notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

3D-s nyomtatóval adják vissza emberek millióinak látását!

Emberek millióinak adhatják vissza a látását 3D-s nyomtatóval!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Emberek millióinak tudnak segíteni abban, hogy visszanyerjék a látásukat, hála a 3D-s nyomtatónak, ugyanis hamarosan emberi szaruhártyát is képesek lesznek készíteni a segítségével! 

3D-s nyomtatóval adják vissza emberek millióinak látását!

A látás elmondhatatlanul fontos az emberek számára ahhoz, hogy megfelelően tudjanak boldogulni a világban. Ha szemünk egészsége romlik, az kivetítődik az élet minden egyes pontjára, ezt igazán csak akkor tudjuk meg, ha valamilyen oknál fogva megsérül a látásunk. Bízzunk benne, hogy a ti szemetekkel nincs és nem is lesz semmi probléma, az viszont tény, hogy egyre többen küzdenek sajnos a szaruhártya betegségekkel, és ezek sok esetben csak transzplantáció révén orvosolhatók. 

 

Hála a New Castle-i egyetem munkatársainak, hamarosan nagyot változhat a világ, ugyanis egy olyan új technikát dolgoztak ki, mely segítségével megkönnyítik a szaruhártya-transzplantációra várakozó emberek életét. 

hirdetes

 

Dr. Che Connon szövet-sebészeti professzor és csapat egy 3D-s nyomtatót hívott segítségül, amivel egészséges szaruhártya-őssejtek, kollagén és alginát kombinálásával olyan biotintát állítottak elő, amellyel a szaruhártya alakját nagyjából 10 perc alatt rekonstruálni tudják. 

 

hirdetes

A szaruhártya védelmet nyújt a baktériumok és a szennyeződések ellen, de fontos szerepet játszik a fókuszálásban is. Mivel a szem külső rétegén található, nagyon sérülékeny. A világon megközelítőleg 10 millió embert érint a trachoma, vagyis a fertőző betegség okozta szaruhártyavakság. A rendelkezésre álló szaruhártyák pedig korántsem elegendőek, ezért jelent nagy előrelépést a dr. Che Connon által kifejlesztett technika. Mivel őssejteket használ a szaruhártyák felépítéséhez, a replikák szinte kimeríthetetlen forrásai lehetnek a transzplantátumoknak.

 

“Az alginát és a kollagén kombinációja életben tartja az őssejteket, és olyan anyagot hoz létre, amely eléggé merev ahhoz, hogy megtartsa, de elég puha ahhoz, hogy ki lehessen nyomni a 3D nyomtató fúvókájából” – mondta Che Connon, a Newcastle-i Egyetem kutatója.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Belgrád

Belgrád: Belgrád Szerbia fővárosa (eredeti magyar neve Nándorfehérvár).1403-ban lett... Tovább

Victor Vasarely

Victor Vasarely: 1908-ban született Pécsett. Eredeti neve Vásárhelyi Győző volt.Vasarely a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 229

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Hírek Külföld Technológia