notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

19 éves Európa leghosszabb hídja

hirdetes

19 éves Európa leghosszabb hídja

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

19 éve, 2000. július elsején adták át, az azóta világhírűvé vált Öresund hidat. Az építmény mintegy 8 km hosszú, de a felénél vízalatti alagúttá válik, így az autósok 4 km-en keresztül a víz alatt haladnak.

19 éves Európa leghosszabb hídja

Az Öresund híd vagy Øresund híd (dánul Øresundsbroen, svédül Öresundsbron) egy kombinált közúti-vasúti híd az Øresund tengerszoros felett. A híd Dánia fővárosát, Koppenhágát köti össze a svédországi Malmővel, tágabban nézve pedig Skandináviát Közép- és Nyugat-Európával.


A hídon halad keresztül az E20-as európai főútvonal. Kétvágányú vasúti pályáján a vasúti személyszállítás, és teherszállítás zajlik. A híd 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja. Maga a híd a két part közötti távolság mintegy felét teszi ki, a maradékot a Peberholm nevű mesterséges sziget (4055 m), az onnan a dán oldalra vezető alagút (4050 m) és a dán oldalon létesített mesterséges félsziget (430 m) hidalja át. Az előkészítés és a megvalósítás folyamata 9 évet vett igénybe. A hidat 2000. július 1-jén adta át II. Margit dán királynő és XVI. Károly Gusztáv svéd király.

hirdetes

 

 

Működésének első évtizede alatt a kapcsolat fontos szerepet játszott a munkaerő- és lakáspiac egységesülésében, az Øresund régió kialakulásában. 2010-ben 25 000 dán élt a svéd oldalon, naponta 20 400 ember ingázott dolgozni a hídon át, valamint a sjællandiak 68 százalékának és a skåneiek 44 százalékának élt rokona, barátja vagy munkatársa a másik parton.

hirdetes

 

 

A híd forgalmának gyors növekedése 2007-ben egy új (Helsingør és Helsingborg között építendő) híd ötletét is felvetette.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
108 294
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 548 084
Közösség

Szótár

Termálvíz

Termálvíz: Magyarország európai viszonylatban második helyen áll a termálvízek... Tovább

Doroszlói szentkút

Doroszlói szentkút: nemzeti értékünk, szent helynek számít, mely manapság sajnos már... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 89

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek