Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Minden a vecsési savanyúságról

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 25. Péntek - Orbán
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek, Ételek, Gasztronómia, Magyar, Magyarság

A vecsési savanyúság története

Hírdetés
Hírdetés
Vecsési savanyúság

A magyar konyha egyik elengedhetetlen része a savanyúság. Szinte bármilyen hazai vagy külföldi fogáshoz fogyasztható, sokan pedig még magában is szeretnek csenni egy keveset az éléskamrából. Temérdek savanyítható zöldség létezik, nem is beszélve arról, hogy ezek tucatnyi különféle módszerrel készíthetők el.
 

Az egyik legnépszerűbb ezek közül minden bizonnyal a vecsési savanyúság, egészen pontosan a vecsési savanyú káposzta. Vecsés városa Budapest agglomerációjához tartozik, és a főváros külső, keleti területén helyezkedik el. Mint azt kutatóink kiderítették, már a XVIII. század óta foglalkoznak itt káposztatermesztéssel. A XIX. század végére a főváros egyre inkább elvárosiasodott, így egyre nőtt a káposztára való igény, csakhogy (szintén a városiasodás miatt) egyre kevesebben is foglalkoztak annak termesztésével. A vecsési savanyú káposzta azonban annyira híressé vált minőségéről, hogy sok helyen szívesen váltották le rá a házi termesztésű savanyított káposztát – ez a népszerűség pedig a mai napig is fenn áll.

Hírdetés

 

Hogyan készül a savanyú káposzta?

A káposzta savanyítására többféle módszer is létezik. A feldarabolt leveleket először egy fahordóba helyezik, megsózzák, majd bazsalikomlevelekkel, borssal és erős paprikákkal, illetve néha köménnyel fűszerezik meg. A káposztát ezután összepréselik, hogy a saját kiengedett levében érleljék tovább. A hordókat ezután lezárják, majd egyenletes hőmérsékletű szobába helyezik őket. Két hét érlelést követően a káposzta még mindig ropogós lesz, de kellemesen savanyú ízt vesz fel.

 

Egész káposzták savanyítása

Az egész káposzták savanyítása külön művészeti ágazat. Ehhez különleges káposztákra van szükség, amely erős, méretes, de nem túl vastag fejjel, és vékony levelekkel rendelkezik. A megfelelő káposztákat már a szüretelés előtt kiválogatják a nem megfelelők közül – erre azért van szükség, mert a savanyításra szántakat másképen kell leszüretelni. Szüreteléskor a fejekkel együtt a szétnyílt leveleket is leszedik, hogy a lehető legjobb állapotukban őrizzék meg őket a szállítás és az előkészítés közben is. A fejek elkészítéséhez először kivágják tönkjüket, így alakítják ki azt a rést, amibe a só kerül majd. Néhány nappal később a külső leveleket is eltávolítják. A fejeket ez után hordókba helyezik, amelyeket hideg vízzel töltenek fel. 6-8 héttel később a savanyított fejek és levelek már fogyaszthatók is. A következő oldalon még vár rátok pár érdekesség! 

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

Tippek a borok tárolásához és érleléséhez

Tippek a borok tárolásához és érleléséhez

2018-05-13

A bor abban a pillanatban romlani kezd, ahogy kihúzod a dugót a hordóból. A borok megfelelő tárolása és érlelése egy külön művészetként is felfogható – ha pedig ismered a megfelelő technikákat, akkor hosszú ideig élvezheted kiváló minőségű italaidat.

Megőrül mindenki ezért a 10 perc alatt elkészíthető pizzáért! Készítsd el még ma!

Megőrül mindenki ezért a 10 perc alatt elkészíthető pizzáért! Készítsd...

2018-05-14

Készítsünk isteni finom pizzát mindössze 10 perc alatt, most egy olyan receptet mutatok meg nektek, ami biztosan el fogja nyerni a tetszéseteket!

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

2018-05-16

Annyira jó volt látni szinte minden kertben, ahogy tüsténkednek az emberek, mindenki rohant a kertészetekbe, halomszámra vették a virágokat, hogy pár órával később már a saját otthonukat díszítsük ezekkel a szépségekkel.


2018-04-20 Budapesten járt a világhírű szakács, Jamie Oliver

Mindenki nagy kedvence, a kertben főzicskéző szuperséf, Jamie Oliver a héten először látogatott el Budapestre, hogy részt vegyen új étterme megnyitóján a Budai várban. A Zsidai Grouppal közösen vitt éttermek száma egyel nőtt, és végre a brit sztárséf is el tudott látogatni Budapestre. A sajtótájékoztatón sok mindent megtudtunk róla és ételeiről is.

2018-04-18 Egyszerű lángos receptek otthonra

A nyár íze! Ez jut először eszébe a legtöbb embernek, amikor meghallja a lángos szót. Az egyik legkedveltebb nyári finomság, főleg, ha a Balaton partján nyaralunk éppen. Ám nem kell a magyar tengerhez utazni, hogy kényeztessük magunkat egy kis lángosozással. Otthon is egyszerűen elkészítheted ezeknek a recepteknek köszönhetően.

2018-04-12 Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Készítsétek el ti is a legfinomabb Rákóczi-túróst, mostani cikkünkben számtalan érdekességet osztunk meg ezzel a finomsággal kapcsolatban, és a tökéletes receptet is megtalálhatjátok!

2018-04-17 3 termék, amit nem szabad megmosni, és 3 termék, amelyet kötelező megmosni!

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket ha megmosol, akkor árthatsz az egészségednek. Így most következzen 3 élelmiszer, amit a szakemberek szerint nem szabad megmosnod, és szintén 3 élelmiszer, amit kötelező megmosni.

Főszerepben az apák! Hamarosan itt van az Apák napja!

Kiharcolt vagy reális ünnep? Sokszor tapasztalhattuk már meg, hogy ha valaki az ’Apák napját’ emlegeti, sokaknak szarkasztikus mosoly ül ki az...

A Balatonon túl is van élet – Magyar tavak, amiket érdemes meglátogatni nyáron!

Magyarország legszebb tavait mutatom most be nektek, ezzel is bebizonyítva azt, hogy a Balatonon túl is van élet! Ismerjétek meg kis hazánk meseszép...




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.