notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

75 éves lett Kovács Kati, minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője

hirdetes

75 éves lett Kovács Kati, minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő, az ESE alapító tagja. A magyar könnyűzenei élet kiemelkedő egyénisége, aki a 20-21. század egyik legtermékenyebb és legsokoldalúbb művészei közé tartozik. Több mint ötven éve tartó pályafutása során számos állami és szakmai kitüntetéssel ismerték el.

75 éves lett Kovács Kati, minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője

„Kovács Kati életében a normákat tisztelő és betartó, miközben éneklésében mindig a végső határokat feszegető művész. Tehetsége vitathatatlan, hangja egyedülálló. A szeretet szolgálója, miközben abszolút öntörvényű és mindig a maga útját járja. Igazi szabad lélek.” – Szegő András

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez az 1960-as évek óta több ezer sikeres koncert, több millió eladott lemez és számtalan sláger fűződik. Az énekesnő közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Énekhangja mezzoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. Kovács Katinak 111 magyarországi és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 42 album. 328 gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Diszkográfiája szerint 480 hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait.

Egyike azon kevés magyar könnyűzenei előadóknak, akik nemzetközi hírnévre tettek szert. A világ 5 kontinensén (Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, valamint Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön 6 nyelven (magyarul, angolul, németül, japánul, oroszul és lengyelül), 11 országban, 80 kiadásban jelentek meg felvételi. Dalait lefordították még cseh, francia, finn, olasz és spanyol nyelvre is. Az „Év énekesének” választották többek között Angliában és Németországban is.

hirdetes

Zenei stílusát számos műfaj alakította, a rock, a beat és a pop zenétől kezdve, hangja a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé, blues dalok sőt még az opera eléneklésére is alkalmassá tette, de énekelt már magyar népzenét a Csík zenekar kíséretében, megzenésített verset Tóth Bálint költőtől, televíziós felkérésre pedig magyar nótát vagy operettet. A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is. Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője.

„Addig fogok énekelni, amíg élek és létezem.” – Kovács Kati

Művészi pályája

Kovács Kálmán és Baumgartner Margit gyermekeként született Verpeléten 1944. október 25-én. A család Egerben élt, de a második világháború forgataga miatt menekülni kényszerült, ezért született Kati Verpeléten. Szülei korai válása miatt az édesanyja egyedül nevelte őt és két testvérét: bátyját, Kálmánt és húgát, Évát. Kati igazi egrinek tartja magát, mivel élete első húsz évét Egerben töltötte.

hirdetes

Gimnazista korában kezdett igazán megismerkedni a zenével, ekkor már mindenhol énekelt, ahol csak lehetett. 15 évesen az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban volt az első fellépése, ahol egy tiroli dalt adott elő. A középiskolát a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban fejezte be, ahol az iskolai amatőr zenekarával főként dzsesszt énekelt. Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Tina Turner előadásmódját próbálta utánozni. 1962-ben a gimnázium elindította az első Ki mit tud?-on. Egerben a megyei selejtezőn még megosztott első helyezett lett, de az országos döntőbe már nem került be. Egy Little Richard dalt énekelt, de a zsűri eltanácsolta „üvöltözésnek” titulált előadásmódja miatt. 1963-ban Egerben érettségizett és az éneklés mellett orvosírnokként kezdett el dolgozni. A következő években néhány televíziós műsorban szerepelt, például 1963-ban az Egri Park Hotel megnyitó alkalmából rendezett műsorban, amiben többek között Koós János is részt vett, vagy 1964. október 4-én a Magyar Televízió által közvetített Versengő városok c. vetélkedőműsorban, ahol Eger városát képviselte.

  hirdetes

  Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

  MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

  Ezek is érdekelhetnek

  hirdetes
  További cikkek ebben a témában
  Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
  139 539
  ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
  2019. JANUÁR 1. ÓTA:
  5 236 179
  Közösség
  hirdetes

  Szótár

  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az legkeletibb megyéje.... Tovább

  Esterházy kastély Fertőd

  Esterházy kastély Fertőd: A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható... Tovább

  Tovább a lexikonra

  Hasznos volt számodra ez a cikk?

  Mondd el mennyire!

  Szavazatok száma: 1

  Átlagos értékelés: 4.0

  Magyar