Minden a vecsési savanyúságról

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Február 18. - Bernadett
Hírdetés
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek, Ételek, Gasztronómia, Magyar, Magyarság

A vecsési savanyúság története

Hírdetés
Hírdetés
Vecsési savanyúság

A magyar konyha egyik elengedhetetlen része a savanyúság. Szinte bármilyen hazai vagy külföldi fogáshoz fogyasztható, sokan pedig még magában is szeretnek csenni egy keveset az éléskamrából. Temérdek savanyítható zöldség létezik, nem is beszélve arról, hogy ezek tucatnyi különféle módszerrel készíthetők el.
 

Az egyik legnépszerűbb ezek közül minden bizonnyal a vecsési savanyúság, egészen pontosan a vecsési savanyú káposzta. Vecsés városa Budapest agglomerációjához tartozik, és a főváros külső, keleti területén helyezkedik el. Mint azt kutatóink kiderítették, már a XVIII. század óta foglalkoznak itt káposztatermesztéssel. A XIX. század végére a főváros egyre inkább elvárosiasodott, így egyre nőtt a káposztára való igény, csakhogy (szintén a városiasodás miatt) egyre kevesebben is foglalkoztak annak termesztésével. A vecsési savanyú káposzta azonban annyira híressé vált minőségéről, hogy sok helyen szívesen váltották le rá a házi termesztésű savanyított káposztát – ez a népszerűség pedig a mai napig is fenn áll.

Hírdetés

 

Hogyan készül a savanyú káposzta?

A káposzta savanyítására többféle módszer is létezik. A feldarabolt leveleket először egy fahordóba helyezik, megsózzák, majd bazsalikomlevelekkel, borssal és erős paprikákkal, illetve néha köménnyel fűszerezik meg. A káposztát ezután összepréselik, hogy a saját kiengedett levében érleljék tovább. A hordókat ezután lezárják, majd egyenletes hőmérsékletű szobába helyezik őket. Két hét érlelést követően a káposzta még mindig ropogós lesz, de kellemesen savanyú ízt vesz fel.

 

Egész káposzták savanyítása

Az egész káposzták savanyítása külön művészeti ágazat. Ehhez különleges káposztákra van szükség, amely erős, méretes, de nem túl vastag fejjel, és vékony levelekkel rendelkezik. A megfelelő káposztákat már a szüretelés előtt kiválogatják a nem megfelelők közül – erre azért van szükség, mert a savanyításra szántakat másképen kell leszüretelni. Szüreteléskor a fejekkel együtt a szétnyílt leveleket is leszedik, hogy a lehető legjobb állapotukban őrizzék meg őket a szállítás és az előkészítés közben is. A fejek elkészítéséhez először kivágják tönkjüket, így alakítják ki azt a rést, amibe a só kerül majd. Néhány nappal később a külső leveleket is eltávolítják. A fejeket ez után hordókba helyezik, amelyeket hideg vízzel töltenek fel. 6-8 héttel később a savanyított fejek és levelek már fogyaszthatók is. A következő oldalon még vár rátok pár érdekesség! 

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés

A vecsési savanyúság története

A vecsési savanyúság története

2018-02-12

A vecsési savanyúság az idők során világhíressé vált, ez pedig nem is véletlen! Ismerkedjetek meg ti is a vecsési savanyúság történetével, tudjatok meg mindent a magyar konyha egyik legjellegzetesebb, nélkülözhetetlen tagjáról!

10 kreatív csapatépítő játék, amit érdemes kipróbálni

10 kreatív csapatépítő játék, amit érdemes kipróbálni

2018-02-12

Egy cégben belül rengeteg dolog múlik a munkatársak közötti szinergián, vagyis hogy milyen hatékonyan és gördülékenyen képesek együtt dolgozni a kollégák egymással. A sikeres munkavégzés érdekében nem csak professzionális, de barátságos is kell legyen a munkakörnyezet. Ezekkel a játékokkal biztosan sikerül valódi csapatot kovácsolni a kollégákból!

Ez való a magyar embernek - Íme a tökéletes csülkös babgulyás receptje!

Ez való a magyar embernek - Íme a tökéletes csülkös babgulyás receptje!

2018-02-15

Megosztok most veletek egy olyan receptet, amit biztosan régóta kerestek, készítsétek el ti is a világ legfinomabb, legtökéletesebb csülkös babgulyását! Én nem tudok betelni vele, imádom! 


2018-02-08 Magyar húsvéti receptek

Magyar húsvéti receptek - Ismerjétek meg a legjobb, legízletesebb magyar húsvéti ételek receptjeit, nem csak a sonkát, és a tojást mutatjuk be nektek, hanem további finomságokat!

2018-02-12 Tippek egy sikeres céges családi nap megszervezéséhez

Céges családi napot szervezel? Nem kell mindjárt megijedni – tény, hogy ez a küldetés megannyi buktatót hoz magával, de ha tudod, hogy mik ezek, akkor időben felkészülhetsz rájuk, és elkerülheted őket. Ismerj meg te is 7 egyszerű, de jól bevált tippet, amiknek köszönhetően tökéletes céges családi napot szervezhetsz kollégáidnak!

2018-02-10 Így neveltek minket a 70-es, 80-as években, mégis élünk! - Milyen jó is volt akkor az élet!

A mi gyerekkorunkban más volt az élet és mégis túléltük, szüleink az akkori elvek alapján neveltek minket. Nem is volt az olyan rossz, nekünk még volt gyerekkorunk!

2018-02-17 Készítsünk isteni finom körömpörköltet!

Vacsorára egy kicsit nehéz étel, de ebédnek annál jobb! A férfiak egyik kedvenc ételét mutatom be nektek, nézzük, hogyan készül az isteni finom körömpörkölt!

Amire büszkék lehetünk – 5 egyedülálló magyar épület, amit mindenképp látnod kell!

Magyarország tele van szebbnél szebb, egyedülálló csodával! Vannak olyan épületek is, amik mellett nem lehet elmenni csak úgy, érdemes megnéznünk...

Készítsünk isteni finom körömpörköltet!

Vacsorára egy kicsit nehéz étel, de ebédnek annál jobb! A férfiak egyik kedvenc ételét mutatom be nektek, nézzük, hogyan készül az isteni finom...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.