notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nemzeti értékeink – Magyar motívumok gyűjteménye, ne hagyjuk elveszni!

Magyar motívumok – Bemutatjuk az összeset!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy hiánypótló cikket alkottunk, összegyűjtöttük Magyarország vidékeinek legjellemzőbb díszítőelemeit tartalmazó mintalapjait! Ezek azok a motívumok, amiket már évszázadok óta alkalmaznak a magyarok épületeken, használati tárgyakon és ruhákon egyaránt! 

Nemzeti értékeink – Magyar motívumok gyűjteménye, ne hagyjuk elveszni!

A motívumokat őseink rajzolták, szőtték, faragták, és festették, mindegyik népi ösztönből, a díszítés iránt kifejlett, veleszületett érzékéből ered, nem engedhetjük, hogy elvesszenek! A régi időkből megmaradt eredeti háziipari munkák díszítő elemei, melyeket semmi sem tudott átformálni. Mindegyik igazolja, hogy mennyire változatos, gazdag, egyedi formakincsünk van, és hogy a magyar nép mennyire szereti a díszítést! A változatok közös forrásból eredhetnek, de a népszokások átformálták, ezért különböznek egymástól például a sárközi, a kunsági, a székely, stb. motívumok. 

 

Ma már sajnos, vagy nem sajnos, sok minden megváltozott, a legtöbb helyen a mennyiség került előtérbe, a minőség kárára. Régen ez másképpen volt, ezt lehet látni a különböző motívumokban is. Változataiban a legszebb díszítést a ruhákon láthatjuk, melyek vidékenként különböznek, mind kivitelben, mind motívumban. 

hirdetes

 

Hazafias kötelességünk, hogy iskolai rajzolásunk keretében felkaroljuk, megbecsüljük nemzetünk e kiváló erkölcsi értékét. Falusi népünk - népművészetünk - adja kezünkbe a legalkalmasabb mintákat a különböző síkformák rajzolásához és tervezgetésekhez. Egyúttal megismerjük magyar stílünket, mely szépségeivel felveszi a versenyt mások nemzeti díszítő művészetével.

hirdetes

 

A Magyar Motívumok Gyűjteménye rajzolók és gyűjtők segítségével készült, összegyűjtötték és lerajzolgatták gazdag díszítő motívumainkat. Ez tette lehetővé, hogy megismerhetjük nemzetünknek e szép tulajdonságát, amit igyekezzünk mi is megtartani, felhasználni és tovább fejleszteni! Most pedig következzenek a motívumok, a galériában megtekinthetitek mindet: 

A legtöbb szemlélő számára a népi motívumok indák, levelek, virágok kacskaringózása. Jó esetben elidőzünk egy-egy gazdagon hímzett, faragott kézi alkotás előtt, megcsodáljuk és odébbállunk. Rosszabb esetben szemet sem vetünk csodálatosan mintázott, ősiségünket szimbolizáló és mindemellett komoly üzeneteket magukban hordozó tárgyainkra. Bizony sokan nem is sejtjük, miféle ősi titkok, üzenetek rejtőznek a motívumokban.

Forrás: Gergely János: Magyar motívumok gyűjteménye 40 lapon

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Mátyás Corvinái

Mátyás Corvinái: Mátyás király nem csak a szigoráról, seregéről, igazságosságáról,... Tovább

Magyar szürke szarvasmarha

Magyar szürke szarvasmarha: Nemes magyar fajta. A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürke... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság