Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. December 11. Hétfő - Árpád
Hírdetés
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Érdekességek, Európa, Külföld

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Hírdetés
Hírdetés
Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Európa tudatába bekerült Katalónia után Székelyföld is, a The Guardian felsorolta a függetlenségre vagy autonómiára törekvő európai népcsoportok igényeit. Nézzük, hogyan változna meg Európa térképe, ha minden nép megkapná azt, amit szeretne! 

2017. október 27-én a katalán parlament kikiáltotta Katalónia függetlenségét, amit azonban a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek tartanak, ezért nem ismerik el, ráadásul feloszlatták a katalán parlamentet is. Katalóniát északon Andorra, és Franciaország, délen Valencia, keleten a Földközi-tenger, nyugaton pedig Aragónia határolja.

 

A kis állam a történelem során több állam kezére került, több ízben be is tiltották többek között a katalán nyelv használatát is. Végérvényesen a Napóleon császár elleni függetlenségi háború idején egyesült Spanyolországgal, 1939-ben Franco csapatai foglalták el. Egészen 1977-ig kellett várni arra, hogy újra működhessen a katalán kormány, ezután pedig egyre jobban erősödött az elszakadás érzése.

Hírdetés

 

 

Spanyolország természetesen soha nem szeretné, hogy Katalónia elszakadjon, ugyanis egy nagyon erős gazdasági helyzetben lévő tartományától válna meg. Katalónia egyik legfejlettebb része Spanyolországnak, bruttó összterméke 223,6 milliárd euró volt, ez megegyezik Finnország GPD-jével. Mindemellett a turisták imádják, Spanyolország leginkább látogatott részévé vált, Barcelona Európa tízedik városa lett azon listán, melyet az alapján állítottak össze, hogy hol költik a legtöbb pénzt a külföldi látogatók.

 

A katalán turizmus a teljes spanyol idegenforgalom 22 százalékát teszi ki. Spanyolország számára tehát hatalmas érvágás lenne, ha Katalónia elnyerné függetlenségét, egy csapásra vesztené el gazdasága ötödrészét, az államháztartás is jelentős bevételtől esne el. Most pedig nézzük, mi a helyzet Székelyfölddel, és a többi, függetlenségre törekvő néppel, a következő oldalon folytatom! 

 

Hírdetés
Hírdetés

A 12 legjobb európai karácsonyi vásár 2017-ben

A 12 legjobb európai karácsonyi vásár 2017-ben

2017-10-29

Karácsonyi vásár, elérkezik lassan a karácsonyi készülődés időszaka, éppen ezért mutatom meg nektek a legjobb európai karácsonyi vásárokat! Karácsonyi vásár.

Római utazás - mire érdemes figyelni?

Római utazás - mire érdemes figyelni?

2017-09-21

Róma fantasztikus látnivalókkal rendelkezik, így egy utazás során biztosan rengeteg élménnyel gazdagodhatunk! Érdemes azonban odafigyelni néhány dologra!

December 6. – Szent Miklós napja

December 6. – Szent Miklós napja

2017-12-06

Szent Miklós története, a Mikulás nap kialakulása, hagyományok, szokások Magyarországon és a nagy világban. Ismerd meg te is ennek a várva várt napnak a történetét.


2017-10-11 Gulyás "külföldi" módra :D

Ez a "gulyás recept" egy népszerű, külföldi oldalon található. Számtalan országban próbálják elkészíteni a magyar gulyást... De ez a recept mindegyiken túltesz! :D

2017-11-04 Óriási földrengés döntheti romba fél Európát?

Nem hivatalos jelentések szerint a katasztrófa elkerülhetetlen lesz, és a hatóságok titokban már megpróbálták megtenni az előzetes óvintézkedéseket! Földrengés

2017-09-21 Ez kerül a gyerekek tálcájára a világ országainak menzáin

Kicsit körülnéztünk a világ menzáin, cikkünkből kiderül, hogy mit esznek a gyerekek napközben a világ számos pontján! Egy-két hely eléggé meglepett, jó és rossz értelemben is.

2017-08-25 Lélegzetelállító drónvideó Székelyföldről

Nem mindennapi drónvideó készült Székelyföldről, érdemes megnéznie mindenkinek, csodálatos felvétel, szinte már ott is érzem magam újra! Erdélyi drónvideó

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod?

Németül tanulsz és rohadt uncsinak találod? Én is. Vagyis találtam eddig. De amit mutatok, az téged is meglep majd! Na nem egy kamu csoda módszerbe...

Pár szem krumpli kell a magyarok egyik nagy kedvencéhez!

A magyarok egyik legnagyobb kedvence, amit biztos vagyok benne, hogy te is nagyon szeretsz! Nem kell hozzá sok minden, most pedig meg is mutatom nektek a...