Rubik-kocka történelem

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Szeptember 24. - Gellért
Hírdetés
 | Szerző: SZ.F.
címkék: Magyar, Retró

Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

Hírdetés
Hírdetés
A világhírű Rubik-kocka

Hogyan vált Rubik Ernő szerény kockája egy magyar geometriai fejtörőből a világ egyik legnépszerűbb kulturális jelenségévé, amelyet az egész bolygón bárki azonnal felismer?

Ki tudod rakni te is a Rubik kockát?

 

A leegyszerűsített designú, nehezen kategorizálható kis kocka egy elegánsan szimpla belső szerkezetet rejt magában, amely 43 252 003 274 489 856 000 (több mint 43 trillió, azaz 4,3x10 a kilencediken) állást tesz lehetővé. Ilyen kulturális erővel bír Rubik Ernő apró többszínű találmánya, amely a New York-i Modern Művészeti Múzeum kollekciójának állandó darabjává vált, emellett pedig az egyik legfelismerhetőbb és legnépszerűbb játék is az egész világon.

Hírdetés

 

A legendás kocka feltalálója, Rubik Ernő egy budapesti magyar építész volt, aki 1974-ben állt elő a játék alapötletével. A kocka egy építészeti probléma megoldásának céljából jött létre – Rubik éppen egy olyan szerkezeten dolgozott, amellyel lehetséges lett volna apró fakockákat egymáshoz rögzíteni anélkül, hogy azok szétestek volna.

 

Miután sikerült szerkezetileg kiviteleznie a tervet 26 kockával, minden kocka oldalára színes papírt ragasztott, és elkezdte forgatni azokat. Egy hónapnyi tekergetés és forgatást követően végül minden színt egy külön oldalra került. Itt kezdődött a Rubik-kocka világméretű szenzációja. A következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés

A nagy retró mesekvíz - Felismered a régi magyar mesék szereplőit?

A nagy retró mesekvíz - Felismered a régi magyar mesék szereplőit?

2017-06-17

Mennyire vagy otthon a magyar mesék világában? Hoztam tíz képet, neked nincs más dolgod, mint helyesen válaszolni a feltett kérdésekre! Sikerülni fog 100 százalékosan kitölteni ezt a kis mókás kvízjátékot?

10 dolog, amit csak a 90-es évek gyerekei érthetnek leginkább

10 dolog, amit csak a 90-es évek gyerekei érthetnek leginkább

2017-07-02

Te is a 90-es évek gyermeke vagy? Akkor itt az idő nosztalgiázni kicsit! Ezek közül legalább egy veled is megtörtént már!

Retró magyar olvasókönyv, amit a mai gyerekek is szeretnének!

Retró magyar olvasókönyv, amit a mai gyerekek is szeretnének!

2017-08-12

Egy nagyon szuper magyar olvasókönyvet mutatok most be nektek, biztos vagyok abban, hogy régen mindenki nagyon szerette, remélem, hogy a mai fiatalok is megismerik!


2017-08-14 Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

Rubik Ernő találmánya hamar világhírűvé vált, a most következő cikkünkben elmondjuk, miért olyan különleges a Rubik-kocka, ismerkedjetek meg a Rubik-kockával!

2017-06-08 Legendás magyar műsorvezetők

Teszteld tudásodat te is, a most következő kvízben híres magyar műsorvezetők fotóit osztom meg veled, nincs más dolgod, mint kitalálni, ki szerepel rajta!

2017-05-24 Koós és Hofi egy felvételen! Óriási kabaré!

Nem tudom honnan kerülhetett elő ez a felvétel, de az biztos, hogy óriási kabarét adtak elő ketten, együtt! Most megnézheted Hofit és Koóst egy videóban!

2017-05-13 10 retro menzakaja, amit szinte mindenki szívből utált – Emlékszel mindegyikre?

Egészen hihetetlen, de még mindig nem tudtam elfelejteni ezeknek a menzakajáknak az illatát és az ízét. Jó-jó, volt olyan, ami kellemes emlékeket ébreszt bennem, de a legtöbbet nem szerettem.

Ismét magyar város főterét választották Európa legszebbjének!

2016-ban is egy magyar város főterét választották a legszebbnek, akkor Mosonmagyaróvárra lehetünk nagyon...

Nagyon korán érkezett a havazás, nézzük, mire számíthatunk!

Amíg Magyarországon szinte megállás nélkül esett az eső, addig máshol havazásra kellett...