notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyermekként megvakított, majd bosszút álló magyar király

A gyermekként megvakított, majd bosszút álló magyar király

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Volt egy Árpád-házi magyar király, II. Béla, akit alig hétéves korábban megvakíttattak. A gyermek egész életére elvesztette látását, ám a történelmi sors úgy hozta, hogy 16 évvel később, 23 évesen trónra kerülhetett. A fiatalember iszonyú bosszút állt megvakíttatóin: rögtön megkoronázása után 68 magyar főurat mészároltatott le. Mindazokat, akiknek szerepe vagy része lehetett megcsonkításában. De még azokat is, akik csak tudtak a dologról, de nem tettek ellene semmit. De hogyan is kezdődött az egész?

A gyermekként megvakított, majd bosszút álló magyar király

A szerencsétlen és barbár tettet egy trónharc előzte meg, mégpedig a regnáló Könyves Kálmán király és testvére Álmos herceg között. Az uralkodó ekkor már hosszú évek óta küzdött öccsével, aki többször megkísérelte a trón megkaparintását. A folyamatos trónviszályok közepette Álmos különböző külföldi hatalmasságoktól kért segítséget annak érdekében, hogy letaszítsa bátyját a trónról. Egyik fő támasza a Kijevi nagyfejedelem, II. Szvjatopluk volt, akitől még lánya kezét is elnyerte. Ebből a frigyből született 1108 körül Béla herceg. Közben a királynak is fia született, 1101-ben a későbbi II. István. Félő volt, hogy a szülők harcát a gyermekek fogják folytatni, és Kálmán király nem akarta, hogy fia ugyanúgy állandó trónharcra kényszerüljön, mint ő maga. Félelmét tettek követték: elhatározta, hogy egyszer s mindenkorra véget vet öccse lázadásainak és egyúttal leszámol annak fiával is, hogy megóvja saját fiát a későbbi küzdelmektől. 1115–ben elfogatta testvérét Álmost és fiával együtt megvakíttatta őket. Ebben a büntetésben részesült még három főember is (név szerint Uros, Vata és Pál). A XIV. századi krónikakompozíció is beszámol a megvakíttatásról, mégpedig a 150. fejezetben:

hirdetes

„rex cepit ducem et filium eius Belam infantulum et obcecavit eos. Sed et Belam infantulum preceperat castrare.”

Ezzel véget érte a trónharc a megvakított apa és fia száműzetésbe kényszerültek. Mindketten a dömösi prépostságba vonultak. Álmos herceg később még egy kísérletet tett a hatalomátvételre, ezúttal már Kálmán fia, II. István ellenében, mégpedig a bizánci császártól kérve segítséget. A konfliktus háborúvá fajult, de végül ez a kísérlet is elbukott. Álmos Bizáncban halt meg, 1127-ben. A vak fú, Béla herceg eközben Dömösön cseperedett és Ilona, szerb hercegnővel kötött házasságot. A források alapján II. István békén hagyta unokatestvérét. Pár évre rá azonban váratlan esemény történt: 1131-ben az ifjú II. István (Kálmán fia) váratlanul meghalt vérhasban, alig 30 esztendősen. Az ország király nélkül maradt és a trónra az egyetlen szóba jöhető Árpád-házi jelölt csak a megvakított, alig 23 éves Béla herceg volt. A fiatalember borzalmas gyermekkort maga mögött tudva, megvakíttatva, apját elveszítve folytonos küzdelmek után elfoglalhatta végre a trónt.

hirdetes

Megkoronázásával, a hatalom az Árpád-ház Kálmán-ágáról az Álmos-ágra szállt át. A Kálmánt és II. Istvánt támogató főurak kiszorultak a hatalomból, és pozícióba jutottak azok, akik az addigiakban Bélát támogatták. Béla pedig a vaksága felett érzett düh, elkeseredettség és bosszúvágy miatt a hatalomváltás véres eseménnyel vette kezdetét. Az 1131-ben Arad mellett tartott országgyűlésen kegyetlenül meggyilkoltatták azokat a főembereket, akikről feltételezni lehetett, hogy felelősek Béla megvakításáért. A források szerint a vérengzésnek hatvannyolc rangos főúr esett áldozatul. Az esemény megszervezésében és kivitelezésében meghatározó szerepe volt Ilona királynénak.

Lapozz a történet folytatásához!

Forrás: tortenelemcikkek.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
233 784
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 895 791
Közösség
hirdetes

Szótár

Habsburg ház

Habsburg ház: uralkodóház, mely az utolsó magyar királyt is adta. Őket a történelem Európa... Tovább

Szigligeti vár

Szigligeti vár: A vár csodálatos környezetben, a Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 5.0

Történelem