Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Székelykapu érdekességek, a székelykapu bemutatása

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 25. Péntek - Orbán
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek, Magyar, Magyar történelem, Magyarország, Magyarság

A székelykapu

Hírdetés
Hírdetés
A székelykapu

Mostani cikkünkben a nem mindennapi szépséggel rendelkező székelykapukat mutatjuk be nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a valóban mesés műremekeket! 

A magyarok azért építettek kapukat, illetve kerítéseket, hogy tulajdonukat meg tudják védeni, és el tudjanak határolódni az idegen szemektől, emellett viszont díszítésre is alkalmasak voltak mindig is. A belső udvarteret őseinknél a kis-, és nagykapu választotta, és választja el ma is az utcától. 

 

Mi is az a székelykapu?

 

Ha az utcaajtót és nagykaput közös szemöldökgerenda fogja összes és az a szénásszekerekhez mért magasságúvá emelkedik, illetve közös tetővel van ellátva, akkor azt nagykapunak, más szóval székelykapunak, egész pontosan fedeles nagykapunak hívjuk. Általában a kiskaput ugyanolyan magasságúra emelik, így mérete nem változik, a teteje viszont teljes egészében alkalmat nyújt a különféle díszítésre. Székelyföldön oszlopokat, más néven zábékat, kapubálványokat ásnak a földbe, és ezek adják a kapu méreteit. Ez a keret foglalja magába a kiskapu és a szekérbejárat testét. A felső, keresztben álló fedél galambdúcként szolgál, ez a galambbúg.

Hírdetés

 

A XVIII. század előtt kizárólag faragott székelykapuk léteztek, azóta viszont már gyakran festik is. A színezéshez piros, fehér, zöld és kék színeket használnak, a sárga, illetve a lila szín sohasem fordult elő a kapukon. A kapuoszlop alsó része faragatlan, majd fölfelé rózsa vagy levélfüzér faragással díszített. Ezek a felfelé futó díszek ritmikusan, szívalakot formázva ismétlődnek, a köztük kimaradó tereket pedig gyakran kacsokkal töltik ki, melyeknek a végén gomb, tulipán, csillag, vagy éppen rózsa látható. Az oszlopok felső végződésénél leginkább egy külön virágzat kap helyet, melynek alapja egy pálmalevél. A gerendék közötti teret keretbe foglalt dísz tölti ki, a keret közepét egymás fölé helyezett virág, rózsa, csillag vagy pontokból álló dísz – korona, kereszt, madár – foglalja el. A kis-, és nagykapu testét nem szokták díszíteni. A következő oldalon még több érdekesség vár, megéri lapozni egyet! 

 

Forrás: Wikipédia

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

2018-05-16

Annyira jó volt látni szinte minden kertben, ahogy tüsténkednek az emberek, mindenki rohant a kertészetekbe, halomszámra vették a virágokat, hogy pár órával később már a saját otthonukat díszítsük ezekkel a szépségekkel.

A székelykapu

A székelykapu

2018-04-25

Mostani cikkünkben a nem mindennapi szépséggel rendelkező székelykapukat mutatjuk be nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a valóban mesés műremekeket!

Egész Európában egyedülálló magyar tó, ahol érdemes nyaralni!

Egész Európában egyedülálló magyar tó, ahol érdemes nyaralni!

2018-05-11

Ha még nem tudod, hogy hova menj nyaralni, akkor mindenképpen ismerd meg ezt az egész Európában egyedülálló csodálatos tavat, és környékét, bemutatjuk az Arlói-tavat!


2018-05-15 Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járnak

Egy magyar falu, melynek csodájára járnak a világ minden tájáról. Méltán lehetünk büszke erre a falucskára, hihetetlen munkával nagyszerű körülményeket hoztak létre.

2018-04-30 Ballagási szokások Magyarországon

Mindenkinek az életében elérkezik a ballagás ideje, de milyen szokások jellemzik ezt a rangos eseményt Magyarországon? Cikkünkben rengeteg érdekességre fény derül!

2018-04-27 Május 1 a munka ünnepe - egy kis történelmi háttér

Miről is szól május 1, a Munka Ünnepe? A következő cikkben elmondjuk kialakulásának történetét, visszamegyünk az időben, tarts velünk te is és ismerd meg ezt az ünnepet te is.

2018-04-06 A kényszeres panaszkodás országa lennénk?

Hallottál már a hungaropesszimizmusról? Létező fogalom, amely a magyarok világhírű pesszimizmusára használatos. Rengteg szakember foglalkozott már ezzel a 'népbetegséggel', mely az egész országra érvényes. Hogy miért is vagyunk ennyire pesszimisták, azt megtudhatod ha tovább olvasol.

Főszerepben az apák! Hamarosan itt van az Apák napja!

Kiharcolt vagy reális ünnep? Sokszor tapasztalhattuk már meg, hogy ha valaki az ’Apák napját’ emlegeti, sokaknak szarkasztikus mosoly ül ki az...

A Balatonon túl is van élet – Magyar tavak, amiket érdemes meglátogatni nyáron!

Magyarország legszebb tavait mutatom most be nektek, ezzel is bebizonyítva azt, hogy a Balatonon túl is van élet! Ismerjétek meg kis hazánk meseszép...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.