notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ennek a májusi időjárásnak a növények örülnek a legjobban, annyira jó látni, hogy mindenhol virágba borultak a tájak, egész évben szeretnék gyönyörködni bennük! A pipitér sokak számára gyom, sokak számára viszont gyógynövény, amiben viszont mindenki egyetért az az, hogy a pipitér a világ egyik leglátványosabb növénye! 

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Az idei korán érkezett nyári idő segített abban, hogy az ezernyi színben pompázó virágokban gyönyörködhessünk úton-útfélen. Annyira jó volt látni szinte minden kertben, ahogy tüsténkednek az emberek, mindenki rohant a kertészetekbe, halomszámra vették a virágokat, hogy pár órával később már a saját otthonukat díszítsük ezekkel a szépségekkel.

 

Ahova viszont most érdemes ellátogatni, az nem más, mint a Káli-medence, ugyanis éppen most virágzik a réti pipitér, ami csodálatos látványt nyújt, szinte összefüggő mezőt alkot. Első ránézésre össze lehet keverni ezt a növényt a kamillával, és az ebszékfűvel, mert valóban nagyon nagy a hasonlóság, ez azonban ne tévesszen meg senkit, itt tényleg pipitért láthatunk! Kis hazánkban összesen öt pipitér faj található meg, a homoki, a festő, a nemes, a parlagi, és a réti pipitér.

 

Ezek közül négy fehérvirágú, a festő pipitér egyedül sárga. Onnan ismerhetjük fel ezeket a növényeket, hogy megdörzsölve általában erős, jellegzetes az illatuk, főleg a nehézszagú pipitéré. A pipitér fajok többsége a legtöbb ember számára gyomnövénynek számítanak, azt azonban kevesen tudják, hogy a népi gyógyászatban sokan használják, gyógyító hatásai miatt. A pipitér ugyanis gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, és még gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc-, és hajápolásra javasolható. A pipitér virágait akkor gyűjtsük, amikor fehér nyeles virágszirmai lefelé kezdenek hajlani ( homoki-, réti-, parlagi pipitér). Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a legjellemzőbb pipitér fajtákkal, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

 

Fotókat készítette: Amberg Anna

 

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Parlagi pipitér

A kifejlett növény közepes termetű, ágas, felemelkedő szárú, kopaszodó, levelei szabálytalanul kétszer-háromszor szeldeltek, virága sárga-fehér színű. Szórványosan szinte mindenhol találkozhatunk vele, de leginkább a könnyebb vályog-, vagy homoktalajokat kedveli, északon és nyugaton a savanyú talajokon mindenhol gyakori. 

 

Homoki pipitér

Első pillantásra leginkább a margitvirághoz, vagy a székfűhöz hasonlít, sokan össze is keverik ezeket a növényeket. Az tény, hogy a viráguk szinte teljes mértékben ugyanolyan, viszont a levelek alakja már egészen más. A mélyen hasadt, keskeny cimpájú levelek rövid nyéllel kapcsolódnak a szárhoz, a szeletkék széle pedig fűrészes. A virágok csövesek, általában sárga színűek, a nyelves virágok pedig fehérek. Nyílt gyepek, homokos területek virága, többnyire május végén-júniusban virágzik tömegesen.

 

Fotókat készítette: Amberg Anna

 

Ameddig a szem ellát - Mesebeli virágmező borítja a Káli-medencét!

Európában és Nyugat-Ázsiában honos, így hazánkban is. Észak felé egészen Skandináviáig hatol. Angliába és az Egyesült Államokba úgy hurcolták be. Bokrosan növekedő, többnyire 20–50 cm magas, ritkábban akár 60–70 cm-re is megnövő, gyengén szőrös szárú gyomnövény. Szárnyasan osztott lomblevelei elliptikusak, többnyire ülők, gyéren szőrösek, a fonákjuk szürkészöld. A szeletek lándzsásak, előre néző fogakkal. Virágzata hosszú kocsányon fejlődő, mintegy 3 cm széles, magányos fészkekből áll.

hirdetes

 

A vacok félgömb alakú, a pelyvalevelek lándzsásak, a fészekpikkelyek nemezesen szőrösek. A 12–25, aranysárga nyelves virág legfeljebb 10 mm hosszú. A csöves virágok hímnősek, öt összeforrt sziromlevéllel – porzólevelük is öt van. A magház alsó állású. A 2–4 mm hosszú kaszattermések kopaszok, mindkét oldalukon 5–7 hosszanti bordával. Kétéves vagy évelő. Fénykedvelő pionír növény. Hazánk domb- és hegyvidékein leginkább száraz réteken, szántóföldeken, utak mentén, töltéseken, rézsűkön nő. A száraz, nyáron meleg, humuszban szegény, sekély rétegű, homokos vagy köves talajokon is jól fejlődik.

 

Az agyagos, kötött talajon nem él meg. A szárazságot jól tűri. Árnyékos helyen nem él meg, a sós tengerparti levegőt jól viseli. Júniustól egészen augusztusig virágzik; öntermékeny, rovarok porozzák be. Magvai augusztustól szeptemberig érnek be. Régebben festőnövénynek használták (timsóval pácolt virágaiból sárga festéket nyertek); újabban sziklakertekbe ültetik.

 

A népi gyógyászatban korlátozottan terjedt el:

  • a magvaiból készült olajjal Észak-Amerikában fülbetegséget, süketséget kezeltek;
  • a zöld növényi részek hatóanyagai gyulladáscsökkentők és serkentik a havi vérzést.
  • A téli hideg beállta előtt célszerű a tövét visszavágni, majd faforgáccsal vagy falevelekkel betakarni, mert kissé fagyérzékeny.

 

Fotókat készítette: Amberg Anna

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Szlovákia

Magyarország északi szomszédja. Területét és lakosságát tekintve fele a hazánknak. Sajnos... Tovább

Művészetek Palotája

 A Müpa Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek megfelelő, többfunkciós... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 187

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás