notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egzisztenciális katasztrófát okozhat a klímaváltozás 2050-re

hirdetes

Egzisztenciális katasztrófát okozhat a klímaváltozás 2050-re

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy évben 20 olyan nap lesz, amit az ember már nem tud túlélni, összeomlik az ökoszisztéma és 1 milliárd embernek kell elhagynia otthonát. Mindez megvalósulhat 2050-re, ha nem teszünk sürgős lépéseket a klímaváltozás mérséklésére – áll a Melbourne-i székhelyű Breakthrough National Center for Climate Restoration jelentésében, amely nem egy új tanulmány, hanem már létező kutatások alapján összeállított lehetséges jövőbeli forgatókönyv. A riport tehát lényegében egy jóslat egy lehetséges globális katasztrófáról.

Beláthatatlan következményei lehetnek a klímakatasztrófának

A jelentés szerint több mint egymilliárd ember válik otthontalanná, összedől az élelmiszeripar és a világ legnépesebb városaiból számos válik részben lakhatatlanná. Az írás előszavát Chris Barrie az ausztrál hadsereg nyugalmazott admirálisa jegyzi, aki úgy fogalmazott: a nukleáris háború után a globális felmelegedés a legnagyobb katasztrófa, amit az emberiség okozott. Barrie szerint az ítélet napja nem elkerülhetetlen, de ehhez drasztikus és azonnali lépésekre van szükség.

 

Azonnali hatállyal reagálni kell

 

Andrew King a Melbourne-i Egyetem klímakutatója – aki nem volt a jelentés készítői között – azt mondta: az írásban felsorolt lehetséges kimenetelek megelőzhetők, és nem várja az emberi civilizáció végét 2050-re, azonban „az emberiség kétségkívül hatalmas fenyegetésnek van kitéve, amire azonnali hatállyal reagálni kell”. King szerint a globális biztonságra a klímaváltozás mellett számos más tényező is hatással lehet. Példaként említette a népességnövekedést, illetve, hogy az emberek hogyan reagálnak a megváltozott körülményekre.

 

A jelentés két klímakutató, David Spratt és Ian Dunlop nevéhez fűződik, akik mindketten klímakutatók, de Dunlop korábban a fosszilis iparágban töltött be nemzetközi cégvezetői pozíciókat és az ausztrál szénipari szövetséget is vezette.

hirdetes

 

Százmillióknak kell elhagyniuk otthonukat

 

A jelentés szerint, ha a globális hőmérséklet 2050-re 3 Celsius-fokkal emelkedik az ipari forradalom előtti szinthez képest, akkor a világ népességének 55 százalékának – a szárazföldi területek 35 százalékán – évi több mint 20 napon kellene olyan forrósággal megbirkóznia, amit az ember már nem képes túlélni. Nyugat-Afrikában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában évi több mint 100 halálosan forró nap lenne, aminek következtében több mint egymilliárd embert kellene máshová költöztetni. A megemelkedő tengerszint miatt a világ számos nagyvárosa, a többi között Mumbai, Jakarta, Sanghaj, Kanton, Hongkong, Ho Si Minh-város, Bangkok és Manila egyes részei elnéptelenednének, és csak Bangladesből 15 millió embert kellene áttelepíteni. Az élelmiszer-termelés is összezuhanna, mivel a mezőgazdasági szempontból fontos rovarok száma katasztrofális mértékben csökkenne, a kulcsfontosságú termőterületeken élhetetlen lenne a klíma, krónikus vízhiány alakulna ki, az élelmiszerhiány következtében pedig az árak az egekbe szöknének. Emellett a világ több nagy ökoszisztémája is összeomlana, például az északi-sarki, az amazóniai és a korallzátonyokon élő.

hirdetes

 

Nem ez az első, hogy kutatók a globális felmelegedés lehetséges következményeire hívják fel a figyelmet. A legnagyobb visszhangot a világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) tavaly őszi jelentése kapta, de idén márciusban egy mérföldkőnek számító ENSZ-jelentés hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken az emberiség cselekvési ideje. A szintén az ENSZ-hez tartozó IPBES májusi jelentése szerint egymillió fajt máris a kihalás fenyeget, valamint azt is írják, hogy a bolygó ma ismert biológiai összetételének 75 százaléka jelentősen megváltozhat. A CDP nevű környezeti kockázatkezelő cég gazdasági hatásokat vizsgáló friss, júniusi jelentése szerint pedig a világ legnagyobb vállalatai ezermilliárd dolláros veszteségre számíthatnak a klímaváltozás miatt.

Forrás: CNN

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
225 523
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 322 163
Közösség

Szótár

Panorámás lakás Balatonon

Panorámás lakás Balatonon A magyar tenger partján élni kiváltság. A gyönyörű... Tovább

Palotás

Palotás: Tradícionális magyar táncfajta. A magyar táncok kiforrásának ideje a 16. századra... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek