notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyedülálló látvány vár Magyarország több pontján is

hirdetes

Egyedülálló látvány vár Magyarország több pontján is

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Tudhat, hogy Magyarországon több olyan hely is van, ahol csak le kell feküdnöd a fűbe, és gyönyörködnöd a csillagokban? Általános csillaglesen, meteorzápor idején tartott túrán, holdfogyatkozás kémlelésen is részt vehetünk.

Egyedülálló látvány vár Magyarország több pontján is

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association), 2001 óta azzal foglalkozik, hogy összeszedi mindazokat a helyeket, ahol a fényszennyezés olyan kis mértékű, hogy zavartalanul lehet kémlelni az éjszakai égboltot. Emellett ismeretterjesztő, felelős világításpolitikai megoldásokkal is foglalkozik. Magyarországon három hivatalos „csillagoségbolt-parkot” regisztráltak. A Bükkben, a Hortobágyon és a Zselicben.

Külön öröm, hogy Európában másodiknak, a skót Galloway Forest Park után a Zselici Csillagpark kapta meg a minősítést. Többféle kategóriát hoztak létre, a nemzeti parkoktól egészen a privát, tudományos munkára használt helyekig. Az IDA hivatalos honlapjára rengeteg olvasnivalót töltöttek a fényszennyezéssel kapcsolatban és sok hasznos tippet kaphatunk a témában, akár makrokörnyezetünk felelős, kíméletes megvilágítására is. Egy listán és térképen pedig azokat a minősített helyeket találjuk, ahol az égbolton, tiszta idő esetén a legcsodásabb a látvány.

 

hirdetes

 

A Zselici Csillagpark csillagvizsgálójában egy 40 cm átmérőjű távcsőbe is belekukkanthatunk a szervezett túrák közben. Az éjszaka is bejárható tanösvények mellett csillagászati bemutatókhoz lehet csatlakozni, a 25 méter magasban lévő kilátóból pedig tényleg egyedülálló a látvány, ha nincsenek felhők az égen, a Badacsonyig ellátni (ez légvonalban körülbelül 80 km-es távolságot jelent). A park területén található a Ropolyi-tó, partján főleg az augusztusi csillaghullások időszakában rezzenéstelenül várakoznak a fotósok, hogy a víztükörrel megspékelve még látványosabb fotókat készíthessenek.

Nehéz ilyet lemérni, de míg egy városban az égre feltekintve olyan tucatnyi csillagot látni, az agglomerátumban lehet, hogy eléri a százat, addig a Hortobágyi Nemzeti Park területén több, mint 2000 fénypontot érzékelnek éjszakánként.

hirdetes

Nem csak a tejút szalagja rajzolódik ki, de megfigyelhetjük az úgynevezett „állatövi fényt” is, ami nem más, mint egy piramist formázó fényhíd.

 

 

A Naprendszer egészét kitöltik az apró porszemcsék és erről az interplanetáris anyagról visszaverődik a nap fénye. A trópusokon lehet a legmarkánsabban kivenni a jelenséget, de szerencsére a Hortobágy csillagos égboltjára is visszajáró vendég, különösen a tél végén (február-március) napnyugta után és szeptember-októberben napfelkelte előtt.

A „legfiatalabb” csillagpark a Bükkben található, ők 2017-ben szerezték meg a minősítést. A Nemzeti Park területén megannyi pont van, ahonnan jól megfigyelhető az éjszakai, szinte kupolaszerűen meghajló, fényszennyezettségtől mentes égbolt. A csillagda, vagyis megfigyelő központ építése jelenleg is folyamatban van Répáshután. Előre bejelentkezve és egyeztetve általános csillaglesre, meteorzápor idején tartott túrán, holdfogyatkozás kémlelésen is részt vehetünk. Kalandoroknak mintegy 18 pontos térképet készítettek a legjobb spotokat feltűntetve, a Szalajka-réttől Bélapátfalváig.

Forrás: Roadster

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
125 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 222 386
Közösség
hirdetes

Szótár

Visegrádi Fellegvár

Visegrádi Fellegvár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Eladó lakás Fonyód

Eladó lakás Fonyód A fővárostól mindössze másfél órára fekszik hamisítatlan, csodás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 5.0

Magyarország