hirdetes

Ezek Magyarország legszebb arborétumai

Sz. F.

Magyarország híres fürdőiről, fesztiváljairól, a Balatonról és számos egyéb nemzetközileg is kedvelt dologról, azonban még itthon is kevesen tudják, hogy jó néhány arborétumra is büszkék lehetünk. De mik is azok az arborétumok?

Ismerjük meg a magyar arborétumokat

Olyan botanikus kertekről van szó, amelyek általában cserjéket és fákat tartalmaznak. Jellemző rájuk, hogy viszonylag kis területen is képesek rengeteg növényfajtát nevelni egymás mellett. Az arborétumok több feladatot is elláthatnak – céljuk lehet a veszélyeztetett fajok megmentése; egzotikus, hazánkban nem felelhető fajok bemutatása, de szolgálhatnak még kutatási és oktatási célokat is.

Ez azt jelenti, hogy az arborétumok nem csak szépek, de igazán hasznosak is azok számára, akik hivatásosan is szeretnének növényekkel foglalkozni.

Mint ahogyan azt már említettük, nem sokan tudják, hogy hazánkban több arborétum is található. Hogy egy kis kedvet csináljunk mindenkinek a természet különlegességeinek felfedezésére, a következő oldalon felsorolunk néhányat ezek közül!

Ismerjük meg a magyar arborétumokat

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület Alcsútdobozon található. Telepítését 1820-ben kezdték meg, József nádornak köszönhetően. 1870-ben felújításon esett át, amikor további fenyőfák és cserjék kerültek a kollekcióba. Ma itt tekinthető meg az ország legnagyobb hóvirágmezője, ami két hektárt foglal el az arborétum 40 összesen hektáros területéből. Ha ez nem lenne elég, még esküvők megtartására is alkalmas, ugyanis egy kápolnát is találunk itt.

Jeli Arborétum

A Jeli Arborétum másik neve a kifejezetten találó „Varázskert”. A csakugyan varázslatos hangulatú kertet 1922-ben alapította Gróf Ambrózy-Migazzi István, a legendás magyar botanikus. A 100 hektáros arborétumban található Európa legnagyobb havasszépe kiállítása. A virágokban való gyönyörködés azonban messze nem az egyetlen lehetőség itt – a látogatók a sétálástól kezdve a biciklizésen, lovagláson, vadászaton, horgászaton át egészen az evezésig sokféleképpen eltölthetik szabadidejüket, mindezt persze a csodálatos természetben.

hirdetes

Budafapusztai Arborétum

A Budafapuasztai Arborétumot Zala megye déli részén találjuk. Egészen 1945-ig az itteni erdők a Zichy család tulajdonát képezték, és ebben az évben kezdődött az arborétum megépítése is. Az arborétum egyszerre szolgált gyakorlati és tudományos célokat. Területe jelenleg 48 hektárt tesz ki. Néhány évvel ezelőtt felújításokon esett át, amelyek során feljavították a vadászházat, elhelyeztek egy új játszóteret és építettek egy teljesen új kilátót is. A Budafapusztai arborétum az egész család számára kiváló célpont.

hirdetes
Ismerjük meg a magyar arborétumokat

Folly Arborétum és Borászat

Kanyarodjunk most Badacsony irányába. A Folly Arborétumot egy pécsi orvos, Dr. Folly Gyula alapította még az 1900-as évek elején. Folly szerette volna az összes olyan fajt összegyűjteni, amelyek elviselik a terület szárazságát és éghajlatát. Az arborétum 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett részét képezi, és a környező erdőkkel együtt összesen 5 hektáros területen fekszik. 1997-ig részben az állam tulajdonát képezte, abban az évben pedig újra a Folly családé lett. Ma nem csak az arborétumot, hanem a család borászatét is itt találjuk.

Nyíri Arborétum

Vessünk egy pillantást országunk legújabb arborétumára, amelyet 1995-ben alapítottak meg. A Nyíregyházához közel található arborétum első számú célja az összes hazánkban található fás szárú növény begyűjtése és megőrzése. Az arborétumot Molnár Ibolya festőművész alapította, miután itteni látogatásai során megtetszett neki a környék. Gyakran festett csodálatos panorámákat róla, 1994-ben pedig végül sikerült megvásárolnia a területet, amit szeretete jeléül gyönyörű növényfajok gyűjteményévé alakított át.

A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje

A Pannonhalmi Főapátság Arborétumát 1840-es években alapította Szeder Fábián – a több száz itteni fa és cserje közül sok rendkívül ritkának számít hazánkban. Mint sok más arborétum, a pannonhalmi is egyszerre szolgál kutatási, oktatási, és szabadidős területként. A szerzetesek eredetileg ritka, gyógyító hatású növények ültetésére használták, de már az 1800-as évek elejéből is kerültek elő adatok az itt végzett kutatásokból.

Zirci Arborétum

Nézzünk be Magyarország legmagasabban (400m) található arborétumába. Területén rengeteg, a Bakonyban őshonos lombhullató fát találunk. Az arborétum 1951 óta hivatalosan is védett területnek számít. Talán leglátványosabb jellegzetessége a parkot átszelő Cuha-apatak, de a természetet kedvelők biztosan értékelni fogják a 400 éves fákat, amelyek még az 1753-as nagy erdőirtás ellenére is fennmaradtak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bajai halászlé

Bajai halászlé: messzi földön híres nemzeti értékünk. A bajai halászlé keményfából... Tovább

Ballagási ebéd

A ballagást családi körben megünnepelni nagyon fontos dolog, hiszen ezzel is kimutatjuk mennyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország