notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Végérvényesen itt a tavasz – Megérkezett az első gólya!

Végérvényesen itt a tavasz – Megérkezett az első gólya!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Megérkezett vassurányi fészkébe a Suri névre keresztelt fehér gólya, ezzel most már biztosak lehetünk abban, hogy végérvényesen itt a tavasz, nem kell számítanunk nagy mínuszokra innentől kezdve! 

Végérvényesen itt a tavasz – Megérkezett az első gólya!

Február 13-án tette közzé Suri fotóját az egyik közösségi oldalon Pethő Zsoltné, melyen az látható a fehér gólya elfoglalta vassurányi fészkét. Érdekes, hogy a tavalyi évben ő volt az a gólya, aki elsőként érkezett meg Magyarországra a telelésből, ez minden valószínűség szerint idén is így van. Ráadásul napra pontosan ugyanakkor pillantották meg, amikor tavaly, 2018-ban is a Valentin-nap előtti éjszaka volt az első, amit magyarországi fészkében töltött. 

 

A tavalyi évben volt riadalom Vassurányban, mivel februárban extrém hideg volt, attól tartottak a településen, hogy az ideje korán hazaérkezett gólya nem fogja túlélni a telet. Példamutató összefogásba kezdtek, élelmet gyűjtöttek Surinak, minden egyes nap vittek neki csirkét illetve halat. Szerencsére nem történt semmi baj, átvészelte a hideget, majd ősszel ismét útra kelt, hogy melegebb éghajlaton töltse idejét, idén pedig elfoglalta szokásos fészkét. Reméljük, hogy hamarosan követik őt társai is, nagyon várjuk őket! Egyébként Európában nem Suri volt a legelső, ugyanis Burgenlandba már egy héttel ezelőtt hazatért az első gólya. 

hirdetes

 

Fehér gólya a kultúrában

A fehér gólya mérete, hasznossága és fészkelési szokásai miatt kedveltté vált az emberek között. Az ókori Egyiptomban a gólya mint hieroglifa jelentette a Balelket. Az ókori görög és római mitológiában a szülői szeretet példaképe volt, és azt hitték, hogy idős korában nem hal meg, hanem elrepül a szigetekre, és emberré válik. Feltételezték még azt is, hogy gondoskodik idős szüleiről, táplálja és hordozza őket, és a gyermekkönyvekben is így ábrázolták a szülőről való gondoskodás példájaként.

hirdetes

 

A görög Pelargonia törvény (a görög pelargosz, gólya szóból) arra kötelezte a polgárokat, hogy gondoskodjanak a szüleikről. A görögök továbbá halállal büntették a gólyák megölését. Thesszáliában törvény védte, mivel kígyót eszik, és feltehetően ő Vergiliusnál a fehér madár, bár vannak, akik szerint kígyászölyvről (Circaetus gallicus) van szó. A római szerzők szerint a gólyák tavaszi eljövetele figyelmezteti a földműveseket arra, hogy kapálják meg a szőlőt. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
316 090
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 637 655
Közösség
hirdetes

Szótár

Szent István szobra

Szent István szobra: I. (Szent) István, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király.... Tovább

A hollóházi porcelán

A hollóházi porcelán: A Hollóházi Porcelángyár 1777-ben alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 175

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek