notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

70 éves lenne Magyari Béla

70 éves lenne Magyari Béla

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

70 éves lenne Magyari Béla, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan tartaléka. Magyari és Farkas együtt kaptak kiképzést, de csak egyikük repülhetett az űrbe. A választás végül Farkasra esett, amit Magyari nem nagyon tudott feldolgozni. Szomorúan és magát feleslegesnek érezve halt meg. Szabó József, aki annak idején részt vett az űrhajósjelöltek kiválasztásában az Indexnek mesélt a kiválasztás folyamatáról és, hogy végül miért Farkas Bertalanra esett a választás.

70 éves lenne Magyari Béla

Magyari Béla (Kiskunfélegyháza, 1949. augusztus 8. – 2018. április 23.) magyar űrhajós, a Szojuz–36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja. 1967–1969-ben a magyar, 1970–1971-ben a szovjet repülőműszaki főiskola növendéke volt. 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. 1977-től I. osztályú vadászrepülő. A Szovjetunió által vezetett Interkozmosz együttműködés lehetővé tette, hogy a tagországok egy-egy képviselője is eljusson a világűrbe. A magyar űrhajósjelölteket 1977 májusától kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben. A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, akik közül ketten (Farkas Bertalan és Magyari Béla) a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték a további felkészülést szovjet kollégáikkal együtt 1978–80-ig. Farkas Bertalan űrhajóstársa és parancsnoka Valerij Nyikolajevics Kubaszov, Magyari Béláé Vlagyimir Dzsanyibekov volt. Mindkét magyar kiváló eredménnyel végezte el a kiképzést, a jelöltek közül a magyar kormány választotta ki Farkas Bertalant a Szojuz–36 űrhajóval való űrrepülésre, Magyari Béla pedig végig készen állt a helyettesítésére.

Ketten a Csillagvárosban

Az 1978-ban Magyarországra látogató szovjet bizottság, a hétből négy magyar pilótát választott ki, Farkas Bertalant és Magyari Bélát, valamint Elek Lászlót és Buczkó Imrét. Végül Farkas és Magyari maradtak. Számukra 1978. március 20-án kezdődött meg az űrhajós kiképzés. Elméleti és gyakorlati  kiképzést is kaptak a két éves kiképzés alatt, aminek végén az Interkozmosz szovjet állami bizottsága Bajkonurban ülésezett. „A két űrhajósjelölt ott várta, hogy megtudják melyikőjük repülhet, és hogy repülhetnek-e egyáltalán, készen áll-e a rakéta, az űrhajó és az űrállomás, működik-e a dokkolóberendezés. Merthogy ezzel volt korábban gond, emiatt csúszott majd egy évet a magyar küldetés. Volt azonban valami, amit a magyarok nem tudtak, hogy a szovjet bizottság csak a műszaki komplexumról döntött, személyi kérdésekben nem” – mondta az Indexnek Szabó József, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán űrdinamikát tanító nyugállományú vezérőrnagy, aki annak idején részt vett a magyar űrhajósjelöltek kiválasztásában.

hirdetes

Szabó azonban elmondta: igazság szerint nem a szovjetek, hanem a magyar kormány jelölte ki Farkas Bertalant, ő maga pedig részt vett ebben a döntési folyamatban.

„A kiképzés végén, 1980. május elsején jött meg a távirat Petrov akadémikustól, az Interkozmosz tanács elnökétől, hogy mind a két magyar jelölt kiválóan végzett, mindketten alkalmasak az űrrepülésre, és kéri a magyar kormányt, határozzák meg, ki fog repülni, és ki lesz a tartalék. Czinege Lajos honvédelmi miniszter magához rendelt három, az űrrepülés előkészítésében résztvevőt: a vezérkari főnök első helyettesét, a légierő főszakorvosát, és engem. Mivel én vettem részt az első értekezlettől kezdve a program előkészítésében, hozzám fordult, és nekem szögezte a kérdést: Jóska, neked mi a véleményed, ki legyen az első magyar űrhajós? Én akkor a következőket mondtam: 'Miniszter elvtárs, jelentem, hogy én ahányszor Csillagvárosban jártam, mindig Farkas Bertalan volt a szóvivő, mindig ő adta elő, hogy mi a probléma, soha nem Magyari Béla, aki többnyire csak bólogatott és helyeselt ilyenkor. Én azt tapasztaltam, hogy Béla nem szívesen beszél. Lehet, hogy 1-2 hónap alatt belerázódna, de pillanatnyilag ez a helyzet. Ezért én jelenleg alkalmasabbnak tartom Farkas Bertalant'. Mivel a repülő főszakorvosnak és a vezérkari főnök helyettesének is ugyanez volt a véleménye, a miniszter azt mondta: Megmondom őszintén, én is erre a változatra gondoltam.” – mesélte.

hirdetes

A miniszter és Szabó József együtt voltak tagjai az Interkozmosz program legfelsőbb állami koordinációs bizottságának, Szabó, mint szakértő, Czinege Lajos pedig hivatalból, mivel alá tartozó katonák voltak a jelöltek. „A javaslatot ő terjesztette a kormány elé kettőnk nevében, azzal, hogy minden szempontból alkalmasabbnak találtuk Farkas Bertalant, és Magyari Béla legyen a tartalék. Pár nappal később, amikor a kormány is jóváhagyta az előterjesztett változatot, ment is a távirat Moszkvába, Petrov akadémikusnak, Márta Ferenc akadémikus, az MTA főtitkárának aláírásával. Abban az állt, hogy a magyar kormány döntése értelmében az első magyar űrhajós Farkas Bertalan, a tartalék Magyari Béla legyen” – mondta Szabó József.

Forrás: Index

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
292 334
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 954 341
Közösség
hirdetes

Szótár

Kecske-lyuk

Kecske-lyuk: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A fokozottan védett... Tovább

Skála Áruház

  Skála Áruház:  Az egyik leghíresebb magyar üzlet volt a rendszerváltás előtt,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 88

Átlagos értékelés: 4.9

Magyar