Budapesti okososzlop

Budapesti világszabadalom

Pi

A jövő eljött Budapestre is! Világ szinten is újításnak számít az ún. okososzlop, melyekkel nemsokára a fővárosban is lehet találkozni.

Okososzlop Budapesten

Az első, csoportba kapcsolt közvilágítási oszlopokat mutatták be Budapesten, a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban.

A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze. Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak, egyebek mellett wi-fi szolgáltatást, videós térfigyelést, segélyhívást, elektromos járműtöltést, környezetérzékelő szenzorokat és programozható LED információs képernyőket. Az összköltség mintegy 50 millió forint volt.

A projekt magyar fejlesztők munkája, az intelligens oszlopok hozzájárulnak a budapestiek életminőségének javulásához. Az oszlopok által gyűjtött információk és az általuk nyújtott szolgáltatások hozzájárulnak a környezet állapotának jobb megismeréséhez, a fogyasztóbarát digitalizáció vívmányainak elterjedéséhez, a közbiztonság javításához, miközben minőségi energiaszolgáltatást nyújtanak és elősegítik a tiszta, klímabarát közlekedést.

Okososzlop <a class="autolinkeles" title="budapest" href="https://www.magyarorszagom.hu/budapest.html">Budapest</a>en

A cél ezáltal is egyértelmű: Magyarországra a dinamikus és minőségi gazdasági növekedés legyen jellemző, ebben a magas hozzáadott értéket biztosító, innovációra támaszkodó tevékenységeknek kell vezető szerepet játszaniuk. Ehhez szükség van olyan, főként hazai innovációkra, amelyek közelebb hozzák a digitális megoldások alkalmazását az emberekhez, amelyek magasabb minőségű szolgáltatásokat és jobb életminőséget eredményeznek a mindennapokban.

A kísérleti projekt bemutatja az oszlopok újfajta hasznosításának lehetőségeit valós városi környezetben, valamint a jövőbeni értékesítés referenciájaként is szolgál.

A fenti példából is kitűnik, hogy a főváros élhetőségére, és ennek javítására helyezi a hangsúlyt. Szerencsére erre olyan nagy panasz nem lehet, mivel Budapest élhetősége évről évre javul, a magyar főváros 2010-ben az 55. helyen végzett, míg mára a 34. helyre került. A projekt hozzájárul ahhoz, hogy Budapest az okos városi megoldások úttörője legyen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Szótár

Pest megye

Magyarország 19 megyéjének egyike, mely az ország közepén található. Benne található... Tovább

Floppy lemez

Floppy lemez: a mai gyerekek már nem tudják, hogy mi ez. Úgy néznek rá, mint egy VHS... Tovább

Tovább a lexikonra