Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Székelykapu érdekességek, a székelykapu bemutatása

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Július 18. Szerda - Frigyes
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyar történelem, Magyarország, Magyarság

A székelykapu

A székelykapu

Mostani cikkünkben a nem mindennapi szépséggel rendelkező székelykapukat mutatjuk be nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a valóban mesés műremekeket! 

A magyarok azért építettek kapukat, illetve kerítéseket, hogy tulajdonukat meg tudják védeni, és el tudjanak határolódni az idegen szemektől, emellett viszont díszítésre is alkalmasak voltak mindig is. A belső udvarteret őseinknél a kis-, és nagykapu választotta, és választja el ma is az utcától. 

 

Mi is az a székelykapu?

 

Ha az utcaajtót és nagykaput közös szemöldökgerenda fogja összes és az a szénásszekerekhez mért magasságúvá emelkedik, illetve közös tetővel van ellátva, akkor azt nagykapunak, más szóval székelykapunak, egész pontosan fedeles nagykapunak hívjuk. Általában a kiskaput ugyanolyan magasságúra emelik, így mérete nem változik, a teteje viszont teljes egészében alkalmat nyújt a különféle díszítésre. Székelyföldön oszlopokat, más néven zábékat, kapubálványokat ásnak a földbe, és ezek adják a kapu méreteit. Ez a keret foglalja magába a kiskapu és a szekérbejárat testét. A felső, keresztben álló fedél galambdúcként szolgál, ez a galambbúg.

Hírdetés

 

A XVIII. század előtt kizárólag faragott székelykapuk léteztek, azóta viszont már gyakran festik is. A színezéshez piros, fehér, zöld és kék színeket használnak, a sárga, illetve a lila szín sohasem fordult elő a kapukon. A kapuoszlop alsó része faragatlan, majd fölfelé rózsa vagy levélfüzér faragással díszített. Ezek a felfelé futó díszek ritmikusan, szívalakot formázva ismétlődnek, a köztük kimaradó tereket pedig gyakran kacsokkal töltik ki, melyeknek a végén gomb, tulipán, csillag, vagy éppen rózsa látható. Az oszlopok felső végződésénél leginkább egy külön virágzat kap helyet, melynek alapja egy pálmalevél. A gerendék közötti teret keretbe foglalt dísz tölti ki, a keret közepét egymás fölé helyezett virág, rózsa, csillag vagy pontokból álló dísz – korona, kereszt, madár – foglalja el. A kis-, és nagykapu testét nem szokták díszíteni. A következő oldalon még több érdekesség vár, megéri lapozni egyet! 

 

Forrás: Wikipédia

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Európa egyik legmodernebb sportlétesítménye

Európa egyik legmodernebb sportlétesítménye

2018-07-16

Budapesten pár évvel ezelőtt megépült egész Európa legmodernebb sportlétesítménye, a Groupama Aréna. Most elmondjuk nektek, miért annyira különleges!

Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

2018-07-05

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval. Nézzük, mik nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokról annó!

Titkok és összefüggések Magyarországról

Titkok és összefüggések Magyarországról

2018-06-17

Minden magyar embernek ismernie kellene ezeket a titkokat és összefüggéseket, mivel Magyarországgal kapcsolatos az összes, érdekesebbnél érdekesebbek!


2018-06-07 A világ legszebb Parlamentje a miénk!

Kevesen tudják, hogy Magyarország rendelkezik a világ egyik legszebb Parlamentjével, ráadásul a világ egyik legnagyobb Parlamentjével is egyben. Be is mutatjuk nektek a csodás épületet.

2018-05-31 Egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság!

Létezik egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság, mégis csak kevesen ismerik ezt a nem mindennapi települést! A falu neve Feked, ismerkedj meg vele te is közelebbről!

2018-06-28 Ezeket a finomságokat ettük az 1980-as években! Emlékszel még?

Biztos vagyok abban, hogy aki az 1970-es, ’80-as években volt fiatal, emlékszik az összes finomságra, de azért a mostani ifjúságnak is ajánlom ezt a cikket, nézzétek meg, milyen volt akkor az élet a mostani 2 500 forintos halászlé helyett!

2018-06-17 Hofi idézetek

25 felejthetetlenné vált idézetet osztok meg most veletek Hofi Gézától, nevess egy jót te is. Melyik a kedvenc Hofi-vicced? Mi megmutatjuk a számunkra legkedvesebbeket!

Titkok, melyeket eddig nem tudtál az Országházról!

Újabb és újabb dolgok derülnek ki az Országházról. Azt hihetnénk, hogy egy épület, mely már több mint 100 éve áll és tényleg minden nap...

Ilyen az, mikor utasszállítók repülnek a főváros fölött

Csodás és egyben hihetetlen felvételeket lehet találni a világhálón: hátborzongató az, mikor egy óriási utasszállító Budapest szívében a Duna...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.