Elhunyt Stephen Hawking

76 éves korában elhunyt Stephen Hawking

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Stephen Hawking, a fizika tudományának legfényesebb csillaga, aki gyökeresen megváltoztatta a világ kozmológiáról alkotott nézeteit és véleményét, és aki milliókat inspirált munkásságával és kitartásával, 76 éves korában elhunyt. Családja a március 14-ére virradó reggelen jelentette be a professzor halálát, aki élete utolsó óráiban Cambridge-i otthonában tartózkodott.

Stephen Hawking 76 éves korában hunyt el

Hawking gyermekei, Robert, Tim és Lucy a következőt mondták a bejelentésben: „Mély bánattal fogadtuk szeretett édesapánk ma reggeli távozását. Hatalmas tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és hagyatéka sok évig tovább él majd. Bátorsága és kitartása mellé társuló zsenialitása és humora az világszerte inspirálta az embereket. Egyszer azt mondta: ’Nem igazán érne sokat ez az univerzum, ha nem lenne azon emberek otthona, akiket szeretsz.’ Mindig hiányozni fog nekünk.”

 

Tudóstársai és szerettei számára Hawking intuíciója és páratlan humorérzéke éppen annyira különlegessé tette őt, mint elképesztő tudása, ami betegsége ellenére is bizonyította, hogy az emberi elme valóban nem ismer határokat.

 

Stephen Hawking hallgatói évei és betegsége

Hawkingnál 1963-ban, 21 éves korában állapítottak meg MND-t. Az orvosok legfeljebb két évet jósoltak neki. Azonban az akkoriban még csak szárnypróbálgató tudós betegsége jóval lassabban fejlődött az átlagnál, így a két évből végül 55 lett. Hawking egyszer azt állította, hogy összesen 1000 órát dolgozott egyetemi hallgatóként az Oxfordon. Utolsó egyetemi évében kétséges volt, hogy első- vagy másodfokú diplomával végez-e majd. Mivel jól tudta magáról, hogy nehezen kezelhető hallgatónak tartották ezért azt ígérte tanárainak, hogy ha elsőfokú diplomát adnak neki, akkor Cambridge-ben folytatja tanulmányait, és azzal fenyegetőzött, hogy ha másodfokú végzettséget kap, akkor az Oxfordon marad. Az illetékesek az első opció mellett döntöttek.

hirdetes

 

Talán csak azok tudják igazán értékelni az életet, akik valaha szembenéztek a halállal. Hawkingnak erre több lehetősége is adódott. Egyrészt 21 éves korában állapították meg nála súlyos betegségét, másrészt szemtanúja volt egy leukémiás fiú halálának is, akit még a kórházban ismert meg. Ezen történések eredményeként egy új szemlélet fogalmazódott meg benne: „Habár jövőm felhősnek látszott, rájöttem, nagy meglepetésemre, hogy jobban élvezem a jelenben élni az életet, mint bármikor azelőtt. A kutatásomban is sikerült előrehaladnom.” „A célom egyszerű. Az univerzum egészének teljes megértése, hogy miért az ami, és hogy egyáltalán miért létezik.”

hirdetes

 

Már a 60-as években elkezdett mankókat használni, de sokáig nem volt hajlandó tolószékbe ülni. Amikor végül megbékélt az ötlettel, cseppet sem visszafogott száguldozásairól vált hírhedté Cambridge utcáin, nem beszélve a hallgatók lábujjaira való szándékos ráhajtásról, és az iskolai ünnepségek táncparkettjén való pörgésről. Igen, ez volt a fiatal Stephen Hawking. A következő oldalon megismerkedhettek munkásságával!  

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
301 403
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 470 141
Közösség
hirdetes

Szótár

Széchenyi-díj

Széchenyi-díj: Széchenyi-díj magyar állami kitüntetés, a korábbi Állami Díj helyett... Tovább

Wenckheim-kastély

Wenckheim-kastély: A Békés megyei Szabadkígyóson található ez a kastély, mely 1875-79... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek