notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Már 35 éve nincs köztünk Máté Péter

hirdetes

Már 35 éve nincs köztünk Máté Péter

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

35 éve hunyt el a csillogó tehetségű magyar énekes, Máté Péter. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Már 35 éve nincs köztünk Máté Péter

Máté Péter, magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista. 1947. február 4-én született Budapesten, ésa fővárosban hunyt el 1984. szeptember 9-én. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Ifjúsága és a kezdetek

Hatéves korától magánúton, 14 éves korától zeneiskolákban tanult. Tanította Bágya András és Balassa P. Tamás is. 1965-ben érettségizett a Petőfi Sándor Gimnáziumban, ugyanabban az évben megalapította első kísérőzenekarát a Máté együttest, amely később Főnix együttes néven működött tovább (Mihály János basszusgitár, Hantó Ferenc szólógitár, Csom Attila billentyű és Csűri László dob). Első dalait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában, az Illés-együttes kíséretével készítette. 1967-ben készítette el első saját felvételeit, az „Úgy várom, jössz-e már?” és a „Mondd már”-t, még ugyanebben az évben a „Néger zongorista dala” című felvétellel a pol-beat fesztiválon első díjat nyert.

Pályája csúcsán

Változatos pályája során Szocsiban és Athénban ért el fesztiválhelyezést, előadói díjat nyert a párizsi sanzonversenyen, szerepelt többek között Kubában és Kanadában is. Az 1970-es évek elején rendszeresen fellépett a Műegyetem Ezres klubjában volt feleségével, Dékány Saroltával, akivel a házassága két évig sem tartott. 1973-ban a Hull az elsárgult levél című dala első lett a Made In Hungary rádiós vetélkedőn. Ugyanebben az évben készül a Ki van a tojásban? című Szalkai Sándor rendezte film, amelynek a zeneszerzője volt. 1973–74-ben az Express együttessel lépett fel (többek között a Drezdai Dalfesztiválon). 1976-ban harmadik helyezést ért el az írországi Castlebarban, 1977-ben másodikat az Együttlét című dallal a Metronóm 77 televíziós fesztiválon. 1979-ben megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon. Elmegyek című dala Nicolas címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger lett. Hangszerelt musicalt (Jesus Christ Superstar), írt színházi kísérőzenét (A királynő katonái, Kaméleon). Az S. Nagy István–Máté Péter szerzőpáros írta a Krízis című rockmusicalt is, amit a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adtak elő, az egyik főszereplő balesete miatt csupán néhány alkalommal. (E műnek különlegessége, hogy a rockzenészeket és a színművészeket itthon talán először állították egy színpadra; a szereplők többek között: Csongrádi Kata, Vikidál Gyula). Számtalan duettet is énekelt, többek között Kovács Katival, Cserháti Zsuzsával, Házy Erzsébettel, Dékány Saroltával és Zalatnay Saroltával.

hirdetes

Halála

1984. szeptember 7-én Hódmezővásárhelyen, másnap Mindszenten lépett fel különböző vendéglátóhelyeken. Ezek voltak az utolsó előadásai.

hirdetes

Szívbillentyűhibával született, de a halál közvetlen oka tüdőembólia volt.

Más források: szeptember 9-én, vasárnap szívroham végzett vele (egy másik forrás szerint pedig ismerőséhez látogatott, ott megcsúszott egy lépcsőn és beverte fejét, amibe később belehalt). Temetésén több tízezren vettek részt.

Emlékezete

Elszakadt magnetofonszalagot stilizáló emléktábláját egykori lakóházának, a Krisztina körút 75. számú ház falán avatták fel 2017. február 4-én születésének 70. évfordulóján. (Alkotó: Varga Mátyás) Az emléktáblája avatásának alkalmából Benkő László Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zenész így fogalmazott: „Elmegyek című száma Sylvie Vartan francia énekesnő előadásában világsiker lett. Sikerült bebizonyítania, hogy abban a zárt világban, amit akkor Magyarország jelentett, is lehet nemzetközi slágert írni.”

2018-ban Balog Zoltán bejelentette, hogy megalapították a Máté Péter-díjat, amely állami művészeti középdíj lesz. A Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal jár, minden évben három könnyűzenei és dzsesszművész kaphatja meg. A kitüntetettek később felterjeszthetővé válnak érdemes és kiváló művész címekre is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
191 759
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 288 399
Közösség

Szótár

A tihanyi visszhang mondája

  A tihanyi visszhang mondája: A magyar történelem gazdag regékben és mondákban is. A... Tovább

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 112

Átlagos értékelés: 4.7

Magyar