Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A 2016 NF23 jelű aszteroida a jövő héten fog elszáguldani bolygónk mellett. Az objektum meglehetősen nagy, a becslések alapján nagyjából akkora, mint egy Boeing 747.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

A 2016 NF23 a számítások alapján augusztus 29-én mintegy 4.8 millió kilométerre lesz a Földtől – írja a Daily Mail. Ez 00,3 csillagászati egységnek (CsE) felel meg. (Egy csillagászati egység a Nap és a Föld átlagos távolságával egyenlő). Az égitest nagyjából 32 ezer kilométer per órás sebességgel halad, és a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik. Ebbe a kategóriában olyan égitesteket sorolnak be, melyek keringésük során 0,05 CsE-nél közelebb kerülnek bolygónkhoz, fényességük pedig eléri a 22 magnitúdót. Az augusztus végén érkező objektum fényessége 22,9 magnitúdó, így megfelel a kategóriának.

 

Az űrhivatal folyamatosan figyeli az aszteroidát a többi földközeli objektummal együtt, hogy kiderítsék, valóban veszélyeztetik-e a Földet. A NASA szerint a 2016 NF23 70-160 méter széles lehet. Átmérője tehát legalább akkora, mint egy Boeing 747 hossza. Az égitest egyébként az Aten aszteroidaosztályba tartozik.

hirdetes

 

A NASA az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektet a 2016 NF23-hoz hasonló földközeli objektumok megfigyelésére. A becslések alapján ugyanis a legnagyobb, 1 kilométernél szélesebb égitestek 90 százalékát már azonosították. Ezzel szemben a kisebb potenciálisan veszélyes aszteroidák csupán 10 százaléka ismert.

 

hirdetes

Egy kisbolygó vagy aszteroida a törpebolygónál kisebb, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitest, mely csillag körül kering. A legtöbb kisbolygó feltehetően a protoplanetáris korongból származik, melyek nem álltak össze bolygóvá a csillagrendszer kialakulásakor. Néhányuk saját holddal is rendelkezik. A mi Naprendszerünkben a kisbolygók többsége a kisbolygóövben található; ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, a Mars és a Jupiter pályája között, illetve a Kuiper-övben, azaz a Pluto környékén helyezkednek el.

 

Az első kisbolygót, a Cerest 1801. január 1-jén fedezte fel Giuseppe Piazzi (az égitestet 2006. szeptember 13-án az IAU törpebolygóvá minősítette). Az aszteroidák azonosításához több napnyi megfigyelés szükséges. Ez idő alatt minden éjszaka lejegyzik a csillagok helyzetét. A képeken elmozduló fénypontot aszteroidaként azonosítják.

Forrás

 

Forrás: Fotó: Thinkstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
301 403
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 470 141
Közösség
hirdetes

Szótár

Lotz Károly

Lotz Károly: Lotz Károly német származású magyar festőművész, a 19. századi akadémikus... Tovább

Sminktippek

Szeretnél mindig tökéletesen kinézni, de nem erősséged a sminkelés? Hasznos tanácsokat... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 199

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek