Csodák a Kárpátokon innen és túl

A Kárpátok csodái közül az egyik Budapesten van!

 

Magyarország és az egykori Nagy-Magyarország teli van kincsekkel. Sajnos egyre kevesebben ismerik már hazánkat, egyre kevesebben tudják, hogy milyen csodákat rejtenek a határainkon innen és túl a vidékek. Az alábbiakban bemutatunk 5 különlegességet, melyek a világon is csodásak és egyedülállóak lennének. Az egyik ráadásul Budapesten található!

Gyönyörű helyek vannak Kárpát-medence szerte

1, Fogarasi havasok

Ezt a hegységet szerte Magyarországon is ismerik. Híres és hírhedt is egyben. Tevékeny eleme a transzfogarasi út, mely a világ egyik legveszélyesebb útjának számít. Nem is véletlen, hogy október végétől, a tavasz végéig le van zárva, mivel a hó és a lehulló sziklák miatt lehetetlen rajta a közlekedés. Szélessége 40, hosszúsága 70 km, legmagasabb pontja pedig 2544 méterre rúg föl. Tavak, vízesések, gyönyörű mezők színesítik. Népszerű kirándulóhelynek számít természetesen.

2, Tihanyi őslevendulás

Nagyon sokan odavannak a levenduláért, ami nem is véletlen. Nagyon szépnek mondott növény, melynek olyan sok hatása van mind a konyhai felhasználást tekintve, mind a gyógyászati célokat is ideértve, hogy még egy ilyen sokoldalú és hasznos növényt nehéz lenne mondani. Csak néhány hatás, a teljesség igénye nélkül: illóolaja nyugtató hatású, teája idegnyugtató, virágának a kivonata gyulladáscsökkentő hatású, de szívesen használják a szekrényekben, molyok távoltartására is.

A híres Tihanyi Őslevendulást még az 1920-as években Bittera Gyula telepítette. Tihany sok nevezetessége közül ez az egyik legnépszerűbb.

3, Torockó

Sokan nem tudják pontosan, hogy hol van Torockó, pedig az ottani Székelykő messzi földön híres. A település Kolozsvártól 60 km-re található, déli irányban. Érdekessége, hogy a környékkel ellentétben itt a magyar népesség aránya jóval nagyobb, mint a románoké: 80-20 % a megoszlása.

Székelykő a település mellett áll és fantasztikus a panoráma róla. A helyiek úgy tartják, hogy miatta náluk kétszer kel föl a nap: először mikor rendesen pirkad, másodszor pedig, mikor a hegycsúcson bukkannak túl a sugarai. Kirándulók ezreinek kedvenc helye. Külön aranyos történet, hogy a helyi „szórakoztatóipari egységben” külön oklevél jár a megmászásáért.

4, Rám szakadék

Őszintén szólva, ezt a helyet se tudja rögtön mindenki behatárolni, hogy merre is található pontosan.  A Dunántúli-Középhegység keleti részén, a Komárom-Esztergom megyei Dömös közigazgatási területén található gyönyörű szakadék.

A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. Barlangjai: Kőalja-barlang, Vízesés-alatti-sziklaeresz, Vízesés-feletti-sziklaeresz. Elképesztően népszerű helynek számít, mivel évente több, mint 60 ezer kiránduló keresi fel.

5, Molnár János barlang, Budapest

Ez a barlang a főváros II. kerületében található a Szemlő-hegy alatt. Ezt a helyet szokás nevezni úgy is, hogy az ország legnagyobb üregrendszere, melynek a teljes, víz alatti hossza 6 km (!). Alapvetően egy lezárt barlangról van szó, melybe a belépéshez előbb külön engedély kérése szükséges.

1982 óta védett helyszínnek számít.  Nevét Molnár Jánosról kapta, aki a járatait már az 1800-as évek közepén felfedezte és bejárta.A barlang nagy része víz alatt van. Felső száraz bejárata ( mert hogy a vízen keresztül is nyílik egy bejárat a belsejébe) a Malom-tó felett van. A tó szerepe a barlang életében továbbra is jelentős, hiszen ennek a forrásai miatt teltek meg a járatai vízzel, a Budai-hegységből érkező karsztvízzel egyetemben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

1896-os millenniumi ünnepségek

1896-os millenniumi ünnepségek:  Az 1896-os millenniumi ünnepségek Magyarország... Tovább

Népviselet

Népviselet: A magyar népviselet alatt a paraszti társadalom öltözködési szokásait értjük.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek