notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az állatkertben lakó afrikai bennszülöttek legendája

Az állatkertben lakó afrikai bennszülöttek legendája

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

1896-ben a legenda szerint nemcsak állatok, hanem emberek is a Fővárosi Állatkertbe költöztek. A Vasárnapi Újság akkor tudósítása „250 néger atyafiról” ír. De vajon mi az igazság?

Az állatkertben lakó afrikai bennszülöttek legendája

A legenda szerint az 1800-as évek végén az állatok mellett mást is megnézhettek azok, akik ellátogattak a Fővárosi Állatkertbe. Az egyik elkerített területen ugyanis egy néger törzs élt, akikről a Vasárnapi Újság 1896. augusztus 30-i száma is beszámolt: „Valóban érdekes látvány az a 250 néger atyafi, kik az ezredévi ünnep tiszteletére Afrikából Budapestre jöttek, s most ott tanyáznak az állatkertben” – kezdődik az írás.

„Ruházatuk mindössze egy tarka szövetű lepel, melyet festői ránezokba szednek; azt vélné az ember, tógás rómaiak. Testök egy része mindig kilátszik. Sokszor alig van rajtuk valami takaró, mert – aránylag – igen tiszták lévén, van mindig egy-kettő, a ki nagy hévvel mosakodik a vizérben, mely telepükön át csörgedez. Van tehát mód tanulmányozni testalkatukat s ez már magában is megérdemli az 50 krajezárnyi belépti díjt, mivel e négerek mitőlünk annyira elütő emberek. De fokozza a látvány becsét a határozott esztétikai élvezet. Szebb idomokat alig lehetne találni. Főleg fürdés közben egy ily karcsú néger alak, amint fénylik a róla lefutó víztől, valóságos eleven bronz szobor.”

hirdetes

Az Afrikából érkezett családnak még egy fiúgyermekük is született itt tartózkodásuk alatt. A családok az akkori újságok szerint önként jelentkeztek a költözésre, és jól érezték itt magukat. Gondoskodtak arról is, hogy lehetőleg azt az életmódot folytassák az állatkertben, amelyet hazájukban megszoktak.

A cikkből az is kiderül, hogyan kerültek ide. Az állatkert igazgatója a francia haditengerészetnél szolgált és eljutott Afrikába. Mikor hazatért, fenntartotta a kapcsolatot egykori lakhelyével. Minden évben kiválaszt a négerek közül egy-egy új csapatot, melyet a világ különböző állatkertjeiben bemutatott, köztük Budapesten is.

hirdetes

Az igazság

Több forrást is megvizsgálva, úgy tűnik tényleg igaz a legenda: 1884-től kezdve a hajdani állatkereskedő, Carl Hagenbeck valóban hívott az állatkertbe távoli népcsoportokat. Első alkalommal szingalézek jöttek 20 idomított elefánttal, de a nagyközönség megismerkedhetett a lappokkal és a sziúkkal is. 1896-ban pedig egy teljes afrikai törzset is az állatkertbe költöztettek, mely nagy látványosság volt a maga idejében.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
145 761
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 807 768
Közösség
hirdetes

Szótár

A forint pénzrendszer

A forint pénzrendszer: 1946. július 19-én a Magyar Köztársaság Kormánya a 9000/1946 ME. Sz.... Tovább

Gulács

Gulács: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Gulács közülük az egyik. A Balaton-felvidék... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek