notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Black Friday a magyar valóságban

hirdetes

A Black Friday - Valós és valótlan leárazások

GA

Az utóbbi években nálunk is megjelent és elterjedt a Black Friday, de ezt még nem igazán sikerült úgy megvalósítanunk, ahogyan az USA-ban működik. Nem árt, ha az ember körültekintő, és látja a “hihetetlen leárazások” mögött álló érdekeket.

Black Friday kamu

A Black Friday eredete

Először vegyük át egy picit, hogy mi is pontosan a Black Friday. Ez az amerikai hálaadást követő első péntek. A hálaadás mindig november negyedik csütörtöke. Mivel ez nem fix dátum, ezért a Black Friday-nek sincs pontos időpontja. A 2017-es évben ez november 24-ére esik.

1966. januárjában a „Fekete péntek” nevet adta a Philadelphiai Rendőrség a hálaadást követő napnak. Azonban ez nem egy kedveskedő név. A fekete péntekkel indul meg a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, és a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár.

Ezen a napon a kereskedők már a hajnali órákban kinyitnak, hogy kiszolgálhassák a hatalmas tömegek igényeit, és akciókkal, leárazásokkal igyekeznek minél több embert bevonzani. És bizony ha az egyik márka leárazza termékeit, akkor a versenytársnak is követnie kell ezt a szép szokást, ha nem akar lemaradni eladásaiban.

Black Friday leárazás

A Black Friday alkalmazása Magyarországon

hirdetes

Magyarországon a kereskedők nem szívesen árazzák le termékeiket. Nálunk inkább az időzítésből lett verseny, és nem az árakból. A kereskedők igyekeznek versenytársaik előtt 1-2 héttel megrendezni ezt a neves napot, ennek következtében nálunk a Black Friday akár egy hónapig is tarthat. Aztán más márkák egy hétig tartják a fekete pénteket, hogy ezzel jussanak előnyhöz. 

hirdetes

Sokkal zavaróbb, hogy nálunk elég jellemző az az áruházakra, hogy nem a legújabb dolgokat hirdetik meg durván leárazva, hanem inkább készletkisöprést tartanak, és az amúgy is kifutó dolgoktól válnak meg kedvezményes áron. Azokat pedig meg lehetne venni két héttel később is, épp ugyanolyan olcsón egy másik akcióban. 

A “legszebb” húzás az összes közül természetesen a leárazás előtti felárazás. Azaz mikor felnyomják valaminek az árát 120%-ra, hogy aztán levigyék 95%-ra.

Érthető, hogy a magyar márkák próbálnak valami egyedit és különlegeset mutatni, csak egy már létező jelenséget átalakítani teljesen felesleges és lehetetlen is.

Black Friday – Mire érdemes figyelni?

Nem árt, ha a nagy leárazások előtt tisztában vagyunk a keresett, áhított termék árával, ugyanis egy áthúzott ár az eredeti felett nem feltétlenül a termék addigi árát jelenti. 

Ne felejtsük el, hogy az impulzusvásárláskor, azaz a nem tervezett vásárláskor, a 10 000 Ft-ról 8 000-re leértékelt terméknél nem 2 000 Ft-ot spórolunk, hanem 8 000-et költünk el.

És végül érdemes inkább a globális cégeket, nagy márkákat, hivatalos viszont eladókat figyelemmel kísérni, hiszen minnél több szem szegeződik valamire, annál kisebb a valószínűsége az átverésnek. Például a DJI, drónokkal foglalkozó cég hivatalos magyar viszonteladója a DroneXpert.hu, így ez a webshop is a hivatalos drón Black Friday akciót követi.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
85 170
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 009 203

Szótár

Baradla-barlang

Baradla-barlang: Az ország leghíresebb barlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt... Tovább

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác: Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, „az anyák megmentője". Jó... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország