notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy kegyetlen gyilkosra sújtott le utoljára a híres kivégzőeszköz

hirdetes

Egy kegyetlen gyilkosra sújtott le utoljára a híres kivégzőeszköz

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

42 éve 1977. szeptember 10-én sújtott le utoljára a francia guillotine. Az áldozat egy elvetemült gyilkos volt, a tunéziai származású Hamida Djandoubi volt. A férfi 1974-ben elrabolta, megkínozta, majd megfojtotta a 21 éves Elisabeth Bousquet-t. Hároméves pert követően halálra ítélték. Ő volt az utolsó akire lesújtott a guillotine, mivel 1981 szeptemberében a francia Nemzetgyűlés eltörölte a halálbüntetést.

Egy kegyetlen gyilkosra sújtott le utoljára a híres kivégzőeszköz

Joseph Ignace Guillotin a közhiedelemmel ellentétben nem feltalálója, csak névadója volt a híres kivégzőeszköznek. A feltalálók korábban élt elődei voltak. Hasonló elven működő szerkezetet már az ókorban is használhattak, a középkorban Skóciában és Angliában a nemesi születésű bűnösöket végezték ki vele.

Az olaszok szerint nekik hiteles feljegyzéseik maradtak meg, ami szerint 1486. december 10-én, majd 1495. augusztus 11-én Nápolyban ketten is kénytelenek voltak fejüket a nyaktiló alá hajtani. Mindez azt mutatja, hogy ilyen szerkezetet már korábban is használtak, ám kétségkívül a francia forradalom idején ívelt fel „karrierje”. Rendszeres alkalmazását pedig Guillotin orvos javasolta.

hirdetes

Joseph Ignace Guillotin 1738-ban Saintes városában született. Eleinte jezsuita tanár volt, de később kivált a rendből és orvosnak tanult. Diplomáját 1770-ben szerezte meg, és a párizsi egyetemen kapott katedrát. 1788-ban röpiratot tett közzé a harmadik rendről, ennek hatására a nemzetgyűlés tagjává választották. Az új büntetőtörvénykönyv készítésekor kiállt a bűnhődés egyenlősége mellett, vagyis hogy az ítélet kiszabásakor ne vegyék tekintetbe a bűnös társadalmi állását.

hirdetes

1789. december 1-én felszólalásában javasolta, hogy a kivégzéseket az embertelen és kegyetlen akasztás helyett a „fájdalommentes” nyaktilóval hajtsák végre – ez ugyanis az áldozatot élete utolsó pillanatában megkíméli a szenvedéstől. „A nehéz szavak kimondására emberbaráti érzések indítottak” – mondotta Guillotin beszéde végén.

A nemzetgyűlés 1792. március 25-én fogadta el az indítványt. A nyaktiló bevezetése ellen legharcosabban Robespierre küzdött, aki akkor még a halálbüntetés eltörlését követelte. A megfelelő gép kiválasztásával egy Louis nevű orvost bíztak meg, aki az Angliában használatos eszköz mellett döntött, a nyaktilót ezért eleinte Louisette-nek hívták.

Forrás: mult-kor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
156 560
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 253 200
Közösség
hirdetes

Szótár

Puliszka

Puliszka:  A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Az étel neve a 17.... Tovább

Hurka-kolbász

Hurka-kolbász: A disznótoros ételeink alapját jelenti a hurka és a kolbász is. Több féle... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.8

Történelem