notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ha üres az apa helye a családi asztalnál

Ha üres az apa helye a családi asztalnál

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hogyan nő fel egy gyermek apa nélkül? Mi az, amit elveszít az a gyermek, aki apa nélkül cseperedik fel. Az apa valamilyen szintű, vagy akár teljes mértékű hiánya teherként nehezedik a gyermekre. Egy remek írás az apa hiányáról.

Ha üres az apa helye a családi asztalnál

Apa, anya, gyermek, nagyszülők és távolabbi rokonok. Emberek közössége, akik rokonsági viszonyban kapcsolódnak egymáshoz. Egy olyan rendszerben, amelyben az egyes családtagoknak megvan a saját maguk feladata, és amelyben a reakcióik és cselekedeteik hatással vannak a többiekre. Hogy csak egy egyszerű példát nézzünk: anyuka is mennyivel jobb kedvű, ha apuka rámosolyog a reggelinél, és egy-két kedves szót szól hozzá, így anyuka is türelmesebb lesz a gyerekkel. Egy család, melyben a jó minta pozitív értéket teremt.

De sajnos nem csak ilyen működésű családokra találhatunk példát. Egyáltalán nem ritka, hogy a kezdeti hatalmas szerelem viszonylag rövid idő elteltével gyűlöletáradatba és sárdobálásba csap át. Amikor egy addig erősnek tűnő egység darabjaira hullik szét. Sokszor mindez már akkor történik, amikor a családba már megérkezett a gyermek is. De miért pont ekkor? Egyrészt mert sajnos sokan a gyermekvállalástól várják a kapcsolati problémájuk megoldódását. Ez az a pont, amikorra minden cérna elszakad, és minden hirtelen kezelhetetlenül sok lesz. Sokan úgy gondolják, majd a gyerek érkezése varázsütésszerűen megoldja az addigi kapcsolati problémákat, és minden, ami eddig nehézség volt, az az egyik percről a másikra eltűnik. De a szíve mélyén valójában mindenki tudja, érzi, hogy ez csak illúzió, és nem így lesz. Egy gyerek születése rendkívül sok lemondással jár a család életében, és sok esetben a férfi nem tudja elfogadni és feldolgozni, hogy az anya életében a gyermek lesz az első. Pedig ideális esetben ez nem azt jelenti, hogy a férfi kevesebb szeretet kap a nőtől. Csak a helyzet és a szerepek változnak meg részben.

hirdetes

Függetlenül attól, milyen nehézség miatt válik szét egy pár útja, a válás mindig is nehéz és fájdalmas teherként fog nehezedni a gyermekre. Aki csak azt veszi észre, hogy az eddigi közös családi étkezésekről hiányzik apa. Hogy ami eddig így volt, az mostantól máshogyan lesz.

Vannak természetesen olyan szülőpárok, akik a válásukból, a megromlott viszonyukból próbálnak minél kevesebbet éreztetni a gyerekkel. Hogy minél kevésbé sérüljön a gyermek lelke a kialakult helyzet miatt. Sajnos azonban a fordítottja ennek sokkal gyakoribb. Sok esetben a válással a gyermek egyszerűen a szülei küzdelmének tárgyává és harcainak áldozatává válik. Rosszabb esetben elkezdődik a gyermeknek a másik szülő ellen való hangolása.

Az apa valamilyen szintű vagy akár teljes mértékű hiánya teherként nehezedik a gyermekre. A helyzeten némiképpen tud segíteni az, hogyha az édesanyának újra lesz párja és így a kisgyermeknek nevelőapja.

hirdetes

Egy válás mindig átrendezi a családi szerepeket és a családtagok feladatait is. Egy anya azáltal, hogy egyedül neveli a gyerekét, valahol megpróbál egy személyben anya és apa is lenni, ami lehetetlen vállalkozás, hiszen egy nő hiába is szeretné pótolni az apát, nem tudja. Nem tudja megadni azokat a dolgokat egy gyereknek, amit csak egy apa tud, hiába is akarja. Mindez a teher természetesen az anya és gyermeke kapcsolatára is rányomja a bélyegét.

Az apa hiánya számos családban a keretek és határok eltűnését is jelenti. A gyerekek fiatalon az apa, illetve a biztonságos férfiminta hiánya miatt rossz társaságba keveredhetnek, hiszen hiányzik az életükből a férfiminta és a férfipéldakép. Tartozni akarnak valahova és valakikhez, szeretetre vágynak, ami pótolni tudja azt az űrt, amit valójában a családnak kellene betöltenie.

De az apahiány nemcsak a fiúknak jelent nehézséget, ugyanúgy nehéz indulást adhat az életben az apa nélkül felnövő lányoknak is. Hiszen egy kislány életében az apa az első férfi. Az első olyan férfi, akibe a kislány pár éves korában beleszeret, majd rájön, hogy apa anyához tartozik, így apa nem lehet az övé. Viszont tényleg az apa az első, aki férfiként megerősítő visszajelzéseket adhat lányának a viselkedéséről, szépségéről, amivel aztán a felnövekvő kislány útnak indulhat. És ha ez elmarad egy kislány életében, az sok nehézséget jelenthet a további úton, hiszen gyermekkori visszajelzések hiányában sérül a későbbi, nőiességével kapcsolatos értékrendje. Ha ez kimarad, akkor ezt a nők felnőtt korukban szeretnék begyűjteni, és például idősebb férfiakkal kerülhetnek párkapcsolatba.

Mindezeken a példák mutatják, hogy mennyire fontos a férfi és az apa jelenléte a családban. Hogy a hiánya a rendszer minden egyes tagjának életében – természetesen magának az elvált férfinak az életében is – kifejti és érezteti a hatását.

Forrás: ferfiakklubja.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
221 063
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 542 447
Közösség
hirdetes

Szótár

Margit híd

Margit híd: Budapest főhídjainak egyike. A budapesti Margit híd a Szent István körutat és a... Tovább

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek