Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Február 18. - Bernadett
Hírdetés
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Érdekességek, Európa, Külföld

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Hírdetés
Hírdetés
Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Európa tudatába bekerült Katalónia után Székelyföld is, a The Guardian felsorolta a függetlenségre vagy autonómiára törekvő európai népcsoportok igényeit. Nézzük, hogyan változna meg Európa térképe, ha minden nép megkapná azt, amit szeretne! 

2017. október 27-én a katalán parlament kikiáltotta Katalónia függetlenségét, amit azonban a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek tartanak, ezért nem ismerik el, ráadásul feloszlatták a katalán parlamentet is. Katalóniát északon Andorra, és Franciaország, délen Valencia, keleten a Földközi-tenger, nyugaton pedig Aragónia határolja.

 

A kis állam a történelem során több állam kezére került, több ízben be is tiltották többek között a katalán nyelv használatát is. Végérvényesen a Napóleon császár elleni függetlenségi háború idején egyesült Spanyolországgal, 1939-ben Franco csapatai foglalták el. Egészen 1977-ig kellett várni arra, hogy újra működhessen a katalán kormány, ezután pedig egyre jobban erősödött az elszakadás érzése.

Hírdetés

 

 

Spanyolország természetesen soha nem szeretné, hogy Katalónia elszakadjon, ugyanis egy nagyon erős gazdasági helyzetben lévő tartományától válna meg. Katalónia egyik legfejlettebb része Spanyolországnak, bruttó összterméke 223,6 milliárd euró volt, ez megegyezik Finnország GPD-jével. Mindemellett a turisták imádják, Spanyolország leginkább látogatott részévé vált, Barcelona Európa tízedik városa lett azon listán, melyet az alapján állítottak össze, hogy hol költik a legtöbb pénzt a külföldi látogatók.

 

A katalán turizmus a teljes spanyol idegenforgalom 22 százalékát teszi ki. Spanyolország számára tehát hatalmas érvágás lenne, ha Katalónia elnyerné függetlenségét, egy csapásra vesztené el gazdasága ötödrészét, az államháztartás is jelentős bevételtől esne el. Most pedig nézzük, mi a helyzet Székelyfölddel, és a többi, függetlenségre törekvő néppel, a következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Megdöbbentő sorok – Egy külföldi nő szemével ilyenek a magyar férfiak!

Megdöbbentő sorok – Egy külföldi nő szemével ilyenek a magyar férfiak!

2018-01-03

Egy Amerikában élő nő mondja el, miért lett teljesen elege a magyar férfiakból, a cikkből kiderül, miben másak a külföldi férfiak, elgondolkodtató sorok!

Világhírű sztárok, akikről csak kevesen tudják, hogy magyar felmenőkkel rendelkeznek

Világhírű sztárok, akikről csak kevesen tudják, hogy magyar felmenőkkel...

2017-12-29

Világhírűek, gazdagok, elismertek. Három ismérve cikkünk szereplőinek. A negyedik pedig az, amit csak nagyon kevesen tudnak: mindegyikőjük magyar származású. Te gondoltad volna róluk?

Ez kerül a gyerekek tálcájára a világ országainak menzáin

Ez kerül a gyerekek tálcájára a világ országainak menzáin

2017-09-21

Kicsit körülnéztünk a világ menzáin, cikkünkből kiderül, hogy mit esznek a gyerekek napközben a világ számos pontján! Egy-két hely eléggé meglepett, jó és rossz értelemben is.


2017-09-23 Ismét magyar város főterét választották Európa legszebbjének!

Európa Legszebb Főterének választották Kaposvár főterét, hatalmas elismerés érte ismét Magyarországot! Kaposvár főtere lett Európa legszebb főtere, ismerd meg te is!

2017-10-17 Közel 200 éve nem volt ilyen erős hurrikán Európában!

Az Ophelia névre keresztelt hurrikán elérte Európát is, most Írország és Észak-Írország nyugati partvidékén halad keresztül. Ophelia tombol Európában.

2017-09-30 Szerinted melyik egy létező település neve Magyarországon? - KVÍZ

Magyarországon elég sok érdekes nevű településsel találkozhatunk. Te meg tudod tippelni, hogy melyik létezik a felsorolt települések közül?

2017-12-29 Ronaldo önként visszaadta az Aranylabdát, mert szerinte Messi érdemli meg!

Cristiano Ronaldót sokan szeretik, és sokan nem szeretik, a mostani tette is megosztotta a közvéleményt, ugyanis visszaadta a neki megítélt Aranylabdát, mert elmondása szerint nem érdemli meg!

Amire büszkék lehetünk – 5 egyedülálló magyar épület, amit mindenképp látnod kell!

Magyarország tele van szebbnél szebb, egyedülálló csodával! Vannak olyan épületek is, amik mellett nem lehet elmenni csak úgy, érdemes megnéznünk...

Készítsünk isteni finom körömpörköltet!

Vacsorára egy kicsit nehéz étel, de ebédnek annál jobb! A férfiak egyik kedvenc ételét mutatom be nektek, nézzük, hogyan készül az isteni finom...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.