Érkezik 2019 első nagyobb havazása!

Érkezik 2019 első nagyobb havazása!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Elmúlt a karácsony, és már 2019-et írunk, az igazi tél viszont még csak most veszi kezdetét! Nézzük, pontosan mikor érkezik az idei év első nagyobb havazása.

Érkezik 2019 első nagyobb havazása!

A csütörtöki napon már jelentősen fogjuk érezni a lehűlést, napközben sem fogunk mérni 0 Celsius fok feletti hőmérsékletet, éjszaka pedig fagypont alatt lesz a hőmérő higanyszála, a legtöbb területen -5 és -6 fok között alakul a hőmérséklet. 

 

Északnyugat felől kiadós csapadék érkezhet, ami túlnyomóan hő formájában hullhat le, tehát a tél már az újév első hetében be fog keményíteni. A markáns hidegfront mögött sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét már szerdán, illetve csütörtökön. Ennek az a következménye, hogy a hét második felében nemcsak éjszaka, hanem napközben is fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. 

 

Szombaton pedig megérkezik 2019 első nagyobb havazása is. Észak, északnyugat felől egy tőlünk északkeletre örvénylő ciklon melegfronti csapadékzónája érheti el Magyarországot, a felettünk elhelyezkedő fagyos légtömegeknek köszönhetően túlnyomóan hő formájában fog hullni a csapadék, a szelesebb nyugati tájakon havas eső eshet. 

hirdetes

 

A hólepel vastagsága a legfrissebb előrejelzések alapján eléri az öt centimétert, de a hegyekben ennél vastagabb hóréteg is kialakulhat, helyenként 10-15 centiméter friss hó is hullhat. A hó pedig meg is fog maradni, mivel a hőmérséklet a hétvégén -2 és +1 Celsius fok között fog alakulni, és a következő hét elején sem számíthatunk felmelegedésre. Előreláthatólag a következő hét közepétől ismét számíthatunk havas esőre, hószállingózásra, havazásra, és csípős, kemény hidegre. Megállapíthatjuk, hogy ismét karácsony után keményít be a tél, ahogyan azt már megszokhattuk! 

hirdetes

 

A tél a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Télen a legrövidebbek a nappalok és leghidegebb az időjárás. A Föld északi féltekéjén és a Föld déli féltekéjén mások a tél hónapjai. Az északi félgömbön március 21-e a csillagászati tavasz, szeptember 23-a pedig a csillagászati ősz kezdete. Alapvető kiváltó oka a napsugárzás által szállított hőenergia csökkenése és ennek következtében az átlaghőmérséklet tartós lecsökkenése. A Föld tengelyének ferdesége az Ekliptikához képest okozza azt, hogy télen kevesebb napfény éri az északi féltekét, annak ellenére, hogy a Föld ekkor van a legközelebb a Naphoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország

Szótár

Villányi borvidék

Villányi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike.  A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Pécsi Nemzeti Színház

Pécsi Nemzeti Színház: 1895. október 5-én nyitotta meg kapuit a műkedvelők előtt a Bánk... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.7