Régészeti felfedezések Magyarországon

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Szeptember 24. - Gellért
Hírdetés
 | Szerző: SZ.F.
címkék: Érdekességek, Magyar történelem

16 régészeti felfedezés Magyarországon

Hírdetés
Hírdetés
Magyarország régészeti felfedezései

Mivel Magyarország történelme során a római és oszmán birodalom befolyását is megtapasztalta nem csoda, hogy számos régészeti lelőhely található területén. A római erődítményektől kezdve az elrejtett városokon át egészen az ősfákig most felsorolunk 16-ot a legérdekesebb régészeti kincsekből, amelyeket Magyarországon fedeztek fel.

A Dunai Limes részei

 

Aquincum

Az eredetileg a kelta eraviszkuszok által alapított város keletkezését időszámításunk után 89 körülre helyezik. Aquincum a római Pannonia Inferior fővárosa volt a Duna mentén. A hely valaha a Dunai Limes részét képezte, amely egy védelem céljából kialakított határvonal volt még a római birodalom idején. Maradványaira 1778-ban talált rá egy szőlősgazda, ezt követően pedig régészeti kutatások egész sorozata vette kezdetét a területen. Ma Aquincum az Aquincumi Múzeumban látogatható meg Budapesten.

Hírdetés

 

Római erőd Tokod mellett

A néhai római erőd ásatási munkálatai 1893-ban kezdődtek meg, a későbbi évek során pedig több kutatás is újabb felfedezéseket eredményezett. Falak, tornyok és egy raktárépület is napvilágot láttak. A Pannóniai provinciát védelmező Dunai Limes részét képező erőd Tokod nagyközség közelében található meg, és felfedezhető fel szabadon.

 

Római erőd a Sibrik-dombon, Visegrádon

Budapesttől nem messze, Visegrád ad otthont néhány kifejezetten érdekes régészeti és építéstörténeti helyszínnek – beleértve egy, a Limeshez tartozó római erődöt is. Az erőd elrendezése és épületei közül több is láthatóvá vált a XX. században folytatott ásatásoknak köszönhetően, például függönyfalak és beltéri építmények is.

 

Lussonium Romkert

A Dunai Limes mentén található régészeti park Lussonium felújított maradványait tartalmazza, úgymint lakóhelyeket és az északi illetve a déli kapukat. A látogatók kedvükre bebarangolhatják a területet, az ásatások során talált ereklyéket pedig a Paksi Városi Múzeumban tekinthetik meg. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

 

Hírdetés
Hírdetés

A Gyulai vár bemutatása

A Gyulai vár bemutatása

2017-09-11

Ismerjétek meg ti is Közép-Európa egyetlen éppen maradt síkvidéki téglavárát, ami nem más, mint a Magyarországon található Gyulai vár! Mesés története van!

A magyar mitológia titokzatos madara: a turul

A magyar mitológia titokzatos madara: a turul

2017-08-22

Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a magyar mitológia titokzatos madarával, a most következő cikkünben bemutatjuk nektek a turulmadarat! Ismerjétek meg ti is!

Mennyire vagy otthon a magyar irodalomban? Teszteld a tudásodat!

Mennyire vagy otthon a magyar irodalomban? Teszteld a tudásodat!

2017-08-27

A következő kvízünk segítségével letesztelheted, hogy mennyire vagy otthon a magyar irodalom világában! Felismered, hogy melyik versből idézünk?


2017-09-02 Ismerkedjünk meg a Diósgyőri várral!

A diósgyőri vár egy középkori vár a történelmi Diósgyőr városában, ami ma Miskolc egyik városrésze. Már a 12. században állhatott itt vár; a mai, gótikus vár a tatárjárás után épült.

2017-08-16 A legszebb várak Magyarországon

Hazánk többek között varázslatos építészeti remekeiről híres világszerte. Minden várunkat felkutatni nem kis kihívás – de melyikeket érdemes, ha csak néhányat tudunk beiktatni?

2017-08-03 16 régészeti felfedezés Magyarországon

A római erődítményektől kezdve az elrejtett városokon át egészen az ősfákig most felsorolunk 16-ot a legérdekesebb régészeti kincsekből, amelyeket Magyarországon fedeztek fel.

2017-07-01 10 dolog, amiket nem hagyhatsz ki, ha Veszprémbe látogatsz

A közelben található magyar tenger és a Bakony két további indok, amiért érdemes Veszprémet is megejteni a balatoni körutazásod egyik fő célpontjaként.

Ismét magyar város főterét választották Európa legszebbjének!

2016-ban is egy magyar város főterét választották a legszebbnek, akkor Mosonmagyaróvárra lehetünk nagyon...

Nagyon korán érkezett a havazás, nézzük, mire számíthatunk!

Amíg Magyarországon szinte megállás nélkül esett az eső, addig máshol havazásra kellett...