notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

100 éves fa törzsében működik a világ legkisebb, legaranyosabb könyvtára

100 éves fa törzsében működik a világ legkisebb, legaranyosabb könyvtára

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy nyárfa törzsében keltették életre a világ legkisebb, egyben legaranyosabb könyvtárát, ami az önkéntesség és a kölcsönösség elvén működik, most ezt a nem mindennapi könyvtárat mutatjuk be nektek! 

100 éves fa törzsében működik a világ legkisebb, legaranyosabb könyvtára

Az Idaho állambeli Coeur d’Alene településen találhatjuk meg ezt a csodálatosan szép könyvtárat, létrejötték Sharalee Armitage Howardnak köszönhetjük. Ő volt ugyanis az, aki először úgy döntött, hogy kivágja az otthona előtt elszáradt, közel száz éves nyárfát. Kisebb habozás után meggondolta magát, és úgy határozott, hogy a fa törzsét meghagyja. A fatörzs környékét nagyon szépen rendbe rakta, felszerelt rá egy ajtót, illetve lámpával világította meg kívül-belül. A törzs elé épített egy mutatós lépcsőt is, illetve kialakított egy pár polcos, nyitható-zárható tárolót, amit könyvekkel töltött meg. 

 

A kialakított könyvtár ezután kezdte meg működését, ami az önkéntesség és a kölcsönössé elvét követi. Ez annyit jelent, hogy Sharalee Armitage Howard arra kezdte el bíztatni szomszédjait, ismerőseit és rokonait, hogy bátran vigyenek a könyvekből, de hozzanak helyettük újakat. Couer d’Alene-ben ezzel létrejött vélhetően a világ legkisebb könyvtára, amelynek a katalógusát lehetetlen összeírni, hiszen a megalakulás óta folyamatosan cserélődnek a könyvek. 

hirdetes

 

Nem ez az első könyvtár, ami nagyon ötletes, és mutatós, ugyanis a kanadai Cardiganban kialakítottak egy aprócska házikót, ahol nagyjából egy 2000 kötetet állománnyal rendelkező könyvtár jött létre. Ide válthatunk egy élethosszig tartó tagsági díjat, melynek az ára öt kanadai dollár. 

hirdetes

 

A legötletesebb viszont mégiscsak az a nyugdíjazott általános iskolai tanár, aki Antoni La Cava-n hozta létre a könyvtárat, erre a célra nem mást, mint háromkerekű autójának csomagterét használta fel, ezt alakította át könyvtárrá. Az úriember az olaszországi Basilicata régió hegyes-dombos vidékét járja a nem mindennapi járművel, és az úttalan utakon kanyarogva olyan gyerekekhez juttatja el az olvasmányokat, akik máshogyan képtelenek lennének hozzájutni a kötetekhez. Példamutató, nagyszerű kezdeményezés, le a kalappal előtte, íme, egy fotó róla és a csodás könyvtáráról: 

Fotó forrása: Pinterest

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
729 446
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 272 001
Közösség
hirdetes

Szótár

Rám szakadék

Rám szakadék: A szakadék vulkáni eredetű, észak-déli irányban futó egy kilométer hosszú... Tovább

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 213

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek