Régészeti felfedezések Magyarországon

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. November 20. Hétfő - Jolán
Hírdetés
 | Szerző: SZ.F.
címkék: Érdekességek, Magyar történelem

16 régészeti felfedezés Magyarországon

Hírdetés
Hírdetés
Magyarország régészeti felfedezései

Mivel Magyarország történelme során a római és oszmán birodalom befolyását is megtapasztalta nem csoda, hogy számos régészeti lelőhely található területén. A római erődítményektől kezdve az elrejtett városokon át egészen az ősfákig most felsorolunk 16-ot a legérdekesebb régészeti kincsekből, amelyeket Magyarországon fedeztek fel.

A Dunai Limes részei

 

Aquincum

Az eredetileg a kelta eraviszkuszok által alapított város keletkezését időszámításunk után 89 körülre helyezik. Aquincum a római Pannonia Inferior fővárosa volt a Duna mentén. A hely valaha a Dunai Limes részét képezte, amely egy védelem céljából kialakított határvonal volt még a római birodalom idején. Maradványaira 1778-ban talált rá egy szőlősgazda, ezt követően pedig régészeti kutatások egész sorozata vette kezdetét a területen. Ma Aquincum az Aquincumi Múzeumban látogatható meg Budapesten.

Hírdetés

 

Római erőd Tokod mellett

A néhai római erőd ásatási munkálatai 1893-ban kezdődtek meg, a későbbi évek során pedig több kutatás is újabb felfedezéseket eredményezett. Falak, tornyok és egy raktárépület is napvilágot láttak. A Pannóniai provinciát védelmező Dunai Limes részét képező erőd Tokod nagyközség közelében található meg, és felfedezhető fel szabadon.

 

Római erőd a Sibrik-dombon, Visegrádon

Budapesttől nem messze, Visegrád ad otthont néhány kifejezetten érdekes régészeti és építéstörténeti helyszínnek – beleértve egy, a Limeshez tartozó római erődöt is. Az erőd elrendezése és épületei közül több is láthatóvá vált a XX. században folytatott ásatásoknak köszönhetően, például függönyfalak és beltéri építmények is.

 

Lussonium Romkert

A Dunai Limes mentén található régészeti park Lussonium felújított maradványait tartalmazza, úgymint lakóhelyeket és az északi illetve a déli kapukat. A látogatók kedvükre bebarangolhatják a területet, az ásatások során talált ereklyéket pedig a Paksi Városi Múzeumban tekinthetik meg. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

 

Hírdetés
Hírdetés

Érdekességek a magyarok régi ábécéjéről

Érdekességek a magyarok régi ábécéjéről

2017-09-20

A magyarok ősrégi ábécéje körül számtalan titok lappang, most utánanéztünk mindennek, és megosztjuk veletek, mit találtunk! Ismerjük meg a magyarok régi ábécéjét!

A hangulatos Hollókő

A hangulatos Hollókő

2017-09-21

Hollókő hangulata az építészetéből és kultúrájából fakad, így nem is csoda, hogy a település az UNESCO Világörökségi Listájának része!

5 legendás asszony a magyar történelemből

5 legendás asszony a magyar történelemből

2017-09-27

A magyar történelmet legendás nők és asszonyok is színesítették. Ismerd meg 5 legendás magyar asszony történetét!


2017-10-10 Ezért nem szeretik a magyarokat!

A magyarokat szinte sehol nem szerették és mind a mai napig nem is szeretik. Bármennyire is hihetetlen, ez sajnos így van, na de, miért? Nézzünk utána!

2017-09-11 A Gyulai vár bemutatása

Ismerjétek meg ti is Közép-Európa egyetlen éppen maradt síkvidéki téglavárát, ami nem más, mint a Magyarországon található Gyulai vár! Mesés története van!

2017-09-02 Ismerkedjünk meg a Diósgyőri várral!

A diósgyőri vár egy középkori vár a történelmi Diósgyőr városában, ami ma Miskolc egyik városrésze. Már a 12. században állhatott itt vár; a mai, gótikus vár a tatárjárás után épült.

2017-08-16 A legszebb várak Magyarországon

Hazánk többek között varázslatos építészeti remekeiről híres világszerte. Minden várunkat felkutatni nem kis kihívás – de melyikeket érdemes, ha csak néhányat tudunk beiktatni?

Undorodom ezektől a "politikusoktól!" Gulyás Márton elmész te a francba!

Ki a fene az a Gulyás Márton, és miért teheti tönkre mások megélhetését önérdekből? Legyen már elég a megélhetési politikusokból! Takarodjatok!  

Így készül a nagyi gyógyító tyúkhúslevese

Ha vasárnapi ebédről vagy fejfájásról, esetleg gyomorpanaszokról van szó, akkor sokan azonnal a nagyi csirkehúslevesére gondolunk. Ahány ház, annyi...