Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 21. Hétfő - Konstantin
Hírdetés
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Érdekességek, Európa, Külföld

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Hírdetés
Hírdetés
Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Európa tudatába bekerült Katalónia után Székelyföld is, a The Guardian felsorolta a függetlenségre vagy autonómiára törekvő európai népcsoportok igényeit. Nézzük, hogyan változna meg Európa térképe, ha minden nép megkapná azt, amit szeretne! 

2017. október 27-én a katalán parlament kikiáltotta Katalónia függetlenségét, amit azonban a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek tartanak, ezért nem ismerik el, ráadásul feloszlatták a katalán parlamentet is. Katalóniát északon Andorra, és Franciaország, délen Valencia, keleten a Földközi-tenger, nyugaton pedig Aragónia határolja.

 

A kis állam a történelem során több állam kezére került, több ízben be is tiltották többek között a katalán nyelv használatát is. Végérvényesen a Napóleon császár elleni függetlenségi háború idején egyesült Spanyolországgal, 1939-ben Franco csapatai foglalták el. Egészen 1977-ig kellett várni arra, hogy újra működhessen a katalán kormány, ezután pedig egyre jobban erősödött az elszakadás érzése.

Hírdetés

 

 

Spanyolország természetesen soha nem szeretné, hogy Katalónia elszakadjon, ugyanis egy nagyon erős gazdasági helyzetben lévő tartományától válna meg. Katalónia egyik legfejlettebb része Spanyolországnak, bruttó összterméke 223,6 milliárd euró volt, ez megegyezik Finnország GPD-jével. Mindemellett a turisták imádják, Spanyolország leginkább látogatott részévé vált, Barcelona Európa tízedik városa lett azon listán, melyet az alapján állítottak össze, hogy hol költik a legtöbb pénzt a külföldi látogatók.

 

A katalán turizmus a teljes spanyol idegenforgalom 22 százalékát teszi ki. Spanyolország számára tehát hatalmas érvágás lenne, ha Katalónia elnyerné függetlenségét, egy csapásra vesztené el gazdasága ötödrészét, az államháztartás is jelentős bevételtől esne el. Most pedig nézzük, mi a helyzet Székelyfölddel, és a többi, függetlenségre törekvő néppel, a következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

5 hasznos tanács, amit mindenképpen érdemes tudni, ha külföldön keresel munkát

5 hasznos tanács, amit mindenképpen érdemes tudni, ha külföldön keresel munkát

2018-04-12

Ma már nem ritka, hogy a fiatalok a diploma megszerzése, vagy az érettségi után a külföldi munkavállalás mellett döntenek. Az Európai Uniónak köszönhetően számos lehetőség nyílt meg a külföldi munkavállalás terén. Ha te is gondolkodsz ezen, itt van az 5 legfontosabb dolog, amire mindenképpen oda kell figyelned a külföldi munkavállalás során.

Csodálatos helyek, ahonnan kitilthatják a turistákat

Csodálatos helyek, ahonnan kitilthatják a turistákat

2018-04-18

Rengeteg gyönyörű hely van a világon, ami emberek millióinak szerepel a bakancslistájátn. Ám sok ezek közül nem marad turistaparadicsom. Ezekről a helyekről tiltották ki, vagy készülnek kitiltani a turistákat, mert olyan mértékeket öltött már a turizmus, hogy az adott hely, vagy látványosság, már nem bírja el a tömeget.

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

2017-10-30

Európa tudatába bekerült Katalónia után Székelyföld is, a The Guardian felsorolta a függetlenségre vagy autonómiára törekvő európai népcsoportok igényeit.


2017-11-04 Óriási földrengés döntheti romba fél Európát?

Nem hivatalos jelentések szerint a katasztrófa elkerülhetetlen lesz, és a hatóságok titokban már megpróbálták megtenni az előzetes óvintézkedéseket! Földrengés

2017-12-19 Gyönyörű fotókon a karácsonyi díszbe öltözött Zalaegerszeg

Végre elérkezett a karácsonyi időszak, ilyenkor pedig gyönyörű, ünnepi díszbe öltöznek a városok. A következő fotókon Zalaegerszeg karácsonyi fényeit láthatjuk.

2017-12-06 December 6. – Szent Miklós napja

Szent Miklós története, a Mikulás nap kialakulása, hagyományok, szokások Magyarországon és a nagy világban. Ismerd meg te is ennek a várva várt napnak a történetét.

2018-05-09 Romantikus európai városok, amik több figyelmet érdemelnek

Minden kontinensnek megvannak a maga szépségei, de ha a romantikáról van szó, akkor Európa kétségtelenül az élen jár a szerelmes párok szívéért folyó versenyben.

Így hosszabbíthatod meg az életedet akár 15 évvel

Valószínűleg minden ember sokáig szeretne élni, de persze nem mi döntjük el, hogy ez pontosan mennyi idő is lesz. Nagyban szerepet játszik a genetika...

A Csíksomlyói búcsú története – Itt a helye minden magyarnak!

Minden évben megrendezésre kerül a sokak által már ismert Csíksomlyói búcsú, a most következő cikkben bemutatjuk nektek a történetét,...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.