notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Farsang, farsangi népszokások, farsangi hagyományok, farsang Magyarországon

Farsangi szokások, farsang Magyarországon

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A farsang és a farsangi mulatságok eredetileg a két évszak küzdelmére vezethető vissza. A farsang a tél búcsúztatásának és a tavasz köszöntésének az ünnepe, nézzük, milyen farsangi szokásokat ismerünk Magyarországon, és világszerte!

Minden, amit tudni érdemes a farsangról

A farsang

A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka.

 

Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át (erre utal az elnevezés is az olasz "carneval" helyett), míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is. 

 

Farsang a magyarság körében

hirdetes

A farsang elnevezése és a legrégebbi szokásadatok középkori német polgári hatásra vallanak, de vannak az Anjouk és Mátyás király udvarából itáliai hatásra utaló adatok is. A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is (pl.: első menyegzős vasárnap = vízkereszt utáni első vasárnap, vővasárnap = farsangvasárnap az ifjú férj az após kontójára fogyasztott stb.).

 

A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt. 

 

Farsangi szokások 

A farsanghoz fűződő szokások számos nép rítusainak emlékét őrzik. A szokások és hiedelmek többsége, és így a maskarás farsangi felvonulás is a vígasság utolsó napjaira, farsangvasárnapra, farsanghétfőre, húshagyókeddre, az ún. "farsangfarkára" összpontosulnak. Ezeken a napokon a felszabadult mókázásé volt a főszerep, vagy ahogyan egyesek mondták ez volt a "fordított világ" napjai.

hirdetes

 

Ezt mutatták a zártkörű kocsmai asszonymulatságok, a farsangi paródiák, a farsangi álesküvők. Ebben az időben a mezőgazdasági munkák szüneteltek, hiszen ez volt a szórakozás legfőbb ideje. A hamvazószerdát követő napon, az egynapos böjt után a böjtöt felfüggesztették, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák a farsangban megfáradt emberek. A következő oldalon még több dolgot megtudhatsz a farsangról és a farsangi szokásokról, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
275 986
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 597 551
Közösség
hirdetes

Szótár

Vágó István

Vágó István:  Vágó István kvízprofesszor, az egyik leghíresebb magyar tv-s... Tovább

Fehér magyar tyúk

Fehér magyar tyúk: Ha vidéken sétálgat az ember, akkor a barna tyúk mellett ez az a fajta,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 233

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság