notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy trükkel két perc aludtak a vadászpilóták a II. világháborúban

hirdetes

Egy trükkel két perc aludtak a vadászpilóták a II. világháborúban

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A II. világháborúban komoly gondot okozott az amerikai légierőnél, hogy a vadászpilóták nem jutottak elég alvásidőhöz. Ez a kialvatlanság a bevetések során pontatlanságban öltött testet, ez pedig azt jelentette, hogy könnyebben lelőtték őket, elhibázták a célpontot, vagy a saját kollégáikat lőtték le.

Egy trükkel két perc aludtak a vadászpilóták a II. világháborúban

Nagyon fontos volt, hogy az amerikai vadászpilóták elég alvásidőhöz jussanak a II. világháborúban. A hadsereg ezért egy Bud Winter nevű szakértőhöz fordult, hogy kifejlesszen egy módszert, ami segíthet „megtanítani” a pilótákat gyorsabban elaludni. A korábban amerikai futballedzőként dolgozó férfi egy pszichológia professzorral működött együtt, hogy a játékosai relaxáltabbak lehessenek, és jobban teljesítsenek nyomás alatt is.

Winter ugyanehhez a trükkhöz folyamodott: hat hét gyakorlás után a pilóták 96 százaléka 120 másodperc alatt aludt, akkor is, ha a körülmények nem voltak ideálisak az alvás számára. Akkor is, ha előtte kávéztak. Akkor is, ha ültek.

Ha pilótáknál ment ilyen körülmények között, akár neked is segíthet. Így működik:

1. Helyezkedj el kényelmesen

Ha az ember ágyban fekszik, akkor ez már meg is van. Ha nem, akkor próbáld megtalálni a lehető legkényelmesebb pozitúrát.

2. Lazítsd el az arcod

Az arcunkban 43 izom működik, és stressz esetén ezek befeszülnek, dolgoztatjuk őket, és így akadályozzák az alvást. Ha sikerül ellazítani az arcunkat, azzal azt üzenjük a testünknek, hogy minden rendben van. Lazítsuk el a nyelvünket, az arcizmokat, a homlokot, a rágóizmokat, a füleket, a szemhéjat.

hirdetes

3. Ejtsük le a vállunkat

Vegyünk egy mély lélegzetet, és engedjük el a bennünk lévő feszültséget. Ugyanígy lazítsuk el a kézfejet, a tenyerünket.

 

 

hirdetes

4. Lazítsuk el a lábakat

Menjünk végig a jobb lábunk izmain: comb, térd, vádli, boka, talp, lábujjak. Tudatosan lazítsuk el mindet. Ezt csináljuk meg a baloldalon is. Közben ügyeljünk, hogy a korábban ellazított részek se feszüljenek be újra.

5. Tisztítsuk ki az elménket 10 másodpercre

Aki nem meditál, annak ez nehéz lehet. Pár másodperc után az elme elvándorol és jönnek a mindennapi teendőkhöz kapcsolódó gondolatok: Reggel ki kell rakni a szemetet. Fel kell hívni holnap XY-t. Találkozni kell anyuval, fel kell adni a csekket és hasonlók.

Winter azonban egy relaxációs technikával rukkolt elő. Arra kérte a pilótákat, hogy képzeljék el a következőt:

Egy kellemes tavaszi napon egy csónak alján fekszel, ami finoman ring egy csodaszép tó vizén. A kég eget nézed és a fehér fellegeket. Ne hagyd, hogy más gondolat megzavarjon. Koncentrálj erre a gondolatra és közben ne mozdulj. Csak kapaszkodj ebbe a képbe és 10 másodpercig élvezd.

Volt egy másik alvást generáló fantázia is:

Képzeld azt, hogy egy hatalmas, fekete selyem függőágyban fekszel, és akármerre nézel, feketeség vesz körül. Ezt a képet is tíz másodpercig tartsd a fejedben.

A harmadik trükk, hogy azt ismételgeted magadban: ne gondolkodj, ne gondolkodj, ne gondolkodj.

És ennyi. Ha a test izmai lazák, és 10 másodpercre kikapcsolhat az elme, elkezdődik az alvás. Fontos, hogy ezt a módszert a pilóták hat hétig gyakorolták, és ezek után 96 százalékuknak sikerült 120 másodperc elteltével elaludniuk.

Ha nem megy az alvás, érdemes lehet tenni vele egy próbát.

Forrás: player.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
125 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 222 386
Közösség
hirdetes

Szótár

Aquincumi Múzeum

Aquincumi Múzeum: Budapest egyik leghíresebb, szabadtéri múzeuma.  A mai Óbuda... Tovább

Rákóczi híd

Rákóczi híd: Budapest főhídjainak egyike. A Rákóczi híd Budapest második legújabb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek