhettek munkásságával!  

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Ezek Magyarország legnagyobb városai

Ezek Magyarország legnagyobb városai

2018-07-08

A Kárpát-medencét javarészt elfoglaló országunk Európa közepén fekszik, és összesen 93 030 négyzetkilométert foglal el a kontinensből és 19 megyére oszlik. Minden irányból több országgal is határos – szomszédjaink Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria és Ukrajna is.

Alig ismert érdekességek a Szomszédok című sorozatról!

Alig ismert érdekességek a Szomszédok című sorozatról!

2018-07-07

A Szomszédok az egyik legkedveltebb, legismertebb és legnépszerűbb magyar televíziós filmsorozat volt az 1990-es években, amelyet 1987-től 1999-ig vetítettek.

A megbízhatatlan emberek legfőbb ismertetőjelei

A megbízhatatlan emberek legfőbb ismertetőjelei

2018-07-06

Egyesek szerint csak úgy győződhetsz meg valaki megbízhatóságáról, ha megbízol benne. Ebben a kijelentésben van ugyan igazság, de nem egy egyértelmű jel árulkodhat arról, hogy egy személy megbízható-e, vagy sem.


2018-07-05 Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval. Nézzük, mik nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokról annó!

2018-07-08 Európa legcsodálatosabb helyei, amiktől leesik az állad

Mi európaiak nagyon szerencsés helyzetben vagyunk olyan értelemben, hogy több száz mesébe illő természetes és ember alkotta csoda vesz körül minket, amelyekért még csak nem is kell a tengeren, egész pontosan az óceánon túlra utazni.

2018-07-10 Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

Járt-e Brüsszelben, ki tervezte és mikor került Balatonboglárra a Balaton legérdekesebb épülete? Régi újságcikkekben nyomoztunk az igazság után.

2018-07-15 Okos spórolási tippek, amikkel tényleg pénzt takaríthatsz meg

Manapság naponta többször is hallhatjuk, hogy erre-arra nincs pénz valamilyen okból. Valóban nem egyszerű mulatság minden hónap végén elkerülni, hogy az egyenleg mínuszba csússzon át, de a legtöbb esetben nem is lehetetlen.

Titkok, melyeket eddig nem tudtál az Országházról!

Újabb és újabb dolgok derülnek ki az Országházról. Azt hihetnénk, hogy egy épület, mely már több mint 100 éve áll és tényleg minden nap...

Ilyen az, mikor utasszállítók repülnek a főváros fölött

Csodás és egyben hihetetlen felvételeket lehet találni a világhálón: hátborzongató az, mikor egy óriási utasszállító Budapest szívében a Duna...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.