notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

„Jobb kezem a Rókus-kórház, a bal a köztemető” – 16 éve hunyt el Papp Laci

hirdetes

„Jobb kezem a Rókus-kórház, a bal a köztemető” – 16 éve hunyt el Papp Laci

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Papp László, a világ egyik leghíresebb ökölvívója. Zsinórban három olimpián nyert aranyérmet. Joe Louis, Muhamed Ali, és Mike Tyson mellett az ökölvívás legnagyobbjai között tartják számon. Jó humorú ember volt, legendás mondása: „Jobb kezem a Rókus-kórház, a bal a köztemető”.

„Jobb kezem a Rókus-kórház, a bal a köztemető” – 16 éve hunyt el Papp Laci

Papp László, háromszoros olimpiai bajnok magyar ökölvívó, edző, sportvezető. 1926. március 25-én született Budapesten, és a fővárosban hunyt el 2003. október 16-án.

Magyarország, és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, aki 1948-ban a londoni, 1952-ben a helsinki és 1956-ban melbourne-i olimpián nyert aranyérmet. A Budapest Bástya és a Budapesti Vasas bokszolójaként közép-, majd nagyváltósúlyban indult, 1946 és 1956 között hét országos bajnokságot nyert. Kétszeres amatőr Európa-bajnok. Az 1948-as londoni olimpián középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott. Ez a páratlan bravúr – háromszor egymás után olimpiai aranyat szerezni – neki sikerült először. Azóta Teófilo Stevenson és Félix Savón (mindketten kubaiak) volt képes erre.

hirdetes

Papp Lacit mindmáig az ökölvívás legnagyobbjai közt tartják számon, Joe Louis, a Barna Bombázó, Muhammad Ali (Cassius Clay) és Iron Mike Tyson társaságában, jóllehet nem volt sem fekete bőrű, sem amerikai, sem nehézsúlyú, és profi pályafutását sem sikerült világbajnoki címmel megkoronáznia: az Európa-bajnoki övig jutott. Máig nem pontosan tisztázott politikai okokból nem engedték megküzdeni a világbajnokságért. Profiként 1957-től 29 találkozót vívott, ebből huszonhetet megnyert és kettő döntetlennel zárult, azaz veretlen maradt.

hirdetes

Mestere a legendás edző Adler Zsigmond volt, akivel majdnem tökéletes párost alkottak. Adler verhetetlen volt abban, hogy tudta, mikor milyen instrukciókkal kell a kötelek közé küldenie tanítványát. Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, a válogatott szövetségi kapitányaként (1969–1978, 1979–1992), Adler Zsigmond társaságában is számos siker kovácsa volt. A legemlékezetesebb talán a papírsúlyú Gedó György olimpiai aranyérme (München, 1972).

Hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében távozott az élők sorából. Hosszú évtizedekig, egészen haláláig a XII. kerületi Óra úti lakásában élt.

  hirdetes

  Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

  MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

  Ezek is érdekelhetnek

  hirdetes
  További cikkek ebben a témában
  Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
  225 523
  ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
  2019. JANUÁR 1. ÓTA:
  5 322 163
  Közösség

  Szótár

  Anonymus Szobor

  Anonymus Szobor: Anonymus, vagy Bele Regis Notarius, az egyik magyar király jegyzője és... Tovább

  Balaton

  A Balaton a magyarok kedvenc üdülőhelye nyaranta, a magyar tengernek is szokás... Tovább

  Tovább a lexikonra

  Hasznos volt számodra ez a cikk?

  Mondd el mennyire!

  Szavazatok száma: 1

  Átlagos értékelés: 5.0

  Sport