notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csillaghullás áprilisban

hirdetes

Készüljünk fel a nagy áprilisi csillaghullásra!

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Idén először lesz részünk ebben a fantasztikus élményben, áprilisban megtekinthetjük a Lyridák meteorrajt, a most következő cikkben megtudhatod, miért is lesz különleges ez az alkalom!

Áprilisi csillaghullás

 

Mi már nagyon várjuk, hogy láthassuk a Lyridák meteorrajt újfent, mivel utoljára decemberben csodálhattuk meg a csillaghullást, azóta elég sok idő eltelt már sajnos.

 

Röviden a Lyridák meteorrajról

 

Már Krisztus előtti XII. században is említették a meteorraj létezését, a raj neve a Lyra, azaz Lant csillagképről kapta. A neve azért ered innen, mert a hullócsillagok látszólagosan innen indulnak ki. A tudomány jelenlegi állása szerint a meteorraj forrása a Thatcher-üstökös, mely nagyjából 415 évenként kerüli meg a Napot. Az üstökös utoljára 1861-ben járta meg a Naprendszer belső bolygóit, visszatérését mi már nem fogjuk megélni, ugyanis 2276-ban fog visszatérni. Amikor a Nap közelében van, akkor törmelékfelhőt hagy maga után, amin a Föld áthalad minden évben, mi pedig csodálatosan szép hullócsillagokat látunk! 

 

A Lyridák meteorraj 10-20 hullócsillagot produkál minden órában, ennél azonban lehet kevesebb, illetve több is, 1982-ben például több mint 100 hullócsillagot figyeltek meg egy óra leforgása alatt. Az április legizgalmasabb eseménye 16.-án kezdődik, és egészen 25.-ig csodálhatjuk. A legtöbb hullócsillagra április 21.-23. között számíthatunk. Már csak abban kell bíznunk, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és nem fog beborulni az ég. Írjátok be a naptárba az időpontot, nehogy lemaradjatok róla! A következő oldalon elmondom, mikor számíthatunk még hullócsillagokra áprilisban! 

 

Áprilisi csillaghullás

Ez a meteorraj már nagyon régóta ismert, mert az egyik leglátványosabb csillaghullást produkálja, ráadásul éves rendszerességgel mindig hasonló időpontban jelenik meg. Ősidők óta számon tartják. Évmilliós vándorútját járva a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ben is menetrendszerű pontossággal érkezik hozzánk.

hirdetes

 

Joggal nevezhetjük az év meteoresőjének!

A jól ismert Halley-üstökös törmeléke és annak ellenére, hogy a Halley csak 75 évente látogat meg minket, hátrahagyott porszemcséi minden évben látványos hullócsillag dzsemborit produkálnak a csillaghullás szerelmeseinek nagy örömére Az Éta Aquaridák leghevesebb időszakában, ami 2018-ben május 4-5-6-ra fog esni. Szerencsés esetben kétpercenként is megcsodálhatjuk az égbolton végigsuhanó izzó égi vándorokat, azaz óránként akár 30 hullócsillag szánthatja keresztül az égboltot.

 

A meteoreső a nevét onnan kapta, hogy a raj radiánsa az Eta Aqarii csillaghoz esik legközelebb. (Radiánsnak az égbolt azon részét nevezik, ahonnan a hullócsillagok látszólag elindulnak, ez a kiindulópontjuk.) Ez az együttállás, egybeesés persze véletlen, hiszen az Eta Aquarii csillag – amely a vízöntő csillagkép felső, északi pontjánál van az úgynevezett kancsó részben – 168 fényév távolságból pislákol felénk. Az Éta Aquarida meteorraj törmelékei viszont egészen közel, kb.100 km-es magasságban izzanak el.

 

Minél magasabban van az égbolton a radiáns annál több hullócsillagot láthatunk. Jelen esetben a radiáns csak éjfél után 1-2 órával fog a látóhatár fölé emelkedni és napkelte előtt lesz a legmagasabban. Az égbolton az aquarius (vízöntő) csillagképből fognak előbukkanni a tűzgolyók. A vízöntő csillagképet és ezzel a színpadot úgy találjuk meg, ha kelet- délkeleti irányba tekintünk kb. 10-20 fokos magasságban.

 

Figyelem, az előadás csak hajnalban kezdődik! 

Két órától kezdve érdemes elfoglalni a páholyt némi elemózsiával, mert a műsor pirkadatig tart. Megfigyelésükhöz semmiféle segédeszközre nem lesz szükség, de az erősen megvilágított és fényszennyezett városi környezet helyett, ha tehetjük inkább valamilyen sötétebb helyet válasszunk a megfigyelés bázisául. A látható jelenség hátterében az áll, hogy amikor a meteorfelhő törmelékdarabkái elérik a Föld atmoszféráját, a légkörben található sűrűbb közeg részecskéinek ütköznek. A súrlódás miatt anyaguk akár 1000 Celsius-fok fölé is felhevül és izzani valamint darabolódni kezd. Ez a oka, hogy az égen gyorsan áthaladó szemcse útja mentén fénycsíkot húz. A jelenség csak  rövid ideig, néhány tizedmásodpercig látható, közben a törmelék anyaga elfogy, és az aprócska meteor, avagy hullócsillag semmivé foszlik és kialszik.

 

Földközelben: április 19 – május 28.
Csillaghullási csúcs: május 4-6.
25-35 hullócsillag óránként

 

Forrás: mosthallottam.hu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
139 753
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
139 753
Közösség

Szótár

Rubik kocka

Rubik kocka: napjainkban is az egyik legnépszerűbb játéknak számít világszerte. Rubik-kocka... Tovább

Pilis

Pilis: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Pilis vagy Pilis hegység egy földrajzi kistáj és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek