notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

30 éve volt a Páneurópai Piknik

hirdetes

30 éve volt a Páneurópai Piknik

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

1989. augusztus 19-én volt a Páneurópai Piknik. Békedemonstrációnak indult, ám határáttörés lett belőle, így az eseményre a vasfüggöny eltüntetésének előzményeként tekintünk.

30 éve volt a Páneurópai Piknik

A páneurópai piknik egy pozitív történelmi esemény, amely az osztrák–magyar határ magyar oldalán Sopronpuszta térségében, a közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán 1989. augusztus 19-én Habsburg Ottó és Pozsgay Imre fővédnökségével megrendezett békedemonstráció volt, amikor az összegyűlt NDK állampolgárok áttörtek a határon. A magyarok az osztrákokkal pikniket szerveztek, habár egy piknik a világ legtermészetesebb eseménye, ezen a békésnek szánt rendezvényen a legváratlanabb akcióra készültek a kezdeményezés kigondolói. Az esemény az egyik fontos előzményévé vált az Európát kettéosztó vasfüggöny végleges eltűnésének, Németország egyesítésének és az Európai Unió keleti bővítésének. Az államhatáron álló idejétmúlt „vasfüggöny” rozsdás kapujánál tartott rendezvény jelmondata: ƒ„Bontsd és vidd” volt. Filep Mária az esemény főszervezője és a történészek kutatása szerint 1989. augusztus 19-én nem volt érvényben tűzparancs a határon. A szolgálatban lévő Bella Árpád határőr parancsnok azonban azt nyilatkozta egy tévéműsorban, hogy a tűzparancs akkor is érvényben volt a katonai szabályzat szerint, annak ellenére, nem adott ki olyan parancsot, ami emberi életeket követelt volna. Az akkori ideiglenes átkelőhelynél történt határáttörés helyszínén kialakított Páneurópai Piknik Emlékpark 2015 óta az Európai Bizottság által létrehozott Európai Örökség címet viseli.

hirdetes

Európa ideológiai és gazdasági kettéosztottsága, amely a második világháborút követően jött létre, a hidegháború elmérgesedésével és kibontakozásával fizikai elszigetelésben nyilvánult meg. Az elszigetelést fizikai határzárakkal oldották meg az adott szocialista országok nyugati határai mentén, melyek az 1940-es évek második felétől fokozatosan jelentek meg. Az MSZMP politikai bizottsága 1989. február 28-i ülésén elfogadta az elektromos jelzőrendszer (EJR) megszüntetését. 1989. Március 3-án Németh Miklós miniszterelnök egy kétoldalú találkozón puhatolózott Gorbacsovnál arról, hogy Magyarország szeretné elbontani az 1965 és 1971 között épült vasfüggönyt és elektromos jelzőrendszert, amelyet az MSZMP KB PB 1965. május 11-ei határozata alapján hoztak létre 246 km hosszúságban a magyar–osztrák államhatáron.

hirdetes

Az osztrák–magyar határ melletti baráti találkozó gondolatát Mészáros Ferenc a debreceni Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja vetette fel 1989 júniusában a Nemzetközi Páneurópa Unió akkori elnöke, Habsburg Ottó előadását követő vacsorán. Habsburg Ottót apja halála után Magyarországon II. Ottó örökös király néven ismerték el a magyar legitimisták. A Német Demokratikus Köztársaság vezetése nem korlátozta a szocialista országokba történő utazásokat az állampolgárainak, így több száz keletnémet állampolgár szökött át a zöld határokon az akkori Nyugat-Németországba. A keletnémetek turistaként nyaralni jöttek a Balatonhoz, ahol a nyugatnémet rokonaikkal találkozhattak. 1989 nyarán sokan a budapesti nyugatnémet nagykövetségen kértek menedéket, de annak épülete nem sokáig tudta befogadni a tömeget. Több tízezer távozni próbáló keletnémet állampolgár gyűlt össze a magyar fővárosban, akiknek Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújtott humanitárius segítséget. A máltaiaktól ekkor a nyugatnémet nagykövet azt kérte, hogy Zugligetben hozzanak létre egy befogadó tábort, amelyet a nyugatnémet titkosrendőrök is őriztek, mert a külképviselet részben ott és részben a zugligeti plébánia templomában is működött.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
156 560
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 253 200
Közösség
hirdetes

Szótár

Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivált 1981-ben alapítottál, mely azóta  Magyarország egyik... Tovább

Gyurkó-lápai-barlang

Gyurkó-lápai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 91

Átlagos értékelés: 4.9

Magyar történelem