Rubik-kocka történelem

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Január 21. - Ágnes
Hírdetés
 | Szerző: SZ.F.
címkék: Magyar, Retró

Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

Hírdetés
Hírdetés
A világhírű Rubik-kocka

Hogyan vált Rubik Ernő szerény kockája egy magyar geometriai fejtörőből a világ egyik legnépszerűbb kulturális jelenségévé, amelyet az egész bolygón bárki azonnal felismer?

Ki tudod rakni te is a Rubik kockát?

 

A leegyszerűsített designú, nehezen kategorizálható kis kocka egy elegánsan szimpla belső szerkezetet rejt magában, amely 43 252 003 274 489 856 000 (több mint 43 trillió, azaz 4,3x10 a kilencediken) állást tesz lehetővé. Ilyen kulturális erővel bír Rubik Ernő apró többszínű találmánya, amely a New York-i Modern Művészeti Múzeum kollekciójának állandó darabjává vált, emellett pedig az egyik legfelismerhetőbb és legnépszerűbb játék is az egész világon.

Hírdetés

 

A legendás kocka feltalálója, Rubik Ernő egy budapesti magyar építész volt, aki 1974-ben állt elő a játék alapötletével. A kocka egy építészeti probléma megoldásának céljából jött létre – Rubik éppen egy olyan szerkezeten dolgozott, amellyel lehetséges lett volna apró fakockákat egymáshoz rögzíteni anélkül, hogy azok szétestek volna.

 

Miután sikerült szerkezetileg kiviteleznie a tervet 26 kockával, minden kocka oldalára színes papírt ragasztott, és elkezdte forgatni azokat. Egy hónapnyi tekergetés és forgatást követően végül minden színt egy külön oldalra került. Itt kezdődött a Rubik-kocka világméretű szenzációja. A következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés

Kádár rendszer mindennapjai

Kádár rendszer mindennapjai

2017-11-21

"Bezzeg régen, minden jobb volt! Mindenkinek volt háza, munkája, a kenér is csak 2 forint volt!" Ki ne hallotta volna már ezeket a mondatokat a nagszülőktől, szülőktől? Most megmutatjuk képekben, hogy milyen is volt anno az élet azokban az időkb

Amit a szódavízről tudni illik

Amit a szódavízről tudni illik

2017-11-29

Tudtátok, hogy mint sok minden más, a szódavíz is magyar találmány? Most mindent megtudhatsz a szódavízről, ismerkedj meg közelebbről ezzel a magyar találmánnyal!

Újévi hiedelmek és babonák gyűjteménye

Újévi hiedelmek és babonák gyűjteménye

2017-11-30

Nem talált rád 2017-ben a szerelem? Nem értél el kimagasló szakmai sikereket, vagy sokat betegeskedtél? Szeretnéd, ha 2018 a szerencse éve lenne? Akkor tarts velem!


2017-12-01 Retro édesség kvíz - Te felismered még őket?

Egyszerűen imádtuk ezeket az édességeket, de vajon mennyire emlékszel még közül? Összegyűjtöttük a legkedveltebb retro édességeket!

2017-11-15 Luca-napi hagyományok Magyarországon

Luca-napi babonák, Luca-napi népszokások, Luca-napi hiedelmek, Luca-napi hagyományok Magyarországon. Ismerd meg a Luca-napi népszokásokat Magyarországon!

2017-10-04 Emlékeztek még a régi magyar papírpénzekre?

Ahogy minden más, úgy a magyar papírpénzek is folyton váltják egymást. Tekintsünk most vissza, milyen volt régen!

2017-08-14 Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

Rubik Ernő találmánya hamar világhírűvé vált, a most következő cikkünkben elmondjuk, miért olyan különleges a Rubik-kocka, ismerkedjetek meg a Rubik-kockával!

Öt csodálatos magyar falut, amit ismerned kell!

Nem szükséges ahhoz külföldre utaznunk, hogy csodákat láthassunk, ugyanis Magyarország is tele van szebbnél szebb helyekkel! Most öt olyan falut...

Készíts istenien finom farsangi fánkot

A fánk egy tradicionális magyar étel, amit szinte mindenki szeret. Farsang idején a legtöbb asztalon megtalálható, nem is véletlen ez, hiszen...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.