notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Híres magyar színésznők, akiket nem feledünk

hirdetes

Magyar színésznők, akiket sohasem feledünk - 1. rész

LK

Magyarországon számtalan tehetséges és gyönyörű színésznőt láthattunk a színpadon vagy éppen a vásznon. Vannak azonban közöttük is kiemelkedőek, akik olyat alkottak, amit sohasem fogunk elfeledni. 

Híres magyar színésznők, akiket nem feledünk

Lorán Lenke

Lorán Lenke Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1927. május 1.-én született Győrben. 1935-ben az első szerepe Ámor volt a Tannhäuserben. Makay Margit stúdiójában kezdett el színészetet tanulni, 1943-ban a Fővárosi Operettszínházban dolgozott. 1945-1966 között a Művész Színház, a Vidám Színpad, a Magyar Néphadsereg Színháza, végül a Petőfi Színház tagja volt. Az évek során pedig számtalan filmben, színdarabban és sorozatban szerepelt. 

2017 augusztus 27 -én hunyt el.

Elismerései:

 • Jászai Mari-díj (1968)
 • A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2003)
 • Az Új Színház örökös tagja (2005)
 • A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2007)
 • Táncsics Mihály-életműdíj (2007)
 • Pepita-díj (2009)
 • Érdemes művész (2010)
 • Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2010)
 • Marton Frigyes-díj (2012)
 • Kiváló művész (2015)

 

 

Bara Margit

Bara Margit Éva 1928, június 21-én született. A kolozsvári Színiakadémián tanult egy évig, eredetileg balerina szeretett volna lenni, alkati adottságai azonban nem feleltek meg erre a pályára. Az 1950-es és 1960-as években színházban is játszott, ám több filmszerepet is kapott, és ezeknek köszönheti leginkább magyarországi sikereit.

hirdetes

Bara Margit sikeres karrierjét egy alaptalan és rosszindulatú rágalomhadjárat törte derékba, amely ellen a művésznő védekezni sem tudott, hiszen pletykákról volt szó, hivatalosan semmi sem hangzott el ellene, megvádolói sosem adták nevüket és arcukat a rágalmakhoz. Az ügy Onódy Lajosnak, az Éttermi és Büfé Vállalat akkori igazgatójának büntetőügyéhez kapcsolódik. A pletykáknak köszönhetően a színésznő nem kapott már jelentős szerepeket, és végül ő maga döntött úgy, hogy ilyen megalázó körülmények között nem dolgozik tovább a szakmában.

2016. október 25-én hajnalban hunyt el hosszan tartó, súlyos betegség után. Budapest és az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Elismerései

 • Farkas-Ratkó-díj (1964)
 • Balázs Béla-díj (1967)
 • A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1992) 
 • Kossuth-díj (2002)
 • hirdetes
 • Magyar Filmszemle Életműdíja (2011)
 • Budapest díszpolgára (2012)

 

Híres magyar színésznők, akiket nem feledünk

Karády Katalin

A legendás magyar színésznő, Kanczler Katalin Mária néven született, 1910. december 8-án. A színésznő szegénységben nőtt fel, gyermekkora nem volt túl boldog, hiszen apja szíjjal ütötte őt és testvéreit, nem olvashattak újságot, és nem járhattak színházba sem. Katalin később egy segélyakció keretein belül öt évig tanulhatott külföldön. Apja halála után 1931-ben férjhez ment, a nála 30 évvel idősebb Vargha Rezsőhöz, ám a házasság nem tartott túl sokáig, néhány hónap után el is váltak. 

Egy budai mulatóban ismerkedett meg Egyed Zoltánnal, aki a menedzsere lett, és igazi sztárt faragott a gyönyörű hölgyből. A színházi tanulmányait 1936-ban kezdte, menedzsere mutatta be Cs. Aczél Ilonának is, akinek a színi tanodájában sajátíthatta el a szakma fortélyait. 1939 és 1941 között a Pesti, és a Vígszínházban lépett fel.

1951-ben a színésznő elhagyta Magyarországot, és New Yorkban kezdett új életet, ahol egy butikot nyitott, és lényegében teljesen eltűnt a média világából.

1990. február 8-án hunyt el, február 19-én Budapesten, a Szent István-Bazilikában ravatalozták fel. 

Elismerései: 

Posztumusz Világ Igaza kitüntetés Jad Vasem Intézet (2004)

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
57 620
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 981 653

Szótár

Arany János

Arany János: az egyik leghíresebb magyar költő, aki mind emellett, tanár, újságíró, a... Tovább

Üvegtigris

Az Üvegtigris egy 2001-ben bemutatott magyar filmvígjáték,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság Történelem