notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legszebb magyar nők a történelemből

hirdetes

Az elmúlt évszázadok legszebb magyar hírességei

cs

Korunk magyar szépségeit senkinek sem kell bemutatni, hiszen a közösségi médián és a televízióban gyakran találkozhatunk velük. Azonban több olyan magyar származású hölgyre is büszkék lehetünk, akiknek nevét ma már sajnos csak ritkán hallhatjuk (leszámítva persze a róluk elnevezett helyeket).

A legszebb magyar nők

Mi most az ő emlékük előtt szeretnénk tisztelegni, és bebizonyítani, hogy a magyar nők bizony már régebben is a legszebbek voltak!

A XIX. század magyar szépségei

Blaha Lujza (1850-1926)

Néhány nő már élete során példaképpé és legendává válik, Blaha Lujza pedig ezen legendák közé tartozik. A „nemzet csalogányaként” emlegetett szépség 1850-ben született. Színészek között cseperedett fel, így már fiatal korában fény derült énekhangjára és lenyűgöző színészi tehetségére. Az iránta mutatott tiszteletet jelzi az is, hogy még élete során nevezték el róla a nevét viselő fővárosi teret.

Legszebb magyar nők - Blaha Lujza

 

Déryné Széppataki Róza (1793-1872)

A budapesti Déryné Bisztró, és sok miskolci hely is a népszerű színésznő, énekesnő és fordító Rózáról kapta a nevét. Ő volt az első igazán elismert (és feljegyzett) női operaénekes, aki ráadásul a magyar színház és opera világának is fontos személye volt. Amellett, hogy az ország első ilyen elismerést kivívó színésznője volt, Déryné 12 német színdarabot is lefordított magyar nyelvre.

hirdetes

 

Legszebb magyar nők - Déryné Széppataki Róza

Jászai Mari (1850-1926)

Jászai Mari nevét nem csak Budapest egyik tere tette halhatatlanná – még a Vénusz bolygó egyik kráterét is róla nevezték el. Megemlíthetnénk persze a nemzet legnagyobb színészeinek járó Jászai Mari-díjat is. A magyar színház egyik legfontosabb alakjaként több mint 300 szerepe volt és több színdarabot is lefordított magyarra.

Legszebb magyar nők - Jászai Mari

A következő oldalon az időben előrehaladva tovább három elbűvölő magyar hölgyről olvashattok. 


hirdetes
 

A legszebb magyar nők

A XX. század magyar szépségei

Hajmássy Ilona (1910-1974)

A tengerentúlon csak Ilona Massey-ként ismert színházi és filmes színésznő és rádiós előadó Budapesten született. Az „új [Marlene] Dietrich-ként” emlegetett Ilona több híres filmben is feltűnt, és még Lon Chaney Jr-ral is volt közös szerepük. 1943-ban a Ziegfeld Follies című musical-sorozatban is szerepet kapott a Broadway-en.

A legszebb magyar nők - Ilona Massey

 

Karády Katalin (1910-1990)

Generációk csodálták a színész és énekesnő Karády Katalint hihetetlen hangja és varázslatos megjelenése miatt. Első filmje, a Halálos tavasz 1939 egyik legnagyobb sikere lett. Ezt követően az ország szexszimbólumává vált. Halála után a Világ Igaza kitüntetésben részesítették, mert a második világháború során számos magyar zsidónak életét sikerült megmentenie.

A legszebb magyar nők - Karády Katalin

 

Hedy Lamarr (1914-2000)

Édesanyja budapesti zongoraművész volt, aki a felső osztályba tartozó zsidó családból származott. Első komoly szerződését 1938-ban kötötte meg az MGM-mel. Első filmje, az Algiers már abban az évben hatalmas sikert aratott. Lamarr a korszak olyan nagy filmes alakjai mellett játszott, mint Clark Gable és Spencer Tracy. Munkássága azonban nem csak színésznőként, hanem feltalálóként is említésre méltó. Találmányai közé tartozott többek között egy olyan tabletta is, amely a vízben feloldódva szénsavassá tette azt, illetve egy akkoriaknál biztonságosabb torpedó-navigációs rendszer is, amelyet még a Discovery Channel is bemutatott.

A legszebb magyar nők - Hedy Lamarr
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
10 605
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 934 638

Szótár

Grillázstorta

Grillázstorta: igazi, magyar édesség, mely egy magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon... Tovább

Esztergomi Bazilika

 Az egyik legszebb magyar templomról van szó személyében. Az Esztergomi bazilika, teljes... Tovább

Tovább a lexikonra