Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Találmányok, amiket magyaroknak köszönhetünk!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Július 18. Szerda - Frigyes
Hírdetés
 | Szerző: LK
címkék: Érdekességek

Találmányok, amik nem léteznének a magyarok nélkül

Találmányok, amiket magyaroknak köszönhetünk!

A magyar nép leleményességére számtalan bizonyítékot találhatunk, amelyek világszerte milliók, vagy akár milliárdok életét teszik egyszerűbbé találmányok és technológiák formájában. Érdekes módon sok honfitársunk sincs tisztában vele, hogy hány, ma már alapvetőnek számító dolog vesz körül bennünket, amelyeken mind ott kellene, hogy szerepeljen egy magyar zseni neve.

A következőkben csupán néhányat sorolnánk fel azon érdekességek közül, amikkel a magyarok ajándékozták meg a világot!

 

1. Magyarok nélkül talán nem is létezne a golyóstoll

Ha valakihez odamész az utcán, és megkérded tőle, hogy tudja-e, ki volt az a Bíró László, akkor könnyen lehet, hogy nem lesz a válasz. Az azonban biztos, hogy ha a kezébe nyomsz egy golyóstollat, néhány könnyed mozdulattal gond nélkül leírja az illető nevét egy papírdarabra. Bíró László nélkül azonban nem is létezne ez a népszerű íróeszköz, amit napi szinten milliárdnyi ember használ világszerte.

Hírdetés

 

2. Az egyik legfontosabb vitaminunk

Szent-Györgyi Albert neve már biztosan többeknek cseng ismerősként. A magyar orvosnak köszönhetően a világ már hosszú évtizedek óta tud a C-vitaminról, és annak elengedhetetlen szerepéről az immunrendszer működtetésében. Szent-Györgyi úr nélkül a világ valószínűleg messze nem lenne ennyire egészséges, mint ma.

 

3. A szó, amit az angolok vettek át tőlünk

Nos, ez az állítás csak félig igaz, de mindenképpen érdekes, és nagyon kevés magyar (vagy angol) anyanyelvű tud róla. A ’coach’ (kócs) angol szó többféleképpen is lefordítható magyarra, első sorban jelenthet edzőt/edzést, illetve távolsági buszt/kocsit is. Ha jobban megfigyeljük, a magyar kocsi szó hangzása hasonlít az angol formára – ez pedig nem véletlen. A hintót ugyanis egy Kocs nevet viselő magyar településen találták fel, és innen terjedt el egész Európában. A német ’Kutsche’ és a cseh ’koč’ szavak szintén a magyar ’kocsiból’ származnak.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Ezek Magyarország legnagyobb városai

Ezek Magyarország legnagyobb városai

2018-07-08

A Kárpát-medencét javarészt elfoglaló országunk Európa közepén fekszik, és összesen 93 030 négyzetkilométert foglal el a kontinensből és 19 megyére oszlik. Minden irányból több országgal is határos – szomszédjaink Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria és Ukrajna is.

Alig ismert érdekességek a Szomszédok című sorozatról!

Alig ismert érdekességek a Szomszédok című sorozatról!

2018-07-07

A Szomszédok az egyik legkedveltebb, legismertebb és legnépszerűbb magyar televíziós filmsorozat volt az 1990-es években, amelyet 1987-től 1999-ig vetítettek.

A megbízhatatlan emberek legfőbb ismertetőjelei

A megbízhatatlan emberek legfőbb ismertetőjelei

2018-07-06

Egyesek szerint csak úgy győződhetsz meg valaki megbízhatóságáról, ha megbízol benne. Ebben a kijelentésben van ugyan igazság, de nem egy egyértelmű jel árulkodhat arról, hogy egy személy megbízható-e, vagy sem.


2018-07-05 Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval. Nézzük, mik nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokról annó!

2018-07-08 Európa legcsodálatosabb helyei, amiktől leesik az állad

Mi európaiak nagyon szerencsés helyzetben vagyunk olyan értelemben, hogy több száz mesébe illő természetes és ember alkotta csoda vesz körül minket, amelyekért még csak nem is kell a tengeren, egész pontosan az óceánon túlra utazni.

2018-07-10 Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

Járt-e Brüsszelben, ki tervezte és mikor került Balatonboglárra a Balaton legérdekesebb épülete? Régi újságcikkekben nyomoztunk az igazság után.

2018-07-15 Okos spórolási tippek, amikkel tényleg pénzt takaríthatsz meg

Manapság naponta többször is hallhatjuk, hogy erre-arra nincs pénz valamilyen okból. Valóban nem egyszerű mulatság minden hónap végén elkerülni, hogy az egyenleg mínuszba csússzon át, de a legtöbb esetben nem is lehetetlen.

Titkok, melyeket eddig nem tudtál az Országházról!

Újabb és újabb dolgok derülnek ki az Országházról. Azt hihetnénk, hogy egy épület, mely már több mint 100 éve áll és tényleg minden nap...

Ilyen az, mikor utasszállítók repülnek a főváros fölött

Csodás és egyben hihetetlen felvételeket lehet találni a világhálón: hátborzongató az, mikor egy óriási utasszállító Budapest szívében a Duna...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.