notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Felsorakoztak a „Bosszúállók” a magyar szinkron védelmében

Felsorakoztak a „Bosszúállók” a magyar szinkron védelmében

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar szinkronért szólaltak fel a színészek

Törvényességet a szinkroniparban!

A Szinkron Alapszervezet honlapján megjelentetett közleményben a következőket írják még:

  • A szinkroniparban kizsákmányoló, a gazdasági erőviszonyokkal visszaélő, a partnerséget és sok esetben a törvényes jogi kereteket nélkülöző üzleti gyakorlat alakult ki.
  • A munkavállalók harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak. A szinkronban dolgozók díjazása nominálértékben az 1990-es évek elején alkalmazott díjak szintjét alig éri el. Reálértékben mintegy tizedrészét kapják munkájuk díjazásaként, miközben az iparág többi szereplője évente 20-40 százalékos növekedést ért el és a szinkronizálandó filmek mennyisége exponenciálisan nő.
  • A szinkroniparban dolgozó vállalkozásoknak fizetett díjazás jóval nagyobb mértékben csökkent az elmúlt harminc évben, mint azt a piaci feltételek indokolnák. A szinkronipari dolgozók díjazásának reálértékben vett csökkenését semmi nem indokolja, hiszen a filmes tartalmakat közvetítő piaci szereplők jövedelme nőtt.
  • hirdetes
  • Nem érvényesülnek a mindenkit megillető tisztességes munkafeltételek.
  • A szinkronizált tartalmakat megrendelő cégek legtöbbször nem kötnek szerződést, vagy törvénysértő, és jogszerűtlen szerződéseket iratnak alá az alkotókkal. Ezekben nem érvényesül a szerzői és előadóművészi jogdíj.
hirdetes

A SzíDosz-Szinkron Alapszervezet elnöksége ezért a lehető legrövidebb időn belül tárgyalásokat kezdeményez a megrendelőkkel és a szinkronstúdiókkal a szabályos, törvényes szerződési feltételekről. A Bosszúállók hangjai összefogásra szólítják fel a szinkronban dolgozó szakembereket. Azt kérik kollégáiktól: csak törvényes, kölcsönösen kialkudott és elfogadható feltételeket tartalmazó szerződéseket írjanak alá a megrendelőkkel. Ne hagyják magukat kizsákmányolni! Továbbá Felhívják a szinkroniparban dolgozó összes kollégánkat, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Egyben arra kérik a magyar nézőket és médiafogyasztókat, hogy támogassák a magyar szinkron ügyét.

A közlemény aláírói: Rajkai Zoltán, Stohl András, Nagy Ervin, Fekete Ernő, Simon Kornél, Zámbori Soma, Széles Tamás, Csöre Gábor, Csondor Kata, Miller Zoltán, Baráth István, Kőszegi Ákos, Mórocz Adrienn, Takátsy Péter.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
346 513
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 170 816
Közösség
hirdetes

Szótár

Skála Áruház

  Skála Áruház:  Az egyik leghíresebb magyar üzlet volt a rendszerváltás előtt,... Tovább

Debreceni mézeskalács

Debreceni mézeskalács: Debreceni mézeskalács számtalan formában és méretben készül pirosra... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 5.0

Magyar