Rubik-kocka történelem

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. November 20. Hétfő - Jolán
Hírdetés
 | Szerző: SZ.F.
címkék: Magyar, Retró

Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

Hírdetés
Hírdetés
A világhírű Rubik-kocka

Hogyan vált Rubik Ernő szerény kockája egy magyar geometriai fejtörőből a világ egyik legnépszerűbb kulturális jelenségévé, amelyet az egész bolygón bárki azonnal felismer?

Ki tudod rakni te is a Rubik kockát?

 

A leegyszerűsített designú, nehezen kategorizálható kis kocka egy elegánsan szimpla belső szerkezetet rejt magában, amely 43 252 003 274 489 856 000 (több mint 43 trillió, azaz 4,3x10 a kilencediken) állást tesz lehetővé. Ilyen kulturális erővel bír Rubik Ernő apró többszínű találmánya, amely a New York-i Modern Művészeti Múzeum kollekciójának állandó darabjává vált, emellett pedig az egyik legfelismerhetőbb és legnépszerűbb játék is az egész világon.

Hírdetés

 

A legendás kocka feltalálója, Rubik Ernő egy budapesti magyar építész volt, aki 1974-ben állt elő a játék alapötletével. A kocka egy építészeti probléma megoldásának céljából jött létre – Rubik éppen egy olyan szerkezeten dolgozott, amellyel lehetséges lett volna apró fakockákat egymáshoz rögzíteni anélkül, hogy azok szétestek volna.

 

Miután sikerült szerkezetileg kiviteleznie a tervet 26 kockával, minden kocka oldalára színes papírt ragasztott, és elkezdte forgatni azokat. Egy hónapnyi tekergetés és forgatást követően végül minden színt egy külön oldalra került. Itt kezdődött a Rubik-kocka világméretű szenzációja. A következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés

Luca-napi hagyományok Magyarországon

Luca-napi hagyományok Magyarországon

2017-11-15

Luca-napi babonák, Luca-napi népszokások, Luca-napi hiedelmek, Luca-napi hagyományok Magyarországon. Ismerd meg a Luca-napi népszokásokat Magyarországon!

Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

2017-08-14

Rubik Ernő találmánya hamar világhírűvé vált, a most következő cikkünkben elmondjuk, miért olyan különleges a Rubik-kocka, ismerkedjetek meg a Rubik-kockával!

Régi magyar esküvői szokások

Régi magyar esküvői szokások

2017-09-04

Léteznek olyan magyar szokások, amik nagyon régre nyúlnak vissza, a most következő cikkünkben az esküvőkre térünk ki, és megmutatjuk a régi magyar esküvői szokásokat!


2017-09-25 Ismerd meg te is Magyarország három legrégebbi szállodáját! A több évszázados épületek falai között akár te is álomra hajthatod a fejedet

Több száz éves épületeket mutatunk most be nektek, amelyekben ti is álomra hajthatjátok fejeteket. Lehet, hogy pont abban a szobában pihentek meg, melyben egykori nyelvújítónk megszállt?

2017-08-12 Retró magyar olvasókönyv, amit a mai gyerekek is szeretnének!

Egy nagyon szuper magyar olvasókönyvet mutatok most be nektek, biztos vagyok abban, hogy régen mindenki nagyon szerette, remélem, hogy a mai fiatalok is megismerik!

2017-06-17 A nagy retró mesekvíz - Felismered a régi magyar mesék szereplőit?

Mennyire vagy otthon a magyar mesék világában? Hoztam tíz képet, neked nincs más dolgod, mint helyesen válaszolni a feltett kérdésekre! Sikerülni fog 100 százalékosan kitölteni ezt a kis mókás kvízjátékot?

2017-05-24 Koós és Hofi egy felvételen! Óriási kabaré!

Nem tudom honnan kerülhetett elő ez a felvétel, de az biztos, hogy óriási kabarét adtak elő ketten, együtt! Most megnézheted Hofit és Koóst egy videóban!

Undorodom ezektől a "politikusoktól!" Gulyás Márton elmész te a francba!

Ki a fene az a Gulyás Márton, és miért teheti tönkre mások megélhetését önérdekből? Legyen már elég a megélhetési politikusokból! Takarodjatok!  

Így készül a nagyi gyógyító tyúkhúslevese

Ha vasárnapi ebédről vagy fejfájásról, esetleg gyomorpanaszokról van szó, akkor sokan azonnal a nagyi csirkehúslevesére gondolunk. Ahány ház, annyi...