Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Pincegulyás receptje

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Június 18. Hétfő - Levente
Hírdetés
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Ételek, Gasztronómia, Magyar

Érdekességek a gulyásról – a magyar kedvenc története

Hírdetés
Hírdetés
Tudj meg mindent a gulyásról

A gulyás szó hallatán minden magyarnak egy nagy kondér rotyogó, piros finomság jut eszébe, tele a magyar konyha legkiválóbb hozzávalóival. Akár a kedvenceid közé tartozik, akár el is tudod készíteni, biztosan tudunk mondani néhány olyasmit a gulyásról, amit eddig nem is tudtál róla. Íme néhány ismert, és kevésbé ismert tény a magyar kedvencről!

Szereted a gulyást?

 

A fogás neve gulyát őrző személyről, a gulyásról kapta. A név már a 10-13 század között megszületett, az étel maga azonban csak jóval később jött létre. Ennek pontos idejét nehéz lenne behatárolni, de annyi biztos, hogy a 18. század második felére a gulyás a hagyományos falusi konyha szerves részévé vált. Eleinte csak a háztartásokban volt jelen, majd a 19. század első felében az éttermek menüjére is felkerült.

Hírdetés

 

Népszerűségét többek között az ébredező nemzeti öntudatnak köszönhette. A 18. század közepétől kezdve minden magyar dolog – irodalom, tánc, zene, ételek, italok, stb. – a német nyelv elleni fellépést képviselte. A gulyás természetesen ezen jellegzetes magyar dolgok közé tartozott. A gulyásban megjelenik a magyar konyha színe-java. Elengedhetetlen hozzávalói többek között a hús, a krumpli, a paprika, a hagyma, és az elmaradhatatlan fűszerek. Habár a gulyás elkészíthető konyhai körülmények között is, az üstben főzött változat jellegzetes ízét nem lehet utánozni. Általános „szabály” továbbá, hogy a gulyást csak marhahúsból érdemes elkészíteni.

 

Az alap gulyás receptnek persze mára már számtalan változata létezik. Ahány ház, annyi gulyás – minden házi szakács a saját verzióját készíti el a család és a vendégek számára, de van néhány nevesebb változat, amelyek jobban eltérnek az eredeti recepttől. Ott van például a kolozsvári módra készült gulyás káposztával, vagy a zöldségekkel és kellel készített alföldi verzió, de nem maradhat le még a csángó gulyás sem rizzsel és tejföllel. A „gulyásverziók” száma valóban figyelemreméltó, de egyáltalán nem meglepő. Találkozhatunk még olyan nevekkel is, mint a sörgulyás, fiáker-gulyás, Tenkes-gulyás, Likócsi-gulyás, stb. A következő oldalon egy rendhagyó receptet osztok meg veletek, isteni pincegulyást készíthettek, megéri lapozni egyet! 

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Budapesten járt a világhírű szakács, Jamie Oliver

Budapesten járt a világhírű szakács, Jamie Oliver

2018-04-20

Mindenki nagy kedvence, a kertben főzicskéző szuperséf, Jamie Oliver a héten először látogatott el Budapestre, hogy részt vegyen új étterme megnyitóján a Budai várban. A Zsidai Grouppal közösen vitt éttermek száma egyel nőtt, és végre a brit sztárséf is el tudott látogatni Budapestre. A sajtótájékoztatón sok mindent megtudtunk róla és ételeiről is.

3 termék, amit nem szabad megmosni, és 3 termék, amelyet kötelező megmosni!

3 termék, amit nem szabad megmosni, és 3 termék, amelyet kötelező megmosni!

2018-04-17

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket ha megmosol, akkor árthatsz az egészségednek. Így most következzen 3 élelmiszer, amit a szakemberek szerint nem szabad megmosnod, és szintén 3 élelmiszer, amit kötelező megmosni.

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

2018-04-12

Készítsétek el ti is a legfinomabb Rákóczi-túróst, mostani cikkünkben számtalan érdekességet osztunk meg ezzel a finomsággal kapcsolatban, és a tökéletes receptet is megtalálhatjátok!


2018-04-21 A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. De ismered a titkos tulajdonságait is? A kovászos uborka sokféleképpen tesz jót az emberi szervezetnek, emellett azonban meglepő hatással lehet a lelkiállapotra is.

2018-04-18 Egyszerű lángos receptek otthonra

A nyár íze! Ez jut először eszébe a legtöbb embernek, amikor meghallja a lángos szót. Az egyik legkedveltebb nyári finomság, főleg, ha a Balaton partján nyaralunk éppen. Ám nem kell a magyar tengerhez utazni, hogy kényeztessük magunkat egy kis lángosozással. Otthon is egyszerűen elkészítheted ezeknek a recepteknek köszönhetően.

2018-05-14 Megőrül mindenki ezért a 10 perc alatt elkészíthető pizzáért! Készítsd el még ma!

Készítsünk isteni finom pizzát mindössze 10 perc alatt, most egy olyan receptet mutatok meg nektek, ami biztosan el fogja nyerni a tetszéseteket!

2018-05-13 Tippek a borok tárolásához és érleléséhez

A bor abban a pillanatban romlani kezd, ahogy kihúzod a dugót a hordóból. A borok megfelelő tárolása és érlelése egy külön művészetként is felfogható – ha pedig ismered a megfelelő technikákat, akkor hosszú ideig élvezheted kiváló minőségű italaidat.

Titkok és összefüggések Magyarországról

Hazánk a Kárpát-medencében pontosan Európa szívében fekszik. Mindegy, hogy az ember keletről, vagy nyugatról jön, ezen a területen át kell haladnia....

Ezeket a helyeket ne hagyd ki, ha Zalaegerszegen jársz

Zalaegerszeg Zala megye székhelye, megyei jogú város. Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a...




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.