notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tudomány megmondja, kiket csípnek jobban a szúnyogok

hirdetes

Tudományos magyarázata van, kiket csípnek jobban a szúnyogok

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy társaságban vagytok, de a haverodat kevésbé csípik a szúnyogok, mint téged? Annak, hogy kit csípnek jobban a szúnyogok, és kit kevésbé, tudományos magyarázata van.

A tudomány megmondja, kiket csípnek jobban a szúnyogok

Nem indult jól az idei nyár, hiszen az egész ország területén, szinte mindenki a már-már elviselhetetlen szúnyoginvázióról panaszkodott. Az, hogy kit csipkednek jobban össze, mi alapján választják ki áldozatukat, tudományosan alátámasztott tény. Az első és legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy már születésünktől genetikusan eldől, hogy szeretnek-e minket ezek a vérszívók.

A szúnyogok valójában nem a táplálkozásukhoz szívják a vérünket, mivel kizárólag növényi nektáron élnek. Azért van szükségük a vérünkre, mert az abban levő egyik speciális fehérje elengedhetetlenül fontos a peték kifejlődéséhez a nőstény szúnyog szervezetében. Ezért van az, hogy csak a nőstény szúnyogok támadják az embert, a hímek pedig vegetáriánusok.

A szúnyogok alapvetően szaglásuk után mennek és döntenek, hogy kit csípjenek meg. Vagyis számukra az a legfontosabb, milyen vegyületek vannak a kiválasztott áldozat leheletében és izzadságában.

Választásuk egyik legfontosabb tényezője a vércsoport. Kutatások sora bebizonyította már, hogy legjobban a 0-ás vércsoportot szeretik, aztán a B-t, és legkevésbé az A-t. Az emberek 15 százalékának az izzadságából hiányzik az a kémiai nyom, ami elárulná, hogy milyen a vércsoportja, ezeket az embereket jellemzően elkerülik a szúnyogok. Ők a legszerencsésebbek, mert a vérszívók nem szeretik a meglepetéseket.

hirdetes

A kövér felnőtteket szeretik a legjobban

A másik kulcsfontosságú dolog, ami vonzza a szúnyogokat, a szén-dioxid, amit mindannyian kibocsátunk kilégzéssel, ki többet, ki kevesebbet. Minél testesebbek vagyunk, és minél szaporábban vesszük a levegőt, annál többet, és annál jobban csípnek a szúnyogok is. A felnőtteket általában jobban szeretik a gyerekeknél, és a kövérebb emberek is kedveltebbek az átlagnál.

Egy másik vegyület, ami kimondottan vonzza ezeket a repülő rovarokat, az izzadságban levő tejsav. Ez testmozgás hatására jön létre az izmokban, és a szúnyog imádja a szagát, és azzal azt is, aki sokat és intenzíven edz.

A lábfej a legkedveltebb célpont

hirdetes

A bőrünkön tenyésző egyes baktériumok és mikrobák a magyarázata annak, hogy miért szeretik annyira összecsipkedni az ember bokáját és lábfejét a vérszívók - kiderült, tipikusan itt a leggazdagabb a bőrön élő baktériumpopuláció, melyek vonzzák a szúnyogokat.

Alkoholfogyasztás során még jobban magunkhoz vonzzuk a szúnyogokat. Ilyenkor megjelenik az izzadságunkban az etanol, aminek a szaga szintén kedves a szúnyogoknak, ráadásul az alkohol megemeli a testhőmérsékletet és azzal a verejtékezést is növeljük, ami megint vonzó célponttá tesz minket.

A terhes nőket nagyjából kétszer jobban csípik a szúnyogok, mivel ők kilégzésenként átlagosan 21 százalékkal több szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

A szúnyogok nemcsak a szaglásukat, a látásukat is használják az áldozat kiválasztásához: már a ruhánk színével fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet, a sötét színek, különösen a vörös, vonzza a vérszívókat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
165 683
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 262 323
Közösség
hirdetes

Szótár

Gulács

Gulács: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Gulács közülük az egyik. A Balaton-felvidék... Tovább

Élet és Irodalom

Élet és Irodalom: Az Élet és Irodalom (röviden ÉS) magyar irodalmi-közéleti hetilap 1957... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek