notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Holdfogyatkozás 2018 júliusban

Érkezik az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása, ne maradj le róla!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

2018 júliusában számíthatunk ismét holdfogyatkozásra, érdemes lesz megfigyelnünk, mivel minden más holdfogyatkozást felül fog múlni, amely 2001 és 2100 között előfordulhat.

Ne maradj le te sem a holdfogyatkozásról

Mit is nevezünk holdfogyatkozásnak? 

Igazából egy csillagászati jelenségről beszélünk, amelynek során a Hold részben vagy teljes egészében a Föld árnyékába kerül. Holdfogyatkozás akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Bolygónkról és az űrből is mindenhonnan látható, ahonnan a Hold éppen akkor látható, tehát nem parallaktikus jelenség.

 

A holdfogyatkozás fajtái

Teljes holdfogyatkozásról akkor beszélünk, ha a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ebben az esetben mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre, vörösre változik. Ennek oka az, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett.

hirdetes

 

hirdetes

Ha a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, az úgynevezett umbrába, akkor részleges holdfogyatkozásról beszélünk. Ebben az esetben a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.

 

Nézzük, mi is a penumbra!

A külső árnyék, vagy más néven penumbra az a térrész, ahol a Föld a Nap fényének csak egy részét takarja ki. Így tehát létezik teljes penumbrális-, illetve részleges penumbrális fogyatkozás is. A teljes penumbrális fogyatkozás esetén a Hold a külső árnyékon úgy halad át, hogy a teljes felülete bekerül ebbe a bizonyos félárnyékos részbe, viszont nem lép be az umbrába. Részleges penumbrális fogyatkozás esetén a Hold csak az árnyék külső részébe lép be, de a felszínét ekkor sem takarja teljesen a penumbra. Ez a jelenség sajnos nem annyira látványos, mivel alig változik a Hold fénye, néhány esetben a visszavert fény kissé sárgás színt kap a megfigyelések szerint. A következő oldalon elmondom, mikor számíthatunk az évszázad leghosszabb holdfogyatkozásra, lapozz egyet és tudd meg, mikor érdemes szemünket az égre szegezni! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Pákozdi csata

Pákozdi csata: Az 1848-49 es Szabadságharc egyik jelentős ütközete volt. Az egyik oldalon a... Tovább

Ásványvizeink

Ásványvizeink: Európa az ásványvíz források hazája, Magyarország pedig Európa egyik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 178

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek