notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Azt tudjuk, hogy gulyás finom, de azt tudod, honnan ered?

Azt tudjuk, hogy gulyás finom, de azt tudod, honnan ered?

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Pásztorok tápláléka volt, a falusi konyha közvetítésével vált mindennapossá. Számos fajtája van, de a közmegállapodás alapján az igazi kemény marhahúsból és bográcsban készül.

Azt tudjuk, hogy gulyás finom, de azt tudod, honnan ered?

Pásztorok tápláléka volt egykor, mint neve is mutatja. A foglalkozás szava Árpádkori, jellegzetes, róluk elnevezett étel jóval későbbi. A 18. század második felétől, a falusi konyha közvetítésével lett mindennapossá. Először minden magyar háztartásban ették és kínálták – de nem sokkal később a reformkorra már az iparszerű vendéglátás is étlapra, menülapra tette.

Népszerűségét, konyhai és terített asztali divatját a nemzeti öntudatunk fejlődésének köszönheti ez a neves étel. A 18. század közepétől főleg az elnémetesedési politika elleni tiltakozás egyik sajátos eszköze volt minden, ami magyar. Legyen az irodalom, zene, tánc, viselet, szokás, étel vagy ital. Fölkapták, népszerűsítették, favorizálták. Így történt a gulyás étellel, mára elterjedt nevén a gulyással is.

hirdetes

Amit az iparszerű vendéglátás készít, annak összetevőit bárki megtalálhatja a szakmában etalonként használt Venesz József – Turós Emil: Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia című munkájában – miszerint kell hozzá a marha színhús mellett maghatározott mennyiségű zsiradék, vöröshagyma, fokhagyma, paprika, só, köménymag, paradicsom, burgonya és csipetke. Főzhetik bográcsban és fazékban, lábosban egyaránt.

hirdetes

Közmegállapodás a háztartásban és vendéglátásban egyaránt, hogy kemény marhahúsból kell készíteni és az igazit csakis bográcsban!

Van azután egy sor különlegesség is. Így a csángó gulyás, savanyú káposztával, rizzsel és tejföllel. A kolozsvári, amit fejes káposztával készítenek. A szegedi, vagy inkább alföldi néven ismert vegyes zöldséggel, a szerb kelkáposztával ajánlott. A csikós gulyásba csipetke helyett metélt-tészta kívántatik. Másutt csusza-tészta kerül bele. Jellegzetes városi kitalálás az úgynevezett „Fiáker-gulyás”, melyhez kockázott ecetes uborka, karikára vágott teavirsli kívánkozik, és pörköltes ízűre kell készíteni. És hogy a nevet is cifrázzuk, régik és újabbak között akad sörgulyás, babgulyás, betyárgulyás. És Tenkes-gulyás, Likócsi-gulyás napjainkban. A hamis gulyásról és hadi-gulyásról meg ne is beszéljünk.

Forrás: magyarkincsek.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
253 082
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 574 647
Közösség
hirdetes

Szótár

A jurta

A jurta: Magyar testvérnépek egyik hagyományos lakóépülete a jurta. Szerte a Kárpát-medence... Tovább

Májusfa

Májusfa: régi népi szokás jelképe, mely a tavaszi ünnepkör jellegzetes jelképe volt. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 78

Átlagos értékelés: 4.7

Magyar