notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyar városok, melyek szemet gyönyörködtetőek

hirdetes

Ez Magyarország tíz legszebb városa

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A hegyormokra épült történelmi értékű váraktól kezdve a vallási központokon át egészen a művészeti kincsekkel büszkélkedő városrészekig, Magyarország rengeteg értékkel büszkélkedik, amiket meglepő módon nem mindenki ismer. Íme, a tíz legszebb város itthon.

Szép magyar városok

Eger

Eger az oszmán és magyar kultúra ötvözeteként díszeleg a Bükk hegyes-dombos, erdős területén, nem messze pedig a Tokaji borvidék várja a világhírű borokra szomjazó vándorokat. A város a tízedik században jött létre István király jóvoltából, azóta pedig többek között a török, mongol és Habsburg birodalom erői is megfordultak itt. A városközpont igazi történelmi drágakő, ahol barokk építészeti remekek között kanyargó burkolatkővel kirakott utcákban egyszerűen élvezet elveszni. Az oszmánok keze nyoma is látható Eger városában, a helyi kastély falaitól nem messze. 

 

Kecskemét

Kecskemét a magyar szecesszió legremekebb alkotásainak otthona és az Art Nouveau-t képviselő Márkus Gézának köszönheti több látványosságát is. A város központi részén elhelyezkedő Szabadság téren található a színes freskókkal díszített Cifrapalota és a Tudomány és Technika Házaként ismert zsinagóga is. Ha egy kicsit távolabb merészkedünk a központtól, akkor hamarosan a pusztán találhatjuk magunkat, ahol elképesztő látvány tárulhat a szemeink elé. Ez a terület a szőlőkertek és kajszibarack farmok otthona.

 

Tihany

A Balaton fölé emelkedő, égbe szökő piros tetőkkel teleszórt Tihany kétségtelenül Magyarország nyugati részének egyik legvarázslatosabb települése. Ha páratlan elhelyezkedése nem lenne elég, az itt található 1000 éves apátság biztosan felkelti majd az utazók érdeklődését. Kevés olyan épület áll ma Magyarországon, aminek ilyen gazdag és tartalmas története lenne. A tihanyi hangulatot a nádfaleveles házak, a paprikapiacok és a híres helyi visszhang is biztosítják. Korábbi cikkünkben bemutattuk Tihany 10 csodáját, ha lemaradtál volna, kattints ide! A következő oldalon pedig bemutatom a többi meseszép települést is! 

 

Szép magyar városok

Esztergom

Magyarország északi határán, a Duna mentén találjuk Esztergom városát, amelyet az ország legnagyobb templomának számító bazilika koronáz meg. A település évszázadokon keresztül a római katolicizmus központja volt az országban, és ez számos kiváló művészeti remekmű megalkotását eredményezte. Esztergomra (amely egy időben Magyarország fővárosaként működött) páratlan kilátás nyílik a Duna szemközti partján fekvő Párkányról, ami már Szlovákia részét képezi, és ahol szintén érdemes körülnézni, ha az ember ellátogat ide.

hirdetes

 

Vác

Vác gyakran elveszik Budapest árnyékában, ezért sajnos kevés hazánkba látogató utazó jut el ide, pedig viszonylag kis mérete ellenére elég látnivaló van itt, hogy felvehesse a versenyt a nagyobb városokkal. Vác központi része a Március 15 tér, ami csupán két utcányira fekszik a Duna partjától, és ahol megannyi történelmi kincset megőriztek az elmúlt korokból. A Habsburgok idejéből fennmaradt színes épületek, a római otthonok és a Fehérek temploma csupán néhány ezek közül.

 

Szeged

hirdetes

A nagy magyar puszta déli részén, a magyar-szerb-román határok találkozójától nem messze fekszik Szeged városa. Nincs olyan itt megforduló utazó, aki ne szeretne bele azonnal Magyarország negyedik legnagyobb városába, amit a híres helyi egyetem tesz még élettel telibbé. Az 1879-es árvíz idején még Ferenc József is felfigyelt Szegedre, és számos felújítást rendelt el a városban, amelyek eredményeit a mai napig fellelhetjük a Dóm tér környékén. Kattints ide, és ismerd meg Szeged szépségeit, 10 látnivalót mutattunk be korábbi cikkünkben!

 

Szép magyar városok

Gödöllő

Ha egy város van, ami képes megállítani a Budapestről vidékre utazókat útjuk során, az Gödöllő. Az itt található kastély – amely egykor Ferenc József otthonaként szolgált – kétségtelenül az osztrák befolyás egyik legékesebb emléke Magyarországon. A városban több helyen is fellelhetők a barokk jellegzetes motívumai, így ha bárkinek lehetősége adatik, az mindenképpen vesszen el egy kicsit Gödöllőn. A tekintélyes méretű Erzsébet parkban kialakított békés zöldövezeten egyszer muszáj végigsétálni. Aki egy kicsit messzebbre merészkedik, annak a közeli Máriabesnyőt ékesítő templom látványában lehet része.

 

Szentendre

Budapesttől nem is olyan messze találhatjuk meg Szentendre városát, ahol a kanyargó, kővel kirakott utcákat átjárja a művészet és mesterségek szelleme. Felsorolni is nehéz lenne az összes galériát és kézműves üzletet, amikkel itt találkozhat az ember. A város centrumát köves, árnyékos utcák alkotják, amelyek a Fő térre vezetik el a kalandos kedvű látogatókat. Ha a művészetek kedvelői elfáradnak a kortárs galériák tanulmányozása közben, betérhetnek a közeli kávézók egyikébe megvitatni kedvenc alkotásaikat.

 

Szép magyar városok

Visegrád

Magyarország egyik legszebb vidékén, a Dunakanyar mellett fekszik Visegrád. A városhoz egy a páratlan elhelyezkedésű és kialakítású erődítmény (a fellegvár) tartozik, amit IV. Béla állíttatott fel a tatárjárás után, hogy megerősítse a térség védelmét. A későbbiekben az erődítményt tovább bővítették. Az épületkomplexum tele van magyar történelmi értékekkel, a kilátáshoz fogható pedig az egész országban nem található.

 

Hollókő

Hollókőt 1987-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé. Fehérre meszelt épületeivel, kőműves remekeivel és az azokat díszítő fonott kosaraival igazi időutazás ellátogatni erre az iparosodás kora előtti hangulatot idéző településre. Kevés ehhez fogható hely található Közép-Európa területén, de ha ez nem lenne elég, a környező hegyekre táruló kilátás mindenkit lenyűgöz majd.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
174 975
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 271 615
Közösség
hirdetes

Szótár

Transzformátor

Transzformátor: az egyik leghíresebb magyar találmánynak számít, mind a mai napig. A... Tovább

Szabadság Szobor

Szabadság Szobor: Főváros egyik jelképe. A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 149

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország