notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A pécsi havihegyi mandulafa lett Európa Év Fája!

A pécsi havihegyi mandulafa lett Európa Év Fája!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ismét büszkék lehetünk, ugyanis a csavarodott törzsű, több mint 100 éves pécsi havihegyi fa 45 000 szavazatot kapva megnyerte az Európai Év Fája díjat! 

A pécsi havihegyi mandulafa lett Európa Év Fája!

(Fotó: Manfai György)

A havihegyi pécsi mandulafa győzedelmeskedett a tavalyi évben megrendezett magyarországi Év Fája versenyen, ezért indulhatott el az Európai Év Fája megmérettetésen, ahol szintén győzedelmeskedett – közölte a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány szervezet. Az eredmény Brüsszelben hirdették ki, ahol kiderült, hogy a pécsi csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa egész pontosan 45 132 szavazatot kapott.

 

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett, 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye lett, 32 630 szavazattal. Szerencsére nem újdonság ez a győzelem, ugyanis Magyarország ezzel negyedik alkalommal nyerte el valamelyik különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet, ezzel egyébként egyedülállóak vagyunk! 

hirdetes

 

Az Európai Év Fája megmérettetés története

Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult, a kezdeményezéshez azóta számos ország csatlakozott. 2011-ben először az országos győztesek az Európai Év Fája címért is versenyezhettek egymással. Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

 

Az Európai Év Fája versenyt 2011-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon. A versenybe az országos győztesek automatikusan kerülnek be, a szavazás minden év februárjában zajlik, az eredmény márciusban derül ki. A versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, mely az Ökotársból és 5 további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll.

hirdetes

 

A résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett. A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. A következő oldalon közelebbről is megismerkedhetsz pécsi büszkeségünkkel, érdemes lapozni egyet! 

 

Forrás: evfaja.okotars.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
584 568
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 127 123
Közösség
hirdetes

Szótár

Nyugat folyóirat

Nyugat folyóirat: A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt. Először... Tovább

Veszprém megye

Veszprém megye a Dunántúlon található. Személyében tisztelhetjük a Balaton északi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 81

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek