notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

7 munkanapnyi idő esett ki életéből a vonatkésések miatt

hirdetes

7 munkanapnyi idő esett ki életéből a vonatkésések miatt

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy mérnők a Facebookon írta meg, hogy valami elszakadt benne a MÁV minősíthetetlen szolgáltatásai miatt, ezért elkezdte mérni a MÁV-alkalmazás segítségével, hogy mennyi idő esett ki az életéből a vonatkésések miatt.

7 munkanapnyi idő esett ki életéből a vonatkésések miatt

Egy közlekedésmérnök vette a fáradságot és egy évig rögzítette, hogy mennyi idejét veszi el a MÁV a vonatkéséseken keresztül.

„A munka- és a lakhelyem között vasúttal járok nap, mint nap. 2018 tavaszán valami elszakadt bennem a MÁV minősíthetetlen szolgáltatásával kapcsolatban. Ezért egy éven keresztül feljegyeztem az induláskori és az érkezéskori késés időtartamát. A méréshez a Vonatinfó (újabban MÁV) alkalmazást és az órámat használtam” – írta Balogh Roland okleveles közlekedésmérnök az „Elegem van a mávból” Facebook-csoportban.

Íme, néhány adat a „kutatásából”:

  • 428 utazás Üllő – Nyugati pályaudvar / Nyugati pályaudvar – Üllő viszonylatában;
  • Megtett távolság: 12.412km/1 év;
  • Menetidő: 35’ (menetrend szerint);
  • Utazási költség: 256 800 Ft/év (12 db havi bérlet ára);
  • Késés összesen: 2 nap 8 óra 56 perc. Ez valamivel több, mint 7 nyolcórás munkanap.
  • hirdetes

Összegezve tehát Balogh Roland negyedmillió forintot fizetett ki a MÁV-nak, a vasúttársaság pedig a késesek miatt közel 2 és fél napot vett el az életéből.

„Ezt az időt csak hasznosabban tölthettem volna el, dolgozhattam volna, családommal lehettem volna, pihenhettem volna stb.” – írja. Hozzátette: a MÁV sosem vallja be, hogy a társaság hibájából volt a késés.

hirdetes

Mindössze kilencszer nem késett

Balogh Roland mérése döbbenetes eredményt mutat. A vonat négyből egyszer indul pontosan. A mérnők által megtett 428 utazásból 107-szer indult időben a szerelvény. 16 utazás alkalmából érkezett időben (3,7 százalék), és mindössze 9 eset volt, amikor pontosan indult és érkezett a vonat (2,1 százalék).

A KSH adatai szerint 2018-ban 150 millió utas választotta a vasúti közlekedést, ők 7770 millió kilométert tettek meg. Ezekhez az információkhoz mérten Balogh Roland arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy tavaly 4068,5 év késést kellett elszenvedniük az utazóknak a magyar vonatokon.

A közlekedésmérnők szerint az átlagos óradíjat alapul véve (1990 forint) „mérnöki becsléssel, talán egy kis ráhagyással kijelenthető, hogy a teljes késésállomány 50 százaléka hozható közvetlen kapcsolatba a munkából való kieséssel”. 2034 év ezzel az 1990 forintos órabérrel 33,85 milliárd forint veszteséget jelent, ez 2018-as GDP 0,08 százaléka.

„Az anyagi veszteségen túl rengeteg kellemetlenség éri az utast a vasúton. Ezeknek nagytöbbsége nem feltétlenül anyagi ráfordítás kérdése, hanem odafigyelés, jobb szervezés, fegyelem kérdése” jegyzi meg végül Balogh Roland.

Forrás: HVG

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
71 671
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 511 461
Közösség

Szótár

Karcagi birkapörkölt

Karcagi birkapörkölt: Nemzeti értékünknek számít. Karcag a nagy magyar Alföld szívében... Tovább

Béres csepp

Béres csepp: A Béres Csepp egy magyar humángyógyászati készítmény. A Béres Cseppet 2013-ban... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek