notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sosem látott madarat üdvözölhettünk Magyarországon!

Sosem látott madarat üdvözölhettünk Magyarországon!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magyarországon még soha nem találkozhattunk ezzel a kis aranyos szépséggel, 2018. március 19-én, Kisújszálláson sikerült megpillantania őt Pabar Zoltán madármegfigyelőnek. 

Sosem látott madarat üdvözölhettünk Magyarországon!

(Kép forrása: Flickr/Ron Knight)

 

A szokatlan tollazatú madárka Pabar Zoltán etetőjén tűnt fel, az alapos madárhatározást követően pedig kiderült, hogy az állat egy eddig nem látott faj Magyarországon. Immáron kis hazánk madárfaunája 417 madárfajt tartalmaz – ezt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közölte. A hír hallatára természetesen a hazai madarász társadalom útnak indult, és sikerült is megfigyelni a madarat, pár nappal később viszont eltűnt a kereső szemek elől. 

 

A madárka egy veréb méretű szürkebegy volt, ők elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai között mozognak, leginkább rejtőzködő életmódot folytatnak. Nálunk a csoport egyetlen egy tagja, mégpedig az erdei szürkebegy fészkel, gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő. A magashegységek sziklabúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegy néhány példánya évről évre Magyarországra érkezik telelni, a sziklás hegyvidéki területekre, a kőbányákhoz, illetve a várakhoz. Két ázsiai szürkebegy-faj viszont még Európában is nagyon ritka látogatónak számít. 2016/2017 őszén és telén szibériai szürkebegy-invázió volt kontinensünkön, és még Magyarországon, egész pontosan a Szentendrei-szigeten is láthattunk egy-egy példányt.

hirdetes

 

hirdetes

A most megpillantott feketetorkú szürkebegy valószínűleg a visszatérő fagyos, havas időnek köszönhetően került szem elé, ő leginkább Európa és Ázsia határán, az Urál-hegységben, illetve Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben költ. Az északi, vonuló állományok Észak-Kazahsztántól, Afganisztánon át Nepálig telelnek, a faj Európában kifejezetten ritka vendég. A következő oldalon bemutatom nektek ezt a Magyarországon ritkaságnak számító madárkát! 
 

Sosem látott madarat üdvözölhettünk Magyarországon!

 

Sosem látott madarat üdvözölhettünk Magyarországon!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
584 568
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 127 123
Közösség
hirdetes

Szótár

Balatonboglári Gömbkilátó

Balatonboglári Gömbkilátó: A Gömbkilátó Balatonboglár jelképe. A körülbelül 60 méter... Tovább

Magyar kutyák

Magyar kutyák: alapvetően 9 tisztán magyar kutyafajtát ismernek el világszerte: Drótszőrű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 142

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek